Credeti ca mancati sanatos?

mananci sanatosPana si cele mai obisnuite obiceiuri de depozitare, spalare sau de prepare a produselor pe care le cumparam pot sa ne afecteze puternic sanatatea si sa conduca la aparitia toxiinfectiilor alimentare. Ce nu trebuie sa faci dupa ce ai cumparat un produs ca sa te asiguri ca mananci sanatos?

Specialistii din cadrul Directiei Sanitare Veterinare pentru protectia alimentelor Sibiu ne recomanda sa respectam cateva reguli de baza:

 

  • Decongelarea produselor in interiorul frigiderului, si nu in apa calda
  • Separare mancarurilor preparate de produsele nou cumparate precum carnea cruda de porc, vita, pasare sau peste
  • In cazul prepararii alimentelor, aceasta se va face in conditii de maxima igiena, iar racirea lor se va face imediat la o temperatura de 5 grade C
  • Spalarea fructelor si legumelor inainte de consumarea lor

 

In acelasi timp, fiecare trebuie sa respecte regulile de igiena prin spalarea mainilor, pastrarea locurilor de depozitare sau de preparare a alimentelor in conditii foarte bune de igiena, evitarea contactului alimentelor cu insecte sau alti daunatori si, nu in ultimul rand, depozitarea si gestionarea resturilor menajere.

In cazul nerespectarii acestor norme de igiena, de pastrare si preparare a alimentelor in conditii corecte, se semnaleaza aparitia toxiinfectiilor alimentare.

Toxiinfectiile alimentare pot sa apara si in cazul in care consumam produse contaminate biologic cu fungi, bacterii, virusi sau paraziti. O a doua forma este cea chimica prin substante chimice provenite din reziduri de medicamente cu uz veterinar, metale grele, substante provenite din mediu.

Pentru protejarea populatiei de toxiinfectiile alimentare, personalul de specialitate din DSVSA Sibiu efectueaza controale periodice in ferme, unitati de procesare a produselor alimentare si in piete agroalimentare

De asemenea, numai medicul specialist gastronetrolog poate recomanda pacientului un tratament pentru toxiinfectia alimentara. Oricum si inainte de a ajunge la medic este esentiala rehidratarea orala cu solutii specifice. Organismul supus bolii se va deshidrata si pentru a nu ajunge la perfuzii pacientul are nevoie de saruri de rehidratare orala. 

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Etichete: toxiinfectii alimentare, toxiinfectie alimentara medicamente, medicamente toxiinfectie alimentara


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.