Copiii care sar peste micul dejun au mai multe sanse de a suferi de diabet

alimente-sanatoase-copiiOamenii de stiinta britanici care au studiat comportamentul alimentar a peste  4.000 de elevi de școala primara cu varste de 9 și 10 ani, au concluzionat ca cei care nu mananca dimineata ar putea dezvolta mai multe sanse de a face diabet zaharat de tip 2.

 Consumul de cereale scade riscul

Cercetatori britanici provenind din mai multe centre universitare de prestigiu din Marea Britanie precum Oxford, Cambridge sau Glasgow, au constatat in urma studiului ca acei copii care nu au servit masa de dimineata, au dezvoltat mai multe sanse de a avea markeri de sange asociati cu riscul de a face diabet decat cei care au mancat intotdeauna micul dejun.

Studiul, publicat recent in revista PLoS Medicine,  arata ca ” micul dejun regulat, care implica in special consumul de cereale bogate in fibre, ar putea proteja impotriva dezvoltarii timpurie a diabetului zaharat de tip 2 tip.”

Seful echipei de cercetare, Dr. Angela Donin de la Universitatea St Georges din Londra, a afirmat ca obiceiul de a consuma cereale care ofera o sursa bogata de fibre, este unul benefic pentru protejarea impotriva acestei boli.

Copii care sar peste micul dejun pot suferi si de obezitate

Diabetul poate provoca orbire , insuficienta renala si creste sansa unei persoane de a avea o boala de inima sau un accident vascular cerebral. Tot cercetatorul britanic Dr. Angela Donin a mai spus ca „există dovezi clare ca daca sar peste micul dejun, copiii sunt mult mai expusi si riscului de a deveni supraponderali.”

Studii de lunga durata

Si Dr. Alasdair Rankin, un alt director de cercetare, a declarat : „Știm deja ca da, copilului trebuie sa serveasca un mic dejun sanatos ca parte a unei diete echilibrate pentru a avea o serie de beneficii pentru sanatate și bunastare”.

Insa tot el a mai adaugat ca “ vor fi necesare mai multe cercetari  pentru a ințelege legatura exacta intre micul dejun și dezvoltarea de diabet zaharat tip 2, inclusiv studii care sa urmareasca niste copii pana la varsta maturitatii.”

 Peste 2 milioane de romani au diabet

In urma publicarii rezultatelor studiului PREDATORR (evaluarea prevalentei diabetului in populatia adulta a Romaniei) finalizat in prima parte a anului 2014, a rezultat ca prevalenta reala a diabetului in tara noastra se siteaza undeva  la peste 11%  la populatia aflata intre 20 si 79 de ani. La ora actuala, peste 2 milioane de romani sufera de diferite tipuri de diabet.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.