Afectiunile cardiovasculare agravate de ger



Variatiile mari de temperatura, umezeala, gerul determina o stare de disconfort pacientilor cu afectiuni cardiovasculare. In astfel de perioade, carcateristice sezonului rece, acesti pacienti trebuie sa se ingrijeasca suplimentar pentru a nu agrava problemele de sanatate deja existente.

‘’Pacientii diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare sunt expusi unei multitudini de riscuri in perioadele de frig, in cele in care se inregistreaza temperaturi negative. Altfel spus, expunerea la frig atrage dupa sine vasoconstrictie periferica, cresteri de tensiune arteriala si ale frecventei cardiace, iar toate acestea pot sa conduca la episoade de angina pectorala la coronarieni, episoade de decompensare a unui pacient cu insuficienta cardiaca sau chiar evenimente de moarte subita”, ne-a explicat Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor in stiinte medicale la Spitalul de Cardiologie Clinicco din Brasov.

Mai mult, riscul de infarct este semnificativ in primele doua-patru saptamani dupa instalarea frigului si continua sa creasca pe masura ce temperaturile scad. Astfel, la fiecare scadere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creste cu 2%.

Sorin Micu, medicul primar cardiolog de la Clinicco ne-a mai spus si ca majoritatea afectiunilor cardiovasculare pot fi influentate de frig si de activarea asa numitului sistem nervos simpatic, cel care produce cresteri de tensiune arteriala sau poate sa precipite tulburari de ritm. Cu precadere coronarienii pot sa dezvolte episoade de angina pectorala. De asemenea, pacientii cu insuficienta cardiaca pot avea mai multe episoade de moarte subita, hipertensivii pot inregistra pusee tensionale dar, in mare majoritate, toti bolnavii cardiaci pot avea probleme o data expusi la frig.

Astfel, pentru a nu se inregistra o agravare a simptomatologiei a afectiunilor cardiovasculare, pacientii trebuie sa si ia masuri de protectie suplimentare atunci cand ies din casa si afara sunt temperaturi negative sau ger.

Principalele recomandari pe ger pentru pacientii cardiaci:
• Sa limiteze perioadele de stat afara in frig si sub nicio forma sa nu iasa din casa dimineata sau seara cand temperaturile inregistreaza valori negative.
• Temperatura in casa sa fie de peste 20 de grade.
• Sa se imbrace corespunzator, de preferat in mai mutle straturi, sa-si acopere gatul si capul pentru a nu lasa aer rece sa ajunga la ei. Aproximativ 50% din caldura pe care un individ o pierde are loc la nivelul scalpului, al capului si al gatului.
• Mainile si picioarele trebuie sa fie protejate pentru a evita riscul unor degeraturi.
• Trebuie evitate fumatul si consumul de alcool.
• Sa fie respectata medicatia prescrisa de medicul specialist cardiolog.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: