Tusea convulsiva (tusea magareasca)

 

Autor: Dr Madalina Vesa, Medic Specialist in Medicina de Familie, membru al Grupului de Vaccinologie al SNMF

Tusea convulsiva (numita si tuse magareasca la noi) este o boala infecto – contagioasa acuta. Incepand cu anul 1940, generatii intregi de copii au fost imunizati fata de aceasta boala prin vaccin, totusi, tusea convulsiva ramane o problema majora de sanatate.

Tusea convulsiva

„Tusea convulsiva este cauzata de bacteria Bordetella pertussis. Aceasta se prinde pe cili (extensii minuscule, asemanatoare unor fire de par) care captusesc peretele intern al traheii. Bacteria secreta toxine (otravuri) care distrug cilii si provoaca inflamarea cailor respiratorii.” (Sursa: CDC)

Odata instalata bacteria, evolueaza spre boala trecand prin 3 stadii, cu simptome diferite. Cum sa recunoasteti pertussis si la ce sa va asteptati in cele trei etape ale bolii, aflati in articolul Ce se intampla cand ne imbonavim de tusea convulsiva, aici.

 

Cum se transmite pertussis

Bolnavii cu pertussis raspandesc microbii prin stranut sau tuse. Persoanele din apropiere inhaleaza particulele mici cu aceasta bacterie si acestea ajung prin caile respiratorii in plamani.

 

Majoritatea bebelusilor si copiilor mici iau boala de la frati mai mari, parinti sau ingrijitori, care pot fi purtatori asimptomatici.

Fiind foarte contagioasa, boala necesita masuri de precautie la reintrarea in comunitate (dupa vindecare). Totul despre aceste precautii, in articolul Cum ne putem feri de tusea convulsiva

Persoanele bolnave sunt contagioase pana la 2 saptamani dupa debutul tusei.

 

Tusea convulsiva – boala

Tusea convulsiva provoaca o tuse violenta, incontrolabila, care ingreuneaza respiratia. Dupa crizele de tuse, persoana bolnava simte nevoia sa inspire guri mari de aer, care rezulta intr-un suierat.

Boala poate afecta persoanele de toate varstele, dar fornele cele mai grave, care pot provoca moartea, sunt inregistrate la copiii sub 1 an. Statisticile avertizeaza asupra cresterii incidentei bolii la sugarii cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 luni.

In cazul unui copil care, la prima vedere, are o raceala cu o tuse puternica, care persista, vizita la medic este extrem de importanta pentru diagnosticarea corecta.

Statisticile CDC arata ca 1 din 4 copii spitalizati cu tuse convulsiva va face pneumonie, 1 din 2 la 100 de copii se va confrunta cu convulsii violente, in timp ce 67% dintre copii vor suferi de apnee prelungita cu efect grav asupra sistemului nervos. Complicatiile sunt, deci, extrem de grave si pot provoca moartea. Afla in ce constau complicatiile tusei convulsive, aici

 

Sfaturi pentru bolnavii de tuse convulsiva

„Respectati normele de igiena, pentru a preveni raspandirea bolii:

  • Acoperirea nasului si a gurii cu o batista sau servetel, atunci cand tusiti sau stranutati
  • Aruncati servetele folosite la cosul de gunoi (nu le lasati imprastiate, pentru a le strange altcineva, riscand sa se contamineze).
  • Daca nu aveti batista/servetel, acoperiti-va gura cand tusiti cu partea de sus a mainii, la incheietura interioara a cotului.
  • Spalati-va des pe maini cu apa si sapun, pentru minim 20 de secunde.
  • Daca nu aveti apa si sapun la indemana, folositi o solutie antibacteriana pe baza de alcool.

In plus sunt recomandate: odihna la pat, hidratarea corespunzatoare si verificarea cu regularitate a temperaturii.” (Sursa: CDC)

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.