Ce trebuie sa faca persoanele cu picior diabetic in perioada de iarna


Perioada de iarna poate fi una dificila pentru persoanele care sufera de picior diabetic, din cauza ca purtarea indelungata a incaltamintei de iarna poate duce la ulceratii si la alte complicatii ale bolii.
Specialistii spun ca, in aceasta perioada cu temperaturi scazute, piciorul diabetic necesita ingrijire speciala pentru a preveni o evolutie nefavorabila, ce poate duce la masuri extreme, precum amputatii la nivelul picioarelor.

„Persoanele cu diabet zaharat si cu complicatii neurologice (neuropatie diabetica), precum si cu risc crescut de aparitie a sindromului de picior diabetic, trebuie sa aiba si mai multa grija de felul in care isi ingrijesc picioarele in sezonul rece. Degeraturile sunt cele mai frecvente afectiuni intalnite in timpul iernii si oricine poate suferi degeraturi, iar persoanele cu diabet trebuie sa acorde o atentie sporita acestui aspect. Daca sunt abordate necorespunzator sau ignorate, degeraturile pot conduce la aparitia unor infectii si chiar la amputatii. De aceea, in aceasta perioada este nevoie de o monitorizare si mai atenta a picioarelor, pentru a identifica din timp eventuale leziuni specifice si a asigura astfel ingrijirea necesara”, a spus conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Asociatia de Podiatrie, intr-un comunicat de presa.

[the_ad id=”14076″]De asemenea, Asociatia de Podiatrie mai arata ca numarul amputatiilor asociate diabetului ar putea fi redus cu 80%, daca persoanele cu diabet si complicatii la nivelul picioarelor ar beneficia de o ingrijire completa, care include asistenta podiatrica de specialitate, asistenta realizata de personal cu pregatire specifica.

Statisticile publicate arata ca zilnic, in tara, se fac 62 de amputatii la nivelul picioarelor in randul pacientilor cu diabet.

Potrivit comunicatului mentionat, pentru a-si proteja picioarele, persoanele cu diabet si complicatii la nivelul membrelor inferioare trebuie sa respecte cateva reguli simple, precum:

– Sa-si verifice zilnic piciorul pentru a vedea daca sunt eventuale leziuni sau vanatai.
– Atunci cand fac baie, temperatura apei trebuie sa fie de maximum 35 de grade.
– Baia prea fierbinte poate duce la arsuri, in situatia in care nervii sunt afectati.
– Sa nu foloseasca obiectele metalice precum lamele.
– Baia nu trebuie sa dureze mai mult de trei minute, pentru ca altfel pielea se inmoaie prea mult.
– Unghiile de la picioare trebuie taiate o data sau de doua ori pe saptamana. In cazul in care apar probleme trebuie consultat un specialist.
– Sa poarte incaltaminte adecvata, astfel incat pantoful sa nu fie prea stramt sau prea lung.
– In cazul in care trebuie sa-si cumpere incaltaminte de iarna persoanele cu picior diabetic este de preferat sa o cumpere la sfarsitul zilei.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.