Ce efecte are consumul de alcool asupra danturii?


In cantitati mici, alcoolul nu are consecinte grave asupra sanatatii organismului, insa consumul regulat poate cauza probleme serioase de sanatate orala. Cei care consuma frecvent bauturi alcoolice au risc crescut de gingivita, carii dentare sau cancer oral. Despre efecte nefaste ale alcoolului asupra dintilor ne-a explicat doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Anca Rusen

Principalele efecte negative sunt:

•Reducerea fluxului de saliva. Alcoolul are un efect deshidratant asupra intregului organism. Saliva are un rol protector pentru dinti si gingii prin faptul ca spala si astfel indeparteaza bacteriile si resturile de mancare, lubrefiaza gingiile reducand riscul de traumatizare, dilueaza acizii din alcool sau rezultati din descompunerea alimentelor. Scaderea secretiei salivare priveaza dintii si gingiile de aceste efecte benefice.

• Favorizeaza aparitia cariilor. Alcoolul contine acizi si zaharuri. Bacteriile din gura descompun aceste zaharuri crescand atacul acizilor asupra smaltului si facandu-l, astfel, mai vulnerabil la carie.

• Coloreaza dintii. Vinul, mai ales cel rosu, pateaza dintii prin substantele colorante pe care le contine si prin microcavitatile produse de acizii din alcool, care favorizeaza depunerea acestor coloranti naturali. Riscul de colorare a dintilor creste chiar si mai mult atunci cand bauturile alcoolice, care contin acizi, sunt amestecate cu bauturi carbogazoase, bogate in zaharuri.

• Irita gingia si mucoasa orala. Alcoolul concentrat are un efect iritant asupra tesuturilor moi, delicate din gura. Adaugat peste leziuni deja existente, in ciuda convingerii ca poate actiona ca dezinfectant, acesta nu este de niciun ajutor, ci dimpotriva, va avea un efect coroziv, crescand riscul de aparitie a bolii gingivale.

• Favorizeaza aparitia cancerului. Expunerea indelungata a mucoasei orale la alcool, in combinatie cu fumatul excesiv, poate predispune la aparitia cancerului oral, de gat si de esofag. Controalele medicale regulate sunt recomandate pentru a descoperi din timp afectiunile cu potential de risc.

Cum mentinem dintii sanatosi?

Putem combate efectele alcoolului asupra sanatatii orale prin consumul moderat. Cea mai eficienta metoda pentru mentinerea unei bune igiene orale este spalarea pe dinti cel putin de doua ori pe zi si controlul stomatologic la fiecare sase luni. Trebuie sa ne asiguram ca periem dintii dupa ce am baut alcool si bauturi acide, in general, asteptand cel putin 30 de minute pentru a le peria, deoarece acidul din aceste bauturi inmoaie smaltul la contact.
Articolul este realizat cu sprijinul dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.