Compus chimic care produce cancerul in mancarea pentru bebelusi, cartofi si paine

cancerSpecialistii de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentatiei (EFSA) atrag atentia printr-un comunicat de presa emis pe 1 iulie 2014 asupra riscului de cancer prin consumul de cartofi prajiti, paine sau cafea. Pericolul este dat de acrilamida, compus chimic nociv prezent prin prepararea alimentelor la temperaturi ridicate.

De ce alimente trebuie sa ne ferim

Acrilamida este un produs chimic nociv prezent in dieta noastra zilnica daca avem in vedere ca majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt procesate la temperaturi ridicate.

Daca pana in prezent credeam ca doar cartofii prajiti sunt nocivi, specialistii ne avertieaza ca pot cauza cancerul si cafeaua, painea prajita, biscuitii, dulciurile crispy (crocante) si chiar anumite feluri de mancare pentru bebelusi.

Acestia considera ca, in acest caz, copiii sunt cei mai expusi riscului de cancer prin consumul alimentelor in care exista acrilamida.

In acest sens, autoritatile la nivel european au emis atentionari si recomandari de reducere a acrilamidei in toate produsele alimentare.

Acrilamida poate afecta si sistemul nervos

Specialistii atrag atentia ca acrilamida din produsele alimentare creste riscul nu doar pentru cancer, ci si pentru tulburarile sistemului nervos.

Alimentele care contin acrilamida pot afecta dezvoltarea fatului sau a copilului dupa nastere. De asemenea, pun in pericol si fertilitatea barbatilor.

In acest sens, expertii ne recomanda sa acordam o atentie deosebita alimentelor cumparate pe care le consumam dar si a felului in care gatim acasa, prin reducerea timpului de coacere sau fierbere cat mai mult.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.