Recuperarea vaccinarii

In cazurile in care un copil nu este vaccinat la timp, atat vaccinurile cuprinse in schema nationala, cat si cele optionale pot fi recuperate, asigurand imunitatea corespunzatoare.

Atentie! Din momentul in care decideti ca trebuie sa recuperati vaccinarile pierdute, pot trece mai multe luni pana cand copilul va obtine imunitatea optima (deoarece unele vaccinuri au nevoie de 2-3 rapeluri care impun intervale de asteptare intre ele). In aceasta perioada copilul este expus bolilor infectioase!

Este foarte important ca inainte de intrarea in comunitate – inscrierea la gradinita – copilul sa fie imunizat corespunzator.

Medicul va considera anumite principii in planificarea recuperarii vaccinale:

  • doua sau mai multe vacccinuri inactivate se pot administra in acelasi timp, un vaccin viu si unul inactivat pot fi administrate, de asemenea, in acelasi timp, unul dupa celalalt la orice interval.
  • trebuie respectate intervalele de timp minime intre inoculari cu anumite vaccinuri (ex: intre vaccinurile care contin virusi vii atenuati – ROR, varicela, rotaviral)
  • trebuie respectate intervalele recomandate intre prima vaccinare si rapelurile vaccinurilor respective
  • respectarea unei coerente in cazul vaccinurilor cu mai multe valente (ex: planul national a inclus la un moment vaccin tetravalent, apoi pentavalent si hexavalent. E important ca la aceste modificari sa cunoastem precis istoria vaccinala)
  • coerenta intre prima vaccinare si rapeluri

Recuperarea vaccinarii trebuie facuta doar impreuna cu medicul!

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

1.428 de intrebari si raspunsuri

  • Ioana spune:

    Buna ziua, revin din nou.
    Suntem in Romania.
    Fetița are greutatea normală, ea s-a referit că e mica la vârsta, deoarece nu are înca 9 luni. Dar fetița mea in 7 face 9 luni.
    Nu înțeleg de ce a zis atunci așa. Ce pot sa fac? Sa îi zic că eu vreau sa ii fac vaccinul la 9 luni?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu are cum sa va refuze din moment ce directiva de la dsp e clara. Se fac raportari bilunar la vaccinarea rujeolica.

      • Ioana spune:

        Ok, va mulțumesc!
        Am sa vorbesc cu ea din nou luni sa vad ce zice.
        O zi frumoasă?

  • Ioana spune:

    Buna ziua, am o fetiță de 8 luni și 3 săptămâni, am sunat ieri medicul de familie sa vedem de vaccinul ROR pentru am aflat că se face la 9 luni iar răspunsul ei a fost că mai bine sa îl facem la 1 an că e prea mica fetița și că majoritatea părinților prefera sa îl facă la 1 an deoarece 2 doze de vaccin in 3 luni e prea mult.
    As vrea sa va întreb dacă este ok așa? Sa așteptăm până la 1 an?
    Prietenele mele care au copii mici toate i-au vaccinat la 9 cu vaccinul ROR
    Ce as putea sa fac?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Prima doza de ROR se face la varsta de 9 luni in Romania, din cauza epidemiei de rujeola. La un an se face doza urmatoare. Vaccinul se face indiferent de greutate, la toti copiii care au varsta eligibila si primesc avizul medicului pentru vaccinare, dupa consultul medical de bilant clinic.

      • Ioana spune:

        Suntem in Romania. Nu înțeleg de ce a zis atunci așa. Ce pot sa fac? Sa îi zic că eu vreau sa ii fac vaccinul la 9 luni?

  • Corina spune:

    Revin ,fetița are doar vaccinurile din maternitate .

  • Corina spune:

    Buna ziua fetița noastră are 2 ani și 5 luni și am solicitat medicului de familie sa incepem sa recuperam vaccinarea insa dansa ne.a zis că după vârsta de doi ani va trebui sa ne cumpărăm singuri vaccinurile pentru că nu se mai pot face gratuit. Nu înțeleg nu găsim niciunde o asemenea informație . Legea nu spune nicăieri că trebuie să ne cumpărăm singuri vaccinurile. Va rog sa ne lămuriți .

