Ciocolata, elixir pentru minte, corp si suflet

ciocolataSa mancam sau nu ciocolata? Este benefica pentru sanatate, ori din contra? Puse in balanta, argumentele pentru care ar trebui sa iubim ciocolata sunt cu mult mai multe decat contra argumentele.

Oameni de stiinta din lumea intreaga au studiat efectele pe care le poate avea consumul de ciocolata asupra organismului. Dar, cati oameni, atatea pareri, cam asa s-ar putea concluziona la un loc rezultatele sutelor de studii.

Statisticile arata ca un om consuma de-a lungul vietii sale in jur de 10.000 de batoane de ciocolata. Dar, desi datele spun ca mancam atat de des acest produs, aproape mai mereu tindem sa ne simtim vinovati ca o facem din cauza mentalitatii gresit intelese, care spune ca ciocolata nu e buna.

Din contra, ne spun din nou nutritionistii. Pentru asta au zeci de argumente si studii dovedite.

1. Ciocolata ne face fericiti

Consumul de ciocolata stimuleaza secretia endorfinelor si a serotoninei, numite si “moleculele fericii”.

Aceaste substante functioneaza ca anti-depresive si pot creste starea de bine si  libido-ul.

S-a demonstrat chiar ca sentimentul obtinut dupa consumul de ciocolata este similar cu cele  pe care le resimt indragostitii.

2. Ciocolata ne mentine gandirea limpede

Oamenii de stiinta au mai descoperit ca ciocolata poate ajuta oamenii in varsta sa isi mentina mintea sanatoasa si gandirea limpede.

Participantii la un studiu care au baut doua cani de cacao timp de 30 de zile au aratat o crestere de 8.3% in fluxul sangelui catre creier si si-au imbunatatit scorurile la testele de memorie si concentrare.

3. Ciocolata ne ajuta inima

Consumul zilnic de ciocolata reduce riscul atacului de cord in cazul pacientilor cu risc ridicat.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiinta olandezi si facut public in anul 2012.

Cercetarile au aratat ca ciocolata neagra previne ateroscleroza, o boala cardiovasculara grava, caracterizata prin ingustarea si intarirea arterelor, fiind considerata un precursor al infarctului de miocard.

4. Ciocolata, balsam pentru piele

Inca din antichitate, untul de cacao a fost un tratament celebru pentru piele.

El este folosit in tot felul de creme si balsamuri pentru ca are in compozitie grasimi si antioxidanti care ajuta la protejarea stratului extern  al pielii.

Cele mai noi studii ale oamenilor de stiinta au descoperit ca ciocolata in sine poate imbunatati  si mai mult felul in care arata pielea si poate duce chiar la reducerea ridurilor.

Faptul ca ciocolata ar provoca acneea este doar un mit, spun dermatologii zilelor noastre.

5. Ciocolata ajuta la mentinerea siluetei

Ciocolata contine fibre care reusesc sa scada apetitul in mod natural, fara a ne mai face sa poftim la mancaruri nesanatoase de tip fast food.

Ciocolata elibereaza lent nutrienti in corp si contine substante care s-au dovedit ca la nivelul creierului, cel putin, blocheaza dorintele si poftele pentru mancarurile grele.

Atunci cand vine vorba de a alege ciocolata, nutritionistii ne spun ca aceasta, cu cat este mai amaruie, cu atat este mai buna pentru sanatate.

Ciocolata neagra este cel mai sanatos tip de ciocolata, spun specialistii pentru ca are in compozitie elemente nutritive precum fibre, magneziu si antioxidanti.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.