Compusii chimici din ambalajele alimentelor pot cauza cancer sau malformatii

compusi-chimiciPeste 175 de compusi chimici periculosi au fost identificati in ambalajele alimentelor, compusi care pot duce la cancer, malformatii genitale sau tulburari hormonale. Studiul, publicat in revista de specialitate “Food Additives and Contaminants”, citat de dailymail.co.uk, atrage atentia asupra riscului ca, in unele cazuri, compusii chimici sa patrunda prin intermediul ambalajului in produsele alimentare.

Compusi chimici periculosi in cutii de conserva sau in ambalajele de staniol

Cei peste 175 de compusi chimici identificati de specialisti in ambalajele produselor alimentare pot duce la infertilitate, malformatii genitale si chiar cancer.

Cu toate acestea, expertii de la Food Standard Agency precizeaza ca ambalajele alimentelor se incadreaza in normele europene, iar compusii chimici nu sunt nocivi pentru alimente daca sunt folositi in cantitatile mentionate.

Spre exemplu autorii studiului au gasit in ambalaje ftalati, compusi chimici prezenti in materialele plastice. Specialistii considera ca ftalatii pot duce la cancer sau la infertilitate.

Un alt compus chimic este benzofenona si compusi organostanici, gasiti in cerneala de tiparire si in ambalajele produselor.

Aditivii chimici din compozitia produselor de plastic pot afecta sistemul imunitar, dezvoltarea corecta a copiilor si pot cauza malformatii congenitale.

Este ingrijorator faptul ca aceste substante din recipientele de plastic pot ajunge in alimentele pe care le consumam.

Specialistii au atras atentia si asupra PET-urilor din cauza compusilor chimici identificati in plastic.

Un alt compus chimic periculos este dioxina, care se regaseste in foliile si ambalajele de plastic. Aceasta substanta poate ajunge in alimente daca este incalzita la temperaturi ridicate.

Specialistii atrag atentia si asupra riscului ca o parte dintre compusii chimici din ambalaje sa ajunga in alimente in momentul incalzirii in cuptorul cu microunde.

Autorii acestui studiu precizeaza ca riscul major este ca toxicitatea acestor compusi chimici sa afecteze alimentele pe care le consumam zi de zi.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.