Berea, un posibil aliat in lupta cu colesterolul


Colesterolul marit sau hipercolesterolemia este unul dintre factorii de risc cardiovascular si poate afecta toate grupele de varsta. Specialistii in nutritie sustin ca inclusiv bauturile slab alcoolizate, pot contribui la mentinerea unui stil de viata sanatos.

Anca Rusen

Cea mai buna metoda de tratament este preventia. In acest caz, preventia se realizeaza printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ care inseamna cat mai multa miscare sau exercitii fizice. Mai mult, specialistii sustin ca inclusiv bauturile slab alcoolizate, pot contribui la mentinerea unui stil de viata sanatos. In aceasta categorie se incadreaza si berea, care atunci cand este consumata cu moderatie (330 ml/zi/femei si 660 ml/zi/barbati) poate creste nivelul colesterolului bun, avand in acelasi timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rau.

De asemenea, specialistii in nutritie sustin ca aceasta bautura poate completa o dieta alimentara diversificata, datorita mineralelor, vitaminelor si fibrelor pe care le contine si care provin din ingredientele sale naturale.

Berea, una dintre sursele de fibre solubile

Imbunatatirea tranzitului intestinal este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale fibrelor, insa un beneficiu la fel de important pentru organism este si cresterea concentratiei de lipoproteine cu densitate inalta, cunoscute sub denumirea de colesterol HDL sau colesterol „bun”.

Berea are un continut de fibre alimentare situat intre 1,87-2,02 g/l. Acestea sunt fibre solubile si se datoreaza orzului, unul dintre ingredientele berii. Responsabili pentru reducerea colesterolului din sange sunt beta-glucanii din orz care se gasesc adesea in bere, nivelurile variind in functie de procesul de fabricare a berii.

Consumul moderat de bere poate creste HDL cu 8%

„Berea are 0% colesterol, iar alaturi de o dieta variata si atunci cand este consumata in cantitati moderate, poate chiar scadea riscul de boli cardiovasculare, asociate in mod direct cu un nivel crescut al colesterolului LDL, cel rau. Mai mult, ingredintele naturale din bere pot aduce un continut de fibre solubile care ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL). In principiu, este nevoie de un aport de 10-13 g de fibre la fiecare 1.000 kcal, fiind indicat si un consum ridicat de lichide pentru completarea cu succes a beneficiilor acestora”, a explicat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

De asemenea, consumul moderat de bere, 660 ml de bere pe zi in cazul barbatilor, poate creste concentratia de colesterol bun, HDL, cu aproximativ 8% . Atunci cand berea este consumata cu moderatie, concentratiile de HDL din sange pot creste si se formeaza acizi biliari care mentin colesterolul solubil si previn formarea calculilor biliari.

Puteti incerca si berea artizanala romaneasca Perfektum.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.