Ce riscuri de imbolnavire raman dupa spalatul fructelor

spalatul-fructelorCele mai multe persoane considera ca spalatul fructelor si a legumelor proaspete sub jetul de apa inlatura orice pericol de contaminare si imbolnavire. Specalistii atrag insa atentia ca uneori riscurile raman chiar si dupa aceasta actiune preventiva.

Unde se ascund pericolele?

Michael Doyle, profesor de microbiologia alimentelor la Universitatea Giorgia si director al Centrului de Siguranta Alimentelor, citat de wsj.com, a precizat doua mari pericole de imbolnavire in cazul fructelor si legumelor: pesticidele si microorganismele.

Acesta atrage atentia ca, in cazul microroganismelor prezente pe frunzele anumitor legume, spalarea acestora sub apa nu le poate inlatura in totalitate.

Chiar si in cazul legumelor care au fost spalate si protejate prin ambalaj, apa nu poate inlatura microbii care s-au instalat printre frunzele plantei, in cazul salatei spre exemplu.

Specialistul in microbiologie precizeaza ca ar trebui spalate sub jetul de apa si ierburile aromate precum coriandru, busuioc, rozmarin, coriandru, patrunjelul.

Acestia recomanda ca legumele proaspete sa nu intre in contact sau sa fie depozitate langa carnea de pui nepreparata, existand un risc de contaminare cu bacterii.

 Solutiile personale de precautie nu sunt intotdeauna eficiente

Dr. Michael Doyle precizeaza ca solutiile pe care le gasesc unele persoane de a inlatura bacteriile de pe legume si fructe cu suc de lamaie sau otet, nu au efectul dorit de acestea.

Profesorul precizeaza ca o solutie preventiva in acest caz ramane spalatul sub jetul de apa timp de 20 de secunde. Acesta precizeaza ca un interval mai mare de 20 de secunde nu are un efect mai mult, asa cum nici o temperatura mai mare nu ajuta in plus.

Decojirea ramane o solutie buna

In cazul fructelor si legumelor care se pot decoji, profesorul Michael Doyle considera ca decojirea ramane una din cele mai bune solutie de preventie.

Persoanele cu riscul cel mai mare de a se imbolnavi

Persoanele in varsta, cele foarte tinere, femeile insarcinate sunt persoanele cele mai expuse riscului de imbolnavire. Astfel li se recomanda sa spele mereu fructele si legumele inainte de a le manca.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.