Cercetatorii romani au produs un parizer fara aditivi si E-uri


Parizer sanatos, cu ingrediente perfect naturale. Pare imposibil cand vine vorba despre un mezel, pentru ca stim cu totii cat de blamat este acest timp de aliment din cauza aditivilor si a E-urilor. Si, totusi, iata ca a devenit realitate.
Profesorii din cadrul Universitatea Dunarea de Jos din Galati au reusit sa creeze un astfel de produs.

Parizerul de porc cu srot de catina a luat nastere in statia pilot a Facultatii de Ingineria Alimentelor, dupa ce cercetatorii romani au inlocuit din produsul clasic toti aditivii periculosi pentru sanatate.

Dupa un an de munca in laborator si numeroase teste, echipa formata din patru profesori a reusit sa creeze un produs complet bio, fara conservanti si coloranti.

„Am eliminat unul dintre cei mai injurati aditivi: azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen. De 40 de ani incercam sa gasim o solutie la reducerea sau la eliminarea acestui azotit de sodiu”, a declarat Petre Alexe, decanul Facultatii de Ingineria si Stiinta Alimentelor, potrivit Digi24.

La primele analize in laborator, cercetatorii au constatat ca srotul de catina, rezultat dupa extragerea uleiului din fructe, este bogat in proteine si fibre. Produsul este acum in curs de brevetare.

„Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv: nitritul”, a precizat Maricica Stoica, profesor la Facultatea de Ingineria si Stiinta Alimentelor, conform sursei mentionate.

Parizerul natural obtinut are valabilitatea de cel mult 28 de zile si poate fi fabricat in orice unitate procesatoare din industria carnii incepand de maine, potrivit cercetatorilor. In plus, nu necesita achizitionarea altor echipamente de productie.

Parizerul de porc cu srot de catina a obtinut medalia de aur si un premiu special al juriului Salonului International al Cercetarii de la Cluj-Napoca.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.