Alerta din cauza consumului de ciuperci culese din padure! Zeci de oameni au ajuns la spital


In sectiile de terapie intensiva din mai multe spitale din tara au ajuns foarte multi oameni care au mancat ciuperci otravitoare culese din padure. Medicii romani trag un semnal de alarma, ingrijorati de numarul tot mai mare de astfel de pacienti.

Odata intrata in organism, otrava declanseaza simptome asemanatoare unei toxiinfectii alimentare, dar urmarile pot fi atat de grave incat pot duce chiar si la deces.

„Luni dimineata am mancat o lingura de ciuperci din alea si luni seara m-o apucat raul. Eu am mai mancat..nu m-am gandit ca acum pot fi. De mult timp mananc ciuperci, si galbiori, si hribe ca la noi se fac foarte multe. Si nu m-am gandit ca is otravitoare de la ploiele astea, vantul, furtunile astea… porii se transmit.”, spune o pacienta de la Cluj, citata de StirileProTv.

Pana acum, zeci de oameni au ajuns la spital cu simptome grave din cauza condumului de ciuperci din padure. Doar la Cluj s-au inregistrat 28 de cazuri in cateva zile.

Otrava din ciuperci incepe sa actioneze imediat ce ajunge in organism. Mai intai la nivel digestiv si asa apar durerile de burta si varsaturile. Pacientul crede ca are o toxiinfectie alimentara si de cele mai multe ori se trateaza singur.
Simptomele dispar, insa nu si otrava. Ea ajunge in sange si apoi in ficat si rinichi. Asa se face ca oamenii merg la doctor cand insuficienta hepatica este deja instalata.

Specialistii spun ca ploile din ultima vreme au facut ca sporii otravitori sa ajunga si pe ciupercile comestibile.

„O singura palarie poate omori un om…nu sunt distruse prin fierbere, nu exista nicio metoda casnica de a detecta de a fi sau nu comestibila cum ar fi punerea in contact cu obiecte de argint sau alte metale, singura metoda este analiza de laborator.”, a declarat Dr. Radu Tincu, medic toxicolog, potrivit StirileProTv.

Medicii recomanda sa consumam doar ciuperci care au fost verificate inainte, adica cele cumparate din magazine.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.