Tetanos

Tetanos este o boala infectioasa cauzata de bacilul tetanic (Clostridium tetani) si care se manifesta in primul rand prin spasme musculare. Pe masura ce boala progreseaza, pot aparea complicatii serioase si poate surveni chiar decesul.

Riscuri de infectie cu bacilul tetanic

O persoana se poate infecta cu bacilul tetanic printr-o zgarietura, muscatura, o plaga superficiala sau profunda.

O persoana are un risc mai mare de infectare si daca sufera de o leziune majora, precum ulcerul varicos al gambei.

Simptome principale in tetanos

Primul semnal al tetanosului este o constrictie a maxilarelor cauzata de contractura involuntara a muschilor masticatori. In doar cateva zile, bolnavul va simti durere in timpul masticatiei.

Gravitatea bolii este data de contractura muschilor gatului si apoi ai trunchiului. Bolnavul va avea dificultati in inghitire in timpul mesei, va avea febra si hipertensiune.

Bolnavul are riscul de a se sufoca prin spasm al laringelui sau prin blocarea custii toracice.

Grupuri de risc in tetanos

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), tetanosul afecteaza persoanele de toate varstele, insa este cel mai frecvent la nou-nascuti.

In cazul nou-nascutilor, tetanosul cauzeaza, in cele mai multe cazuri, decesul.

Masuri de preventie in tetanos

Masura principala de preventie este imunizarea cu vaccinul antitetanos.

Imbolnavirea nou-nascutilor cu tetanos si consecintele fatale pot fi prevenite, conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC) prin imunizarea mamei inainte sau in timpul sarcinii. Vaccinarea gravidei se poate face cu vaccinul dT (diftero-tetanic) sau cu vaccinul dTpa (diftero-tetanic-pertussis acelular). 

Se recomanda de asemenea masuri majore igienico-sanitare in momentul nasterii.

Specialistii avertizeaza ca persoanele care se vindeca de tetanos nu dobandesc imunitate impotriva acestei bacterii, avand riscul de a se imbolnavi din nou, de aceea imunizarea prin vaccin este cea mai eficienta metoda de preventie.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

7 de intrebari si raspunsuri

  • Vali spune:

    De ce cei care se vindeca in mod natural de tetanos nu dobandesc imunitate? Cum este posibil sa se dobandeasca imunitate prin vaccinare?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Pt ca sunt anumite boli care dau imunitate pe viata altele nu. Vindecare naturala dupa tetanos nu exista. Un pacient care sufera de tetanos trebuie tratat obligatoriu altfel moare. Chiar si la cei care sunt tratati corect, tot exista o mortalitate de 50%.
      Imunitatea se obtine dupa vaccinare pentru tetanos deoarece vaccinul contine doar o anatoxina si nu bacteria in intregime. Dealtfel si imunitatea obtinuta este limitata la 10 ani.

      • Vali spune:

        „Specialistii avertizeaza ca persoanele care se vindeca de tetanos nu dobandesc imunitate impotriva acestei bacterii, avand riscul de a se imbolnavi din nou, de aceea imunizarea prin vaccin este cea mai eficienta metoda de preventie.”
        Am incerc sa inteleg aceasta fraza. De aceea am pus intrebarea de mai sus.
        Dupa raspunsul dumneavoastra inteleg ca „persoanele care se vindeca de tetanos” se vindeca doar prin tratament. Este corect? Daca da, atunci de ce a mai fost nevoie sa se mentioneze ca nu dobandesc imunitate?
        Din arte articcole pe care le-am citit am descoperit ca virusul se gaseste indeosebi in ingrasamantul natural precum balegarul si ca indivizii din mediul rural, in special cei de pe langa ferme, sunt purtatori de tetanos.
        Ce inseamna a fi „purtator”? De ce acestia nu sunt afectati?

        • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

          „Dupa raspunsul dumneavoastra inteleg ca „persoanele care se vindeca de tetanos” se vindeca doar prin tratament. Este corect? Daca da, atunci de ce a mai fost nevoie sa se mentioneze ca nu dobandesc imunitate?”
          Deoarece un copil care se imbolnaveste de rujeola se vindeca uneori si nu mai face boala intreaga viata. Adica faci rujeola odata apoi esti protejat.
          In cazul tetanosului, poti face boala de mai multe ori chiar dac aai avut sansa odata sa scapi. De aceea trebuie sa te vaccinezi si chiar daca ai facut boala.
          In primul rand, bacilul tetanic nu este un virus. Este un bacil. El traieste in forme sporulate in materii fecale la oameni sau la animale de unde este aruncat pe camp si imprastiat de vant. Cata vreme este in tractul digestiv ca spor, el nu intalneste conditii de dezvoltare. Cand insa este vehiculat in sange, lucrurile se schimba!

          • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

            De fapt el se multiplica la poarta de intrare. Si neurotoxinele eliberate sunt purtate de fluxul sanguin si apoi difuzeaza pe tecile nervoase.

          • Vali spune:

            O ultima intrebare va mai adreses. Sper sa nu vi se para o intrebare prosteasca.
            Daca se introduc in sange bucatele de bacterie sau bacterie moarta sau bacterie atenuata, atunci sistemul imunitar reactioneaza si produce anticorpi, deci organismul dobandeste imunitate, adica sistemul imunitar stocheaza in memorie acel tip de bacil.
            Daca in sange patrunde bacteria salbatica, organismul se imbolnaveste, sistemul imunitar nu reactioneaza, nu lupta, nu memoreaza. Cum se explica?
            Este ultima intrebare. Va multumesc.

          • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

            Nu stiu de ce nu pot scrie mai jos. Scriu aici raspunsul la ultima dv intrebare.
            Daca in sange patrunde bacteria salbatica, organismul se imbolnaveste, sistemul imunitar nu reactioneaza, nu lupta, nu memoreaza. Cum se explica?
            Ba da! se imbolnaveste si produce anticorpi. Dar nu sunt valabili o viata.
            Nici dupa vaccin nu sunt. Asa cum spuneam, trebuie rapel la 10 ani. Numai ca preferam rapel cu vaccin care produce doar imunitate fara a produce boala decat sa lasam omul sa se imbolnaveasca cu risc de deces (in acest ultim caz) de 50%

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.