Cum ne pot afecta sanatatea bauturile energizante

Riscurile nivelului ridicat de zahar din sangeBauturile energizante pot avea un efect negativ asupra organismului, mai ales daca sunt combinate cu un consum ridicat de cafea si cu alcool. Persoanele cele mai expuse riscului sunt femeile insarcinate, copii, adolescentii si persoanele sensibile la substante excitante.

Bauturi energizante. Cand trebuie sa le evitam 

Bauturile energizante cu cafeina pot sa implice un risc cardiac sau neurologic crescut, conform datelor Agentiei pentru securitate sanitara din Franta (Anses).

Multe dintre bauturile enrgizante contin un amestesc de cafeina si taurina, combinatie al carei efect nu este inca evaluat stiintific de catre cercetatori.

“Cafeina exista in 95% din bauturile energizante si 50% dintre ele contin cafeina si taurina, fara sa se stie prea mult deocamdata despre interactiunea dintre cele doua substante”, a declarat Irene Margaritis, director de evaluare a riscurilor la Anses.

Riscul creste in momentul in care la consumul de bauturi energizante se adauga alcoolul, cafeaua si sportul.

Reprezentantii Anses considera ca riscul este mai mare in cazul persoanelor care isi petrec nopile in cluburi si baruri, de vreme ce 32% dintre consumatorii de bauturi energizante beau in baruri, iar 41% beau pentru o activitate sportive.

Probleme de sanatate cauzate de consumul de bauturi energizante

Un studiu realizat de Anses a cuprins 200 de persoane a caror problema de sanatate era relationata cu consumul acestui tip de bauturi.

Dintre aceste persoane, 95 aveau probleme cardio-vasculare, 74 sufereau de probleme psiho-comportamentale si 57 de tulburari neurologice.

Masuri de preventie in cazul persoanelor cu factor de risc

Specialistii recomanda sa nu amestecam bauturile energizante cu alcoolul in timpul exercitiilor fizice. Pastile energizante sau  batoane energizante nu este bine sa consumi deloc. 

Femeile insarcinate risca intarzieri intrauterine in cazul consumului de bauturi cu cafeina peste nivelul recomandat.

Ingrijorator este ca 2% dintre copiii intre 3 si 10 ani beau cafea.

Sursa: www.agerpres.ro

Etichete: bauturi energizante, pastile energizante, batoane energizante


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.