Complicatiile piciorului diabetic care pot conduce la amputatie


Cresterea prevalentei diabetului zaharat este insotita de un numar mare de complicatii, inclusiv afectarea piciorului.
Atat diabetul, cat si o incaltaminte nepotrivita precum si o circulatie precara la nivelul picioarelor pot conduce la aparitia unor diverse probleme ale piciorului.

La persoanele cu diabet, aceste complicatii pot deveni periculoase. In primul rand pentru ca exista probabilitatea ca persoana cu diabet sa nu identifice din faza de debut semnele afectarii piciorului, apoi, pentru ca, din cauza efectelor hiperglicemiei cronice, o leziune a tegumentului la nivelul piciorului sau o ulceratie, se vindeca mai greu.

Diabetul afecteaza in primul rand circulatia sangelui si nervii, situatie in care, nedepistand la timp modificarile de la nivelul piciorului, se poate ajunge la complicatii care, in anumite situatii, pot conduce la amputatie. Cele mai debilitante complicatii ale piciorului la persoanele cu diabet sunt boala arteriala periferica si neuropatia diabetica.

[the_ad id=”14076″]Boala arteriala periferica – o circulatie deficitara a sangelui poate determina ca orice leziune, ulceratie, infectie la nivelul piciorului sa se vindece greu. Exista probabilitatea ca, orice complicatie la nivelul piciorului, daca nu este identificata inca de la inceput si nu este tratata corespunzator, sa poata sa conduca la gangrena si mai apoi la amputatie.

Amputatie picior diabetic

Neuropatia diabetica – diabetul dezechilibrat si un stil de viata neadecvat a persoanei cu diabet pot conduce la afectarea nervilor. La nivelul picioarelor aceasta complicatie duce la diminuarea pana la lipsa sensibilitatii termice si dureroase. In acesta faza este posibil, de exemplu, sa nu simta un corp strain in pantof care poate provoca o ulceratie ce se poate suprainfecta. Daca este observata tarziu, ea poate evolua spre gangrena si risc de amputatie.

Cum prevenim aceste complicatii?

• tinand diabetul sub control si mentinand un stil de viata sanatos,
• prin examinari medicale regulate, inclusiv prin verificari ale piciorului la fiecare vizita la medic,
• monitorizarea zilnica a glicemiei,
• exercitii fizice regulate,
• o dieta echilibrata bogata in fructe si legume,
• imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul picioarelor poate ajuta la prevenirea problemelor.

Expunerea la temperaturi scazute sau la apa rece, presiunea pantofilor, perioade indelungate petrecute in pozitie sezanda sau fumatul pot reduce circulatia sangelui la nivelul picioarelor. Chiar si incrucisarea picioarelor cand suntem asezati sau purtarea de sosete stramte poate afecta circulatia periferica. In acest context, ridicarea si miscarea picioarelor, streching-ul, mersul si alte forme de exercitii, masajul usor si baile calde la picioare ajuta la stimularea circulatiei membrelor inferioare.

Infectie picior diabetic sau gangrena picior diabetic

Cand apar complicatii ale piciorului diabetic trebuie sa va adresati imediat medicului de familie si medicilor diabetologi. Nu se recomanda tratarea acasa!

„Crearea unui sistem viabil, in cadrul actului medical, prin care sa oferim ingrijire specializata persoanelor cu diabet care prezinta complicatii ale piciorului este o necesitate urgenta si esentiala pentru imbunatatirea calitatii vietii dar si pentru prevenirea amputatiilor. In anumite situatii, amputatiile reprezinta atat probleme medicale, cat si de ordin social. Oamenii nu numai ca isi pierd partial sau total un membru, isi pot pierde locul de munca, independenta si, uneori, chiar viata este pusa in pericol. Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab este implicata, alaturi de Asociatia de Podiatrie, in demersul de educare a populatiei cu diabet si a populatiei aflate la risc, propunandu-si realizarea si implementarea in sistemul medical romanesc a unui standard in cadrul echipei medicale multidisciplinare care se ocupa de complicatiile piciorului la persoanele cu diabet si prin introducerea in Romania a profesiilor de podiatru si asistent podiatru”, a declarat Prof. Dr. Gabriela Radulian, Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, intr-un comunicat de presa.

Etichete: amputatie picior diabetic, gangrena picior diabetic, infectie picior diabetic


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.