Aliati ai sistemului osos: legumele, cerealele integrale si berea

Osteoporoza este o afectiune frecvent intalnita in randul femeilor trecute de prima tinerete, ajunse la menopauza. Aceasta boala duce la aparitia oaselor fragile, predispuse la fracturi, care se pot rupe la miscari bruste sau chiar la cel mai mic efort depus.

In Europa, datele statistice arata ca o femeie din trei cu varsta de 50 de ani sau peste si unul din cinci barbati cu aceeasi varsta sufera de fracturi osteoporotice. Ati factori de risc crescut pentru osteoporoza sunt: indicele de masa corporala scazut (<18,5 kg/m2), varsta inaintata, lipsa exercitiului fizic, antecedentele de fracturi osoase si fumatul.

Alimentatia este aliatul principal pentru mentinerea starii noastre de sanatate si un element cheie pentru un sistem osos puternic. De asemenea, un stil de viata activ si practicarea exercitiilor fizice, pot incetini efectul de demineralizare al oaselor. Mersul pe bicicleta, urcatul scarilor, yoga, tenisul, sunt activitati recomandate pentru intarirea oaselor.

Legumele cu frunze verzi sunt bogate in calciu care ajuta la imbunatatirea sistemului osos. Spanac, stevie, broccoli, praz, sparanghel sau salata verde, toate contin vitamine si nutrienti necesari intaririi sistemului osos: vitamina K, magneziu, siliciu.

La randul lor, cerealele sunt bogate in fibre, carbohidrati, vitamine, minerale, iar prezenta lor in alimentatie contribuie la sanatatea generala a organismului, inclusiv a sistemului osteo-articular. Din categoria cerealelor integrale fac parte fulgii de ovaz, graul, ovazul integral, secara integrala. Acestea pot fi perfect integrate in dieta ca baza pentru micul dejun sau ca gustare, in oricare moment al zilei.

Berea consumata moderat ar putea favoriza sanatatea sistemului osos 

Sursa importanta de siliciu, datorita continutului de hamei si cereale, berea consumata moderat poate favoriza sanatatea sistemului osos.

„Intre consumul moderat de bere si sanatatea oaselor pare sa existe o legatura pozitiva. Componenta de siliciu din bere poate contribui la unele dintre aceste efecte pozitive, iar cercetari recente par sa confirme ca siliciul joaca un rol important in pastrarea sanatatii oaselor”, a declarat, dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Consumul moderat de bere poate reduce riscul de osteoporoza, o boala a sistemului scheletal caracterizata prin masa osoasa scazuta si deteriorarea tesuturilor osoase, deoarece scade densitatea minerala osoasa (DMO). Un DMO mare indica oase puternice, iar studii experimentale arata ca DMO a soldurilor barbatilor creste cu 3,4-4,5% odata cu consumarea a aproximativ 600 ml de bere pe zi. Aceeasi cantitate de bere a marit DMO a soldurilor si coloanei vertebrale la femeile aflate in perioada postmenopauza, cu 5-8,3%.

Consumul moderat de bere este definit de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca o cantitate de 330 ml/zi pentru femei si 660 ml/zi pentru barbati.

Puteti incerca si berea artizanala romaneasca Perfektum.

Anca Rusen

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.