Colorantul caramel contine substante toxice si cancerigene

cororantul-caramelReprezentantii Institutului de Santate Publica din Belgia au facut public un studiu conform caruia caramelul,cel mai utilizat colorant din industria alimentara, are efecte nocive pentru sanatate. Folosit in special in industria bauturilor si a dulciurilor, caramelul ofera o culoare de chihlimbar si un gust specific celui de zahar ars.

Insa, acest colorant alimentar se mai utilizeaza si la prepararea sosurilor sau a unor tipuri de inghetata sau bere.

Retetea originala( E150a) se modifica destul de des atunci cand vine vorba de prepararea unor tipuri noi de produse, prin adaugarea de amoniac (E150b) sau sulfiti E150c.

Prin procesare, caramelul elibereaza 4 substante nocive

Caramelul se obtine prin topirea zaharului, timp in care, sub influenta caldurii poate suferi modificari de substante.

Acestea, informeaza reprezentatii Institutului Belgian, pot fi extrem de daunatoare pentru organism.

Pana la acest moment s-au descoperit patru tipuri de compusi toxici si cancerigeni eliberati in timpul incalzirii caramelului.

Riscuri pentru sanatate

De altfel, conform AFP, belgienii vorbesc de riscuri vizavi de aceste substante, mai ales in cazul copiilor.

Se intentioneaza cresterea gradul de constientizare in randul consumatorilor in privinta schimbarii obiceiurilor alimentare, din ce in ce mai daunatoare.

Oamenii trebuie sa fie tot mai constienti de efectele acestui ingredient, caramelul, atunci cand cumpara si consuma un produs.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.