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Buna seara.
      Din pacate, vaccinul hexavalent din programul national asigura imunizarea numai pana la varsta de doi ani. Exista un vaccin echivalent, cu sase antigene, ptodus de alta firma, numit Infanrix Hexa, care se poate face pana la varsta de trei ani, dar nefiind asigurat de programul national de vaccinare, se cumpara de catre parintii care doresc sa recupereze vaccinarile. Daca fetita dvs are doar vaccinurile din maternitate, adica Vacc. Hepatitic B si BCG, atunci e nevoie sa faca recuperarea celorlalte doze. Asadar medicul dvs de familie are dreptate.

  • Valeria spune:

    Buna ziua. Baietelul este nascut in luna iunie, acum are 5 luni si jumatate. Vaccinul pneumococic este obligatoriu pentru copiii nascuti dupa 1 august, schema 2,4,11 luni. Medicul de familie ne-a comunicat faptul ca noi nu putem beneficia gratis de acest vaccin. Este adevarat? Ce schema putem urma totusi in vederea administrarii? Considerati util acest vaccin? Va multumesc!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Medicul dvs de familie are dreptate. Vaccinul protejeaza impotriva bolilor produse de pneumocococ (otite, pneumoniii, meningite). Puteti face la 7, 9, 15 luni, dar contracost.

  • Raluca spune:

    Buna ziua,
    Fetita mea are 2 ani si 9 luni. A facut vaccin la maternitate, la 2 luni si la 4 luni. Cel de 11 luni nu l-a mai facut deoarece nu s-a gasit in acea perioada. Il poate recupera? Cum sa procedam? Toate cele bune!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      La aceasta varsta nu mai poate face Hexacima (se face pana la doi ani), dar poate gasiti de cumparat Infanrix Hexa, care are aceeasi compozitie, dar se poate face pana la trei ani. Altfel nu mai piteti recupera integral vaccinarea. Nu ati scris daca ati facut doza de MMR VAXPRO de la un an. Daca nu, si acela trebuie facut urgent.

  • Felicia spune:

    Unii parinti refuza sa faca ambele vccinuri la varsta de 2 luni(hexacima si prevenar). Daca a facut Hexacima la ce interval poate face Prevenarul?. Multumesc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      La orice distanta. Retineti insa ca este de prefrat a fi administrat simultan!

  • Alexa ionela spune:

    Băiețelul meu aste născut în italia in 2013..acolo vaccinul bcg nu se face…am revenit în țară și as vrea sa știu dacă se mai poate recupera vaccinul…si unde as putea sa ma adresez, eu fiind din Pașcani ( Iasi).multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Dupa varsta de 4 ani nu se mai recomanda. Daca are sub 4 ani, mergeti la medicul de familie care va va indruma.

  • Bianca spune:

    Buna seara,

    Am o fetita de 2,9 ani care are doar urmatoarele vaccinuri:
    -la nastere hepatita B, bcg
    -la 3 luni
    -la 5 luni
    Este un copil cu astm, cu 13 episoadede insuficienta respiratorie incepand cu varsta de 10 luni.
    Cand as putea recupera vaccinurile pierdute?

    Mai am o fetita de 5ani careia ii lipsește ROR,ul.La ea cum trebuie sa procedez cu recuperarea?
    Multumesc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Trebuie administrat urgent un ROR. In plus, trebuie vazut ce vaccin aveti administrat la 3 si 5 luni pt a vedea daca este suficient un tetraxim sau este nevoie si de hepatitic B.
      Pentru fetita de 5 ani, trebuie mers la medicul de familie si administrat gratuit.

  • Dana negescu spune:

    Buna ziua.fetita mea nu a făcut vaccinul de clasa a 2a.acum are 11 ani.se mai poate face acest vaccin?exista riscuri dacă nu îl face?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da, se poate administra. Riscurile sunt similare.

  • Mihaela spune:

    Buna. Vă rog ajutatima fetița mea de 2 ani jumate. Nu are toate vacinile doar din maternitate din cauză că ne-a fost frica săi punem. și acum am făcut RoR. Putem să-i facem peste o luna penta1 și polimelita. Ne trebuie pt grădiniță

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Reveniti va rog cu data nasterii, plus ce vaccinuri are facute, sa calculam o schema de recuperare. Nu exista in Romania pentavaccin, unde sunteti?

  • Sulea Florentina spune:

    Bună seara am fata de 1 an si 5 luni încă nu iam făcut vaccinul Ror deoarece nu sunt în România. Aici în Belgia nu se face dar as Vrea sa îl fac la anul în vara când o sa mergem în România doua săptămâni. Întrebarea mea este pot aa îlai fac dacă ea atunci o sa aibă vârstă de 2 ani??

