Studiu: Virusul gripal creste de sase ori riscul de criza cardiaca


Oamenii de stiinta au descoperit ca exista un risc de sase ori mai mare ca persoanele care sufera de gripa sa aibe si o criza cardiaca in prima saptamana de manifestare a infectiei.

Riscul de atac de cord este deosebit de ridicat in special la varstnici, sustin autorii unui studiu publicat in New England Journal of Medicine (NEJM), citat de AFP.

Acest lucru confirma concluziile cercetarilor anterioare care au demonstrat o legatura intre gripa, crizele cardiace si cresterea mortalitatii, relateaza si Agerpres.

”Aceste rezultate sunt importante deoarece confirma existenta unei legaturi intre gripa si infarctul miocardic si subliniaza importanta vaccinarii”, a declarat Jeff Kwong, cercetator in cadrul Institutului pentru stiinte clinice si sanatate publica din Ontario, citat de sursele mentionate.

Studiul a fost realizat in urma analizei a aproape 20.000 de cazuri de gripa la persoane adulte, confirmate de laboratoarele din Ontario intre 2009 si 2014. Dintre acesti pacienti, 332 au fost spitalizati in urma unui atac de cord in termen de un an de la manifestarea infectiei cu virusul gripal.

Riscul cardiac a fost cel mai mare in primele sapte zile de gripa, in special la varstnicii infectati cu un virus gripal de tip B, precum si la persoanele care supravietuisera unui infarct.

De asemenea, in studiu se mai mentioneza ca si alti agenti virali responsabili de infectiile respiratorii cresc pericolul aparitiei unei crize cardiace, insa nu intr-o masura la fel de mare ca virusul gripal.

Informatii despre gripa si vaccinarea antigripala, AICI.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.