Cercetatori romani: Mierea romaneasca – efect antibacterian mai puternic decat mierea de Manuka

Doi cercetatorii romani au dovedit, prin testari de laborator in tara si in strainatate, ca mierea romaneasca are un efect antibacterian mai puternic decat mult mediatizata mierea de Manuka.

Descoperirea a fost facuta in procesul de dezvoltare a unui nou produs alimentar creat de cerectatorii Simona si Ioan Bisboaca pe baza brevetului lor de inventie pentru „cel mai puternic antioxidant” care sa contina miere si alte produse ale stupului.

„Am vrut sa folosim, desigur, cea mai grozava miere de pe piata pentru produsul nostru si asa cum scriu o sumedenie de site-uri care comercializeaza vestita miere de Manuka, noi am crezut ca este intr-adevar cea mai puternica miere de pe piata, ca efect antibacterian. Mare ne-a fost insa surpriza sa vedem rezultatele comparative”, a declarat, inginera Simona Bisboaca pentru Agerpres.

Cei doi cercetatori au facut primele analize comparative intre sortimente de miere romaneasca si cea de Manuka, la Cluj, la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor. Au urmat apoi alte testari la Oradea, la Facultatea de Medicina, dar si in Elvetia.

„Din rezultatele de la Cluj am constatat ca mierea noastra e mult mai buna, antibacterian, decat cea de Manuka. Am vrut sa verificam si aceste rezultate prin laboratoarele de la Oradea, unde au iesit rezultate exceptionale. Pentru ca au comentat unii, ne-am hotarat sa iesim in strainatate, intr-o tara neutra si recunoscuta pentru servicii mondiale de calitate. Desi noi avem incredere ca si la noi se fac analize foarte bune, dar pentru certitudine, am ales Elvetia, banca lor nationala pentru microorganisme”, a mai precizat Simona Bisboaca.

Cercetatorii romani au trimis la Culture Collection of Switzerland (CCOS) miere romaneasca de la raft, miere de Manuka originala, comandata de la producatori din Noua Zeelanda si probe din produsul cel nou. La teste, elvetienii au adaugat comparativ si probe din mierea elvetiana.

Astfel, mediile de cultura au fost insamantate cu cele mai comune bacterii patogene: Escherichia.coli, Enterococcus faecalis si Staphylococcus aureus, fiecare cu tulpini rezistente la antibiotice, respectiv tulpini de referinta.

„In urma testelor efectuate pentru determinarea activitatii inhibitorii a mierii asupra celor mai frecventi agenti patogeni putem spune ca noi avem, de fapt, cea mai grozava miere. Din tabelul comparativ cu diametrele zonei bactericide pe cele sase culturi rezulta ca mierea romaneasca este mai puternica din punct de vedere antibiotic decat mierea de Manuka, avand patru indicatori mai mari, unul la egalitate si unul inferior. Nu pot sa spun ca mierea lor nu are efect antibacterian, dar nu asa ca si mierea romaneasca. Consideram ca mierea de Manuka este mult prea mediatizata printr-un marketing agresiv si nu e corect pentru consumator sa-l induci in eroare si sa spui ca are ‘cel mai puternic efect antibacterian natural’ – asa cum se scrie pe site-urile lor de comercializare, atata vreme cat nu o raportezi fata de celelalte sortimente de miere din alte parti ale lumii. Chiar si mierea elvetiana a fost mai buna, in doua cazuri, decat cea de manuka. Noi am vrut sa verificam si iata ce s-a demonstrat”, a subliniat Simona Bisboaca, potrivit Agerpres.

Apicultorii de la noi ar trebui sustinuti mai mult, a afirmat si Ioan Bisboaca, pentru ca lumea sa stie ca mierea noastra are un astfel de efect antibacterian. Potrivit acestuia, statul neozeelandez ii sustine pe producatorii de miere si investeste sume imense in marketing peste tot in lume.

Etichete: beneficii miere, mierea efect antibacterian, antibiotic natural, proprietati miere, miere de manuka


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.