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Cum sa nu se faca in Belgia!? Poate are alta denumire! Ati verificat cu medicul?! Acolo prescurtarea e MMR. Puteti fave la orice varsta.

  • Grecu Mariana spune:

    Buna ziua! Spuneti-mi va rog, daca copilul este alergic la ou, inclusiv albus si galbenus, vaccinul ROR se face?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Da.

  • Claudiu TOMA spune:

    Buna ziua. Sunt purtator al virusului hepetic B,descoperit la donare de sange anul trecut ,nu ma-au anuntat, dorind sa donez la 10 luni, am aflat , analizele le fac anual,nu am avut simptome de boala; analizele facute la Matei Bals sunt in limite,sotia nu a luat virusul de la mine,analize repetate la 6 luni ,nu are anticorpi, a facut prima si a doua doza de vaccin , urmeaza a treia.Poate ramane insarcinata daca eu sunt purtator sanatos?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Sigur ca poate! Ar putea si daca ar fi ea insasi purtatoare de virus B, nu mai e o problema pentru copilas la aceasta ora. Dar ar fi bine ca sotia sa faca si a treia doza de vaccin si abia apoi sa faceti un copil.

  • Debreczeni Loredana spune:

    Buna ziua, va rog sa-mi comunicati ce vaccinuri as mai putea recupera si care ar fi schema de recuperare pt. fiul meu in varsta de 4 ani. Le-a facut doar pe cele din maternitate. Va multumesc !

  • Constantin Cornelia spune:

    Buna seara, daca nu am facut vaccinul pt rotavirus cand pot sa il mai fac. Copilul are acum 1 an si doua luni? Va multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      NU mai puteti, din pacate. Vaccinul rotaviral se face pana la varsta de sase luni

  • Cipriana spune:

    Bună ziua, va rog sa imi spuneti daca exista vreo problema in situatia in care fetita mea a facut doza 3 de vaccin jexavalent de 2 ori, la interval de 2 luni. Medicul de familie spune că nu l-a facut decat la 1 an si 2 luni, dar eu cred ca i l-a facut si la 1 an, cand i s-au administrat 2 vaccinuri, unul in mana si altul un picior. Fetita are acum 1 an si trei luni jumate, nu am avut probleme cu ea de niciun fel. Va multumesc!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu, o doza suplimentara nu constituie o problema.

  • gabriela spune:

    Copilul meu are 7 ani . a primit vaccinul antihep B la nastere apoi la 2 luni si la 6 luni infanrix hexa. dupa a 2 a vaccinare 2 zile a fost mai putin activ ,nu manca , mai hipoton . nu a mai primit alte vaccinuri . Cum pot recupera schema de vaccinare . Multumesc mult.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      BUna ziua. Va recomandam o doza de Tetraxim si o doza de MMR-Vaxpro cat mai repede, se pot face simultan fara probleme. Apoi mai face un MMR-Vaxpro dupa minim o luna. In acest fel aveti toate dozele necesare

  • Ana Andrei spune:

    Bună ziua! Am o nedumerire legata de rapelul la hexacima, ultima doza. Știu ca se face la 6 luni după a doua doza. Am mers pentru ROR și medicul m-a sfătuit sa fac și hexacima, deși mai era nevoie de o săptămână pana se împlineau cele 6 luni minime. Este valid vaccinul? Mulțumesc.

    • Ana Andrei spune:

      Bună ziua! Va rog dați-mi un răspuns. Este sau nu este valid rapelul hexacima dacă s-a făcut după 25 săptămâni? Doza 2 a fost făcută la începutul lui mai, iar doza 3 la sfârșitul lui octombrie. E un minus de o săptămână, asa cum spuneam. În toate articolele citite, am văzut ca poate fi un minus de max. 4 zile, nu o săptămână. Este sau nu valid vaccinul? Mulțumesc.

