Beneficiile consumului de cafea au fost confirmate din nou

efecte-nocive-cafeaCercetatorii de la Institutul de Cercetari Farmacologice “Mario Negri”/IRCCS din Milano au ajuns la concluzia ca dozele moderate de cafea, echivalentul a 3-4 cesti, pot avea efecte benefice asupra sanatatii.

Trebuie sa evitam confuzia intre efectele cofeinei si cele ale cafelei”, a explicat Alessandra Tavani, seful Laboratorului de Epidemiologie a Bolilor Cronice de pe langa IRCCS. “Cafeina din ceasca de cafea este considerata raspunzatoare pentru diminuarea senzatiei de oboseala, cresterea vigilentei si cresterea motilitatii intestinale”, a adaugat ea.

Studiul, intitulat “Cafeaua si sanatatea”, confirma beneficiile cafelei si atrage atentia asupra faptului ca este esential consumul moderat al acestei bauturi. Conform acestuia, o persoana sanatoasa poate consuma pana la 3-4 cesti de cafea zilnic.

Cafeina in doze adecvate potenteaza efectele analgezice ale aspirinei, crescand biodisponibilitatea acesteia. Alte componente ale cafelei (printre care polifenolii) ar putea avea efecte benefice, prin prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului cavitatii bucale si  al faringelui, a tumorii la ficat, a cirozei hepatice, a tumorii la endometru si posibil a cancerului de colon. Date foarte recente asociaza consumul de cafea unei scaderi a mortalitatii, chiar daca rezultatele trebuie confirmate. In esenta, consumand 3-4 cesti de cafea, o persoana sanatoasa se poate bucura de placerea de a bea o cafea buna, fara teama pentru propria sanatate”, a dat asigurari Tavani.

Datorita proprietatilor pe care le are, cafeaua este considerata un “supliment natural” bogat in antioxidanti, care alaturi de o dieta alimentara sanatoasa, bazata pe fructe si legume, contribuie la buna functionare a organismului. Studiul realizat de cercetatorii italieni mai atrage atentia si asupra fapului ca reactiile pe care cafeaua le determina in organism sunt diferite de la o persoana la alta, motiv pentru care consumul moderat este obligatoriu.

 

Sursa stire: Agerpres


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • sorin spune:

    acest articol este exact opusul „Cinci efecte negative ale cafelei ignorate de consumatori” despre care am scris mai devreme.
    Prin urmare care-i adevarul?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.