5 afectiuni care pot fi prevenite prin consumul de cafea

efecte-nocive-cafeaParerile vizavi de consumul de cafea sunt impartite. Oamenii de stiinta divizati in doua tabere spun, unii pe de-o parte, ca a bea cafea nu este tocmai bine pentru starea noastra de sanatate, asta in timp ce altii ii contrazic. Un alt studiu efectuat de curand de cercetatorii de la Harvard ne explica cel putin cinci motive pentru care cafeaua este recomandata.

Pareri pro si contra ale oamenilor de stiinta privind beneficiile cafelei

Cafeaua este o bautura care contine sute de compusi diferiti care pot duce la efecte atat negative, cat si benefice pentru sanatate.

Natura foarte complexa a acestei bauturi este ceea ce face oamenii de stiinta sa se confrunte in constatari contradictorii. Studiile, de altfel, sunt efectuate in mod continuu pentru a reflecta mai bine efectul asupra sanatatii.

Dr. Rob van Dam, un profesor in cadrul Departamentului de Nutritie de la Universitatea Harvard sugereaza ca dovezile in ansamblu care arata ca aceasta bautura este buna pentru sanatate, sunt mai multe decat cele care releva alte pareri.

1. Scade riscul diabetului zaharat de tip 2

Ca obezitatea continua sa devina o afectiune globala si o cauza principala de deces in lume, stim deja. De aceea, medicii spun ca este important adoptarea unor masuri preventive impotriva bolilor legate de greutate, cum ar fi diabetul de tip 2.

Un studiu recent publicat intr-o revista din Statele Unite arata ca un consum mediu de cafea a fost asociat cu o probabilitate mai mica de a face diabet zaharat. Participantii la studiu care au crescut consumul de cafea cu mai mult de o ceasca pe zi pe parcursul a patru ani, au inregistrat un risc de 11 % mai mic de a dezvolta aceasta boala pentru perioada urmatorilor patru ani, cel putin, de la data incheierii cercetarii.

2. Previne deteriorarea ochilor

Cafeaua contine antioxidanti si acid clorogenic specific care ar putea ajuta la protejarea retinei. Aceasta afirmatie a fost facuta tot in baza unui studiu publicat recent intr-un jurnal de agricultura si chimie alimentara din Statele Unite ale Americii.

3. Previne pierderea dintilor

Daca beti o ceasca de cafea pe zi, cel putin, poate fi un obicei benefic pentru sanatatea dentara. Antioxidantii si alti factori antiinflamatori din bautura sunt considerati ca fiind de ajutor pentru masa dentara, potrivit unui studiu recent publicat in Jurnalul de Parodontologie din America.

Beneficiile potentiale pentru sanatatea dentara ale acestor antioxidanti, insa, sunt conditionate de modul in care organismul le absoarbe si le utilizeaza.

4. Previne boala Parkinson

Consumul de cafea pare ca reduce sau cel putin ca intarzie dezvoltarea bolii Parkinson datorita cofeinei.

In revista Plos One s-a publicat un studiu in care s-a constatat ca unor persoane care au dezvoltat gena GRIN2A , responsabila de aceasta maladie, odata ce au consumat cofeina, le-au scazut considerabil sansele de imbolnavire. Se crede faptul ca, cafeina este capabila de a se integra in sistem ca un receptor al dopaminei, substanta necesara pentru a reglementa fluxul de calciu in celula.

 5. Previne tinitusul

Tinitusul inseamna perceperea anormala a unor zgomote in ureche , iar de obicei acest lucru indica surditatea de receptie de tip senzorial.

Un sunet in urechi poate fi foarte suparator pentru cei mai sensibili, insa tot oamenii de stiinta americani au descoperit ca acest simptom poate fi combatut cu cel putin o ceasca de cafea pe zi.

Potrivit unui studiu recent publicat in Jurnalul American de Medicina, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care consuma mai multa cafea, au mai putine sanse de a fi diagnosticate cu tinitus.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.