      • Dr. Sandra Alexiu spune:

        25 de saptamani este ok

  • Mihaela spune:

    Buna ziua! Fetita mea nu are nici un vaccin! Nu pt ca nu am vrut, ci pentru ca nu am avut acordul cardiologului. Ea e nascuta pe 22.11.2013, face 4 ani! Ce vaccinuri as mai putea face? Mie foarte teama de reactiile adverse, la ce am citit! Stiu ca anumite vaccinuri nu se mai pot face dipa o anumita varsta! Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Obligatoriu un Tetraxim, MMR Vaxpro si hepatitic B
      Peste o luna Tetraxim si hepatitic B
      Peste 6 luni hepatitic B
      Peste 7 luni Tetraxim

  • Steluțe spune:

    Buna seara. Trebuie sa ii fac bebelușului de 5 luni a doua doză de hexacima. Am programare maine. Problema care ma frământa e ca eu am luat antibiotic klacid pentru pneumonie apoi moxifloxacina si l- am mai alăptat uneori. Nu am reușit sa nu ii dau deloc cum mi- recomandat medicul. Nu stiu cat antibiotic a ajuns la el si cat l- ar fi putut afecta. Am luat si symbicort inhalator. Am terminat tratamentul ieri si mâine trebuie mers la vaccin. Daca medicamentele au ajuns in lapte si din lapte la copil interferează cumva cu vaccinul? Poate avea o reacție urata daca il face? Am înțeles ca moxifloxacina poate da probleme la ficat si rinichi. Sa ii fac vaccinul așa sau sa mai aștept sa se curețe de medicamente?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Situatia semnalata de dv nu reprezinta in nici un fel contraindicatie pt vaccinare!

  • Twinkle23 spune:

    Buna ziua, ne puteti ajuta cu o schema de recuperare a vaccinarilor pentru un copil de 1an si 9luni?
    In maternitate a facut BCG si anti-hepB. Nimic altceva din cauza controverselor de achizitie de la noi.
    Noi suntem pentru cat mai putine vaccinuri cu protectie pe termen lung.
    Ce am avea de facut si ce variante sunt?
    Va multumim pentru ajutor si intelegere.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Buna ziua
      Cat mai rapid mergeti la medicul de familie pentru a primi prima doza de hexacima si MMR vax Pro. Peste 2 luni veti primi inca un hexacima si la o distanta e 6 luni un tetraxim

  • Bolea diana spune:

    Nepoata mea a facut in tara,la 9luni vaccin ror,ea locuieste in italia unde se face la 13luni, dar doctorita refuza sa il mai faca pe motiv ca l-a facut in tara. Am inteles ca se repeta la 12luni.ce risca daca nu il mai face, tinind seama ca e deja la cresa?va rog mult, dati-mi un raspuns cit se poate de repede.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Risca un titlu insuficient de anticorpi. Vaccinul facut la 9 luni este o vaccinare suplimentara, din motive de epidemie, NU TINE LOC DE VACCINUL DE LA 12 LUNI. Trebuie repetat

  • Mirela spune:

    Buna.Baietelul meu are 1 an si o sapt.Nu am facut vaccinul de 11 luni deoarece are o eruptie pe piele si doctorita a zis ca il vom face sapt viitoare impreuna cu ROR.Se pot face ambele deodata?doct a zis ca inainte asa se faceau.Multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Sigur ca da! Se pot administra simultan atat vaccinul hexavalent cat si vaccinul ROR.

  • Popescu spune:

    Vaccinul Ror se face acum la 9luni, 11 luni si un an . Multumesc !

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu. Vaccinul ROR se face astfel:
      1. Doza suplimentara la 9 luni,
      2. Doza 1 la varsta de 12 luni.

      • Popescu spune:

        Multumesc !

  • Mihaela spune:

    Bună seara! Pe 4 octombrie am facut fetiței mele a doua doză de hexacima. Prima am facut o când avea 6 luni, deoarece nu era pe stoc. Este prea devreme a doua doză?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Pai nu stim cand a fost prima doza. Daca a fost minim 28 de zile intre ele, este in regula!
      Atentie, doza III se va face la minim 6 luni de la doza II.

  • Mirabela spune:

    Buna seara!Fetița mea cea mare(5a11l) ă facut următoarele vaccinuri:
    În maternitate EUVAX ȘI BCG
    2LUNI INFARIX HEXA
    4LUNI INFARIX IPV-HIB
    6LUNI INFARIX HEXA
    1AN SI 2LUNIINFARIX IPV-HIB
    1AN SI 3LUNI PRIORIX TETRA
    5 ANI ROR(DAR NU L-A TRECUT ÎN CARNETUL DE VACCINARI MEDICUL DE FAMILIE).
    INTREBAREA MEA ESTE,CE VACCIN MAI TREBUIE FACUT?IMI ADUC AMINTE CA PEDIATRA NE-A SPUS CĂ NU AR TREBUI SĂ MAI FACĂ VACCINUL DE 7 ANI.VA MTUMESC!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Ba da. Copilul are nevoie de inca un Tetraxim la 6 ani. Apoi HPV la 11 ani si DTP la 14 ani.

