CNAS: Romania se aliniaza eforturilor mondiale de prevenire si tratare a diabetului

Si reprezentantii Casei Nationale a Asigurari de Sanatate (CNAS) precizeaza ca preventia diabetului se poate face printr-un stil de viata sanatos iar depistarea bolii, printr-o simpla testare a glicemiei pentru intreaga familie.

In mesajul transmis de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului, CNAS precizeaza ca si Romania se aliniaza eforturilor mondiale de prevenire si tratare a diabetului si de aceea, cel mai mare program national curativ derulat de CNAS, ca numar de pacienti – circa 823.000 in acest an – si al doilea ca nivel de finantare, dupa cel oncologic, este cel de diabet.

„Bugetul alocat anual Programul National de Diabet Zaharat s-a marit de aproape cinci ori in doar un deceniu, ajungand acum la peste 1 miliard de lei, iar numarul pacientilor beneficiari s-a dublat in acelasi interval de timp”, scrie in comunicatul remis de CNAS, miercuri, 14 noiembrie.

[the_ad id=”14076″]Potrivit sursei citate, in cadrul programului, pacientilor li se asigura gratuit medicamentele (antidiabetice orale si/sau insulina, dupa caz), pompele de insulina si testele de automonitorizare necesare pentru tratarea si monitorizarea bolii.

„Acest program este perfectionat si dezvoltat permanent, ultima dezvoltare fiind introducerea de la 1 octombrie a decontarii unor tehnologii moderne, pe baza de senzori electronici, de automonitorizare continua a glicemiei si de injectare dozata a insulinei”, mai transmite CNAS.

Anual, la data de 14 noiembrie, la initiativa Federatiei Internationale de Diabet (IDF) si cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se marchaza Ziua Mondiala a Diabetului.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.