Ce afectiuni oculare risca bolnavii de diabet

boli-oculare-diabetBolnavii de diabet se pot confrunta cu o serie de afectiuni oftalmologice. Principala cauza este reprezentata de nivelul ridicat de zahar din sange cu care se confrunta acesti bolnavi. Afectiunea oculara principala diagnosticata la pacientii cu diabet este retinopatia diabetica.

Ce simptome necesita vizita la medic

Bolnavii de diabet pot prezenta o serie de simptome care le afecteaza vederea. Medicii le recomanda bolnavilor sa consulte medicul daca se confrunta cu:

 • Vedere in ceata
 • Vedere dubla
 • Estomparea vederii prin puncte negre, flash-uri
 • Durere la nivelul ochilor
 • Presiune resimtita in zona ochilor
 • Dificultate in distingerea corecta a obiectelor

Ce boli oculare afecteaza bolnavii de diabet

Nivelul ridicat de zahar din sange poate afecta retina, cristalinul, nervul ocular.

Daca retinopatia diabetica este cea mai frecventa boala oculara diagnosticata la bolnavii de diabet, alte afectiuni posibile sunt cataracta si glaucomul, ultima boala oftalmologica afectand nervul ocular.

 • Retinopatia diabetica poate afecta major femeile insarcinate cu diabet. In acest caz, este foarte important controlul oftalmologic inainte de sarcina, dar si teste in timpul sarcinii pentru a verifica acuitatea vizuala.
 • Un bolnav de cataracta nu va putea distinge clar nicio imagine. Cataracta va necesita interventie chirurgicala.
 • Glaucomul poate fi identificat printr-o presiune resimtita la nivelul ochiului. Cu timpul, aceasta presiune afecteaza nervul ocular. La inceput, este afectat campul vizual periferic.

Cum putem preveni bolile oculare in diabet

Principala recomandare pentru bolnavii de diabet in preventia bolilor oculare este controlul nivelului de zahar din sange.

Avand in vedere riscul crescut al afectiunilor oculare, bolnavii de diabet trebuie sa mearga regulat la un control oftalmologic pentru un diagnostic la timp al retinopatiei diabetice, cataractei sau glaucomului.

Diagnosticarea si tratamentul la timp previn riscurile majore in afectiunile oculare, afectarea acuitatii vizuale sau chiar pierderea vederii.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

 • Ionescu Aneta spune:

  In diabetul de tip 2 in afara de antidiabeticele orale se pot lua si suplimente antidiabetice si ceaiuri pentru diabet?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.