      • Mirabela spune:

        Mulțumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      La varsta de 6 ani administrati Tetraxim. Dupa varsta de 11 ani luati in calcul administrarea vaccinului HPV.
      La 14 ani veti administra si un vaccin DTPa

  • Petronela spune:

    Bună ziua! Am o fetita de 5luni și am amânat vaccinul de la 4 luni din cauza unei bacterii descoperite, după tratamentul cu antibiotice, a început sa ii curgă nasul iar medicul ar vrea sa ii facă vaccinul însă eu nu sunt de acord, întrebarea mea este, se poate face vaccinul dacă ii curge năsucul, nu poate sa facă reacții adverse sau alte complicații!? Mulțumesc! Toate cele bune!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Contraindicatia o constituie afectiunea febrila si nu doar rinoreea (nasucul care curge). Medicul de familie are dreptate!

  • Irina spune:

    Buna ziua! Fetita mea de 2 ani si 9 luni recupereaza schema de vaccinare. Are BCG-ul si ROR-ul. Medicul de familie ne-a programat la prima doza de Hexacima (din 2 cate are de facut in total la aceasta varsta.). Intrebare: De ce medicul recomanda Hexacima daca pe prospect scrie ca se face pana la 2 ani? Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu se poate administra Hexacima peste 2 ani! Doar Ifanrix Hexa merge pana la 3 ani dar trebuie sa il cumparati!

  • Simona spune:

    Buna ziua,
    Baietelul meu are 5 ani si 6 luni si trebuie sa facem vaccinul ROR,prima doza am facuto la 1 ani si 7 luni ,problema este ca pe 22 am terminat tratamentul cu antibiotic (Azitrox) si as dori sa stiu dupa cat timp as putea sa-l fac?!Va multumesc,

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu exista o regula. Important este sa nu mai fie febril. Medicul dv de famile va decide!

  • Cretu Mihaela Mariana spune:

    Buna ziua!
    As avea nevoie de o opinie in legatura cu recuperarea vaccinarii la hexavalent. Gemenii mei in varsta de 2 ani si 7 luni au ratat a treia doza de hexavalent. Fie a lipsit vaccinul fie au fost raciti si tot asa. Ei au fost imunizati cu Hexacima, ultima doza fiind administrata in oct 2015, deci acum 2 ani. Avand in vedere distanta foarte mare fata de ultimul rapel este eficient sa mai facem acum vaccinarea? Si daca da ce riscuri sunt sa facem Hexacima si nu Infanrix hexa? Stiu ca Hexacima se poate face doar pana la 2 ani dar l-as prefera deoarecce l-au tolerat bine amandoi. Multumesc anticipat.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu se mai poate administra Hexacima peste 2 ani. Daca ne trimiteti exact datele tuturor vaccinurilor, va vom spune exact ce trebuie sa mai primeasca bebelusii dumneavoastra!

  • Ionela spune:

    Daca rapelul la ROR nu s_a facut la 7 ani, iar acum baiatul are 10, ce se poate face pentru a fi recuperat?

    Multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Sa mergeti la medicul dv de familie si sa solicitati administratrea vaccinului. Gratuit!

  • marcela spune:

    Va multumesc mult pentru raspuns.Suntem din Chisinau si aici dupa programul national producatorul este( India).La un centru privat Priorix «Belgia».In Italia la virsta de 13 luni am primit Priorix Tetra care contine si varicela,acuma trebuie sa facem rapel la 7 ani.Ce ne recomandati sa facem ca fiind mai sigur si cu mai putine reactii adverse?Va multumesc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu cunosc produsul folosit in programul national din R Moldova produs in India. Imi puteti spune denumirea?

  • marcela spune:

    Buna seara.As vrea sa va intreb ce cine este producatorul vaccinului ROR,si daca sunt mai multi pe care ne recomandati sa -l facem?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Buna seara
      Acum in programul national se foloseste vaccinul produs de firma MSD. Exista in Romania, in farmacii si un vaccin produs de GSK.
      Ambele vaccinuri sunt foarte bune si sigure. In aceste conditii, logic e sa il administrati pe cel gratuit!

