Rujeola

Despre Rujeola (pojar)

 

Virusul rujeolei (pojarului)

Virusul rujeolei se răspândește ușor, prin strănut și tuse, ceea ce îi dă o capacitate mare de infecțiozitate, adică de a produce boala. Se consideră că 90% dintre persoanele ne-imune se îmbolnăvesc când vin în contact cu un bolnav.

Virusul rujeolei se răspândește și prin obiecte contaminate cu saliva celui bolnav.
213
În aer și pe obiecte virușii rezistă până la 2 ore. Nu există purtător sănătos, adică boala nu se poate ”lua” prin intermediari.

 

 

 

 

Unde ne putem întâlni cu virusul rujeolei?

Orice spațiu închis și aglomerat (mijloace de transport – avioane, trenuri, metrouri, etc,  mall-uri, supermarketuri, restaurante, școli și grădinițe, locuri de joacă – cum a fost cazul epidemiei declanșate la Disney Land) favorizează contaminarea tuturor persoanelor care nu au fost imunizate.

În aceste spații, copiii se pot îmbolnăvi mai ușor nu numai de rujeolă dar și de multe alte boli cu răspândire aerogenă. Ele nu sunt, deci, potrivite pentru plimbare, în comparație cu parcurile, falezele sau orice alt loc deschis, unde pericolul de contaminare este minim și petrecerea timpului liber este cu adevărat benefică pentru sănătate!

Află aici cum te protejezi de rujeolă (pojar)

 

Rujeola (pojarul) – boala

Rujeola este o boală infecțioasă ce evoluează cu febră înaltă chiar și 40°C, indispoziție, cefalee (dureri de cap), fotofobie (nu suportă lumina),  tuse, dureri în gât, răgușeală, vărsături.  Aspectul unui copil cu rujeolă poate fi asemănat cu ”fața de copil care plânge” – îi curge nasul, are ochii roșii, pleoape umflate, lăcrimează. Semnul caracteristic care apare înainte de debutul erupției tegumentare  este semnul Koplik – depozite albe, asemănătoare grăunțelor de griș, înconjurate de zone mici roșii,  pe partea internă a obrajilor, în dreptul celui de-al doilea molar.

După o incubație de 2-3  săptămâni, apare erupția caracteristică măruntă (micromaculoasă), prima dată pe față și pe trunchi, apoi se întinde până la extremități. O persoană este contagioasă înainte să se știe bolnavă, adică răspândește virușii cu 4 zile înainte de a apare erupția, rămâne contagioasă pe tot parcursul erupției  și încă 4 zile după dispariția ei.

Deși există simptome asemănătoare ale bolii, rujeola are totuși mai multe forme, care evoluează și se manifestă diferit. Citește toate detaliile aici

 

doctor

Sfaturi  pentru bolnavii de rujeolă (pojar)

Nu există un tratament specific, ci doar tratarea simptomatică (a febrei, deshidratării, conjuctivitei, fotosensibilității asociate bolii).

Înainte de a lua orice măsură la domiciliu, este foarte important să vă adresați medicului. Doar el vă poate prescrie dozele și ritmul de administrare pentru diferitele preparate de care va fi nevoie. În plus, medicul este obligat să înregistreze toate cazurile de boală, doar astfel putând fi evitate epidemiile.

Tratamentul la domiciliu presupune:

  • Evitarea contactului cu alte persoane care nu au făcut boala sau nu sunt imunizate prin vaccinare și, implicit, evitarea contactului cu alți agenți patogeni
  • Hidratare adecvată – minim 1-1,5L lichide/zi – cu apă, ceai, supe, sucuri naturale
  • Repaus cu evitarea efortului fizic
  • Măsurarea temperaturii și administrarea de antitermice (medicație  împotriva febrei). NU se folosește aspirina – în mod special la copii poate cauza sindromul Reye, care poate fi letal.
  • Suplimentarea cu vitamina A – conform indicațiilor medicului.
  • Ochii trebuie menajați (evitați privitul la televizor și alte ecrane, asigurați o intensitate scăzută a luminii).
  • Igienă corespunzătoare – dușurile și băile nu au contraindicații.

 

Adresați-vă neapărat medicului dacă rujeola este însoțită de:

atentie

  • Febră persistentă mai mult de 3-4 zile de la debutul erupției cutanate. Medicul trebuie să urmărească eventuale complicații (infecții, pneumonie)
  • Diaree persistentă
  • Dureri de cap puternice și la nivelul articulațiilor gâtului
  • Stări de confuzie și oboseală accentuată
  • Reapariție a simptomatologiei, în ciuda impresiei de vindecare

Toate acestea pot fi semne ale unor complicații serioase, printre care pneumonie sau encefalită. Informează-te despre complicațiile potențiale aici.

 

Ce informații trebuie să pregătiți pentru consult:

  • Când au apărut primele simptome ale rujeolei?
  • Pacientul/familia au istoric medical referitor la astfel de afecțiuni?
  • Cu câte persoane a intrat bolnavul în contact în ultimele zile?
  • În cazul femeilor – pacienta este însărcinată sau alăptează?
  • În ce mediu își desfășoară pacientul activitatea zilnică?
  • Persoanele cu care a interacționat pacientul au fost imunizate împotriva virusului rujeolei?

 

Informații redactate pe baza textului Dr. Dorica Sandutu, medic primar în medicina de familie Arad

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

7 de intrebari si raspunsuri

  • Neacsiu alina spune:

    Am facut anticorpi rujeolici igg si mi-au iesit foarte mari 1100 . Ce inseamna asta?am 35 de ani si de la hematologie mi-a dat sa fac anticorpi rujeolici sa vada d
    aca amimunizare la rujeola si daca trebuie sa.fac vaccin

  • curca lorena spune:

    copilu meu de 2 luni si 3 sapt..i sa facut vaccinul de 2 luni , inainte k 3 zile sa i se faca vaccinul ia iesit alb pe limbuta ..a doua zi a inceput sa faca febra 3 zile cand nu a mai facut febra iau iesit acele zgrabunte pe burta si spatechiar si pe picioruse .pe fata doar 2..3..cat timp a avut febra plingea foarte mult si era si ragusit..am fost k el la urgenta unde medicul pediatru nea zis k a facut pojar,,zgrabuntele acele rosi iau trecut are o sapt de cand iau trecut dar pe fara ii mai ese cite 2..3,,am vazut k de 2 zile iau iesit si la putazgrabunte..ce sa fac..vreau sa stiu daca e ok asa …va multumesc

  • baba paula spune:

    rujeola poate strica vederea ?

  • Edit Székely spune:

    Am o intrebare eu sunt nåscutå in anul 1967 am primit vaccin pentru bolile rujeola,rubeola…..Am auzit cå in Ungaria vaccinul a fost introdus dupa 69,in Suedia dupa 81 cand afost in Romania?DE fapt locuiesc in strainatate dar peste doua saptamani mergem acasa in Romania si mie frica,…..

  • sandu mariana spune:

    Nu am facut vaccinulROR la un an acum fetita are 3 ani se mai poate recupera?

  • Amina spune:

    Se poate manifesta si la adolescenti? Am 16 ani,si am stat mai mult prin casa in ultima saptamana dar am facut febra si tuse seaca…sa ma ingrijorez?

  • Oana spune:

    Copilul meu are 1an si o luna la 11 luni nu i-am facut vaccinul pt ca tot are mucisori si cel de la un an nu i-a facut.poate sa faca pojar sau inca are efect vaccinul cel de la 6 luni?Multumesc

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.