Complicatii posibile ale rujeolei

Riscuri grave ale rujeolei

Complicații ale rujeolei apar în 30% din cazurile de boală și sunt grave, datorate atât acțiunii directe a virusului asupra organismului, cât și prăbușirii imunității, ceea ce duce la slăbirea apărării față de infecții de orice fel. Studii recente au arătat că rujeola duce la o ”ștergere” a memoriei imunitare a organismului care nu mai ”ține minte” și nu mai are anticorpi față de virușii sau microbii cu care s-a mai întâlnit, permițând  producerea bolilor din nou.

Complicații și urmări

A. Complicații ale acțiunii virusului rujeolic :

  • Laringita, pneumonia (din 100 de copii cu rujeolă, 6 fac penumonie), traheobronșita, keratita (inflamarea corneei )
  • Encefalita, meningoencefalita (1 la 1000 de cazuri, cu risc de 15% pentru deces)
  • Panencefalita sclerozantă subacută (1 la 100.000 de cazuri) afecțiune deosebit de gravă, cu evoluție progresivă spre degenerare fatală a creierului,  poate apărea la un interval de aproximativ 7 ani după  rujeolă, mai ales dacă rujeola s-a produs sub vârsta de 2 ani.

B. Complicațiile provocate de suprainfecțiile bacteriene sunt principala cauză de mortalitate

  • Pneumonie (din 10 copii cu pneumonie, 6 au risc de deces) , bronhopneumonie
  • Laringită, laringotraheită necrotică sau ulcerativă

 

Fatalitatea (riscul de deces) rujeolei este cutremurătoare, amenință  1-3 copii din 1000 care fac rujeolă, sau chiar mai mult la cei sub vârsta de 5 ani și la cei imunocompromiși .

Sechelele rujeolei sunt mai ales nervoase: epilepsie (6-7 la 1000 de cazuri de rujeolă), retard psihic, hipertensiune intracraniană, alte tipuri de sechele psihice. Complicațiile oculare se pot solda cu orbire.

 

Există tratament împotriva rujeolei?

NU există tratament antiviral specific împotriva rujeolei, nici un produs naturist nu previne, nu tratează sau nu protejează împotriva bolii!

Vaccinarea este singurul mod de a proteja copiii împotriva bolii.

În cazul în care boala s-a produs este obligatorie internarea în spital și supravegherea atentă a formei de boală pentru a putea începe tratamentul în cazul apariției complicațiilor – perfuzii, antibiotice, la nevoie respirație artificială, menținerea funcțiilor circulatorie și nervoasă în cazul în care viața e amenințată!

Din păcate, există riscul ca boala să nu fie recunoscută de la început, debutul seamănă cu o infecție respiratorie obișnuită, ceea ce face ce pacientul să ajungă la spital târziu, abia cand a apărut erupția tipică, iar complicațiile s-au instalat! În ciuda celor mai performante tratamente, riscul de deces e mare.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

  • Teodora Ana spune:

    Simptomele rujeolei sunt: febra, secretii nazale, conjunctivita, tuse, petele Koplik (uneori) si eruptii.
    Voi sustineti ca in anul de gratie 2018 inca nu puteti gestiona asemenea simptome astfel incat ele sa nu duca la agravarea starii de sanatate? Copilul meu a fost „tratat” acasa de rujeola, fiecare simptom tratat naturist, iar in plus multa odihna si grija parinteasca, boala a durat fix 7 zile si a trecut fara probleme. Deci? Domnilor doctori, de ce sunteti inca neputinciosi in fata acestor banale simptome in anul 2018?

    • Gabriela F spune:

      Copilul Dvs a fost sanatos cand a luat boala. In caz complicatiilor deja existente, rujeola poate deveni fatala.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.