  • Steluța spune:

    Fetita noastră de 4 ani nu a făcut nici un vaccin la timp. Am făcut ROR acum si vrem sa recuperam si ce mai putem. Dar am impresia ca doctorul ei habar nu are de scheme de recuperare pentru ca e primul caz.. ne- a zis ca mai poate face tatravalent. Dar întrebarea mea este daca trebuie sa facă de 3 ori cum era in schema inițială pe care nu a făcut o. Antihepatic b nu se mai poate face? Ca despre asta nu ne a spus nimic medicul.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Va putem ajuta noi cu o schema de recuperare, dar va rog sa reveniti si sa ne spuneti data nasterii, precum si exact dozele pe care le-a facut pana acum si data.

  • Mirela spune:

    Buna ziua , as vrea sa ma ajutati si pe mn , prietena mea are o problema , fetita ei are 5 ani si vaccinul de un an nu la mai facut , si as vrea sa stiu daca se mai poate recupera ? Multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      In principiu, da. Dar trebuie sa vedem schema.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Scrieti-ne in anunt ce a facut, ca sa vedem la ce va referiti…

      • Mirela spune:

        Are la 24 de ore HB , la 4-7zile BCG , la 2 luni HB,VPO,DTP , la 4 luni DTP,VPO , la 6 luni HB,VPO,DTP, doar pe astea le are si fetita are 4 ani

        • Mirela spune:

          Si am fost le medicul de familei si mia zis ca trebuie sa ii faca un vaccin care se numeste ROR , as vrea sa stiu mai multe despre acest vaccin si daca este bine sa il faca

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Are schema incompleta. Cred ca are VPI nu VPO in ce ati scris (daca sunt facute in Romania). Nu are vaccinurile de la un an (DTP+VPI) si ROR si rapelul de la cinci ani (ROR). ROR este vaccin impotriva Rujeolei, Oreilonului, Rubeolei, adica acel vaccin care protejeaza tocmai fata de boala despre care cititi acum de un an de zile despre epidemie. In mod normal trebuie sa primeasca informatii detaliate de la medicul de familie. Prospectul vaccinului poate fi consultat aici: http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000604/WC500030170.pdf Se fac doua doze, la un an si la cinci ani, cu posibilitatea de recuuperare a celor doua doze lipsa. De asemenea, trebuie sa primeasca si acel vaccin pe care trebuia sa il primeasca la un an (Rapelul 1). El se numeste Tetraxim si se poate recupera tot la medicul de familie.

          • Mirela spune:

            Mia zis doamna dr ca vaccinul de un an nu se mai poate recupera si ca o sa i faca doar pe acesta ROR , deci nu este nicio problema daca o sa il faca pe acesta ROR la 4 ani ? Multumesc

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Ba da, se poate exact cum v-am spus mai sus. Faceti intai un Tetraxim si un Mmrvaxpro (denumirea de la ROR) si dupa o luna – doua faceti inca un Mmrvaxpro

      • Mirela spune:

        O sa merg luni iar la medicul de familie si o sa ii spun , multumesc tare mult

  • Micu spune:

    In prospectul pe care-l am eu de la hexacima scrie ca nu sunt date despre vaccinarea la copii peste 24 de luni. Nu am gasit ca ar fi contraindicat. Si daca are aceeasi compozitie ca Infarinx hexa de ce nu ar avea acceasi varsta de administrare?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Este foarte corect ceea ce ati semnalat. Nu administram peste 2 ani hexacima pt ca nu avem profilul de siguranta dovedit.
      Insa, orice produs care este supus reglementarii in lumea medicamentelor, pentru a fi aprobate, trebuie ca producatorul sa faca dovada sigurantei si eficientei. Pt produse la care nu s-a facut dovada, nu sunt aprobate. Daca s-a facut dovada doar pt anumite grupe populationale, se aproba doar pt acele grupe.
      Medicii nu pot risca sa indice un tratament in afara recomandarilor! Pt ca riscul este al micutului pacient!

      • Micu spune:

        In prospectul vaccinului de la ema spune ca „desi nu exista date la copii cu varste peste 2 ani, nu exista nicio indicatie ca acesti copii ar reactiona altfel”. Medicii, pe baza cunostiitelor medicale pe care le au, pot indica medicamente in afara grupei de varsta, tot pentru binele pacientului.
        Adevarul este ca ne este frica de riscuri pentru a nu fi dati noi in judecata, pe baza prospectelor medicale, care prin urmare in
        locuiesc gandirea medicala.

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Exista o diferenta mare intre frica si precautie. Astazi medicina se face pe dovezi stiintifice.

          • Micu spune:

            dovezi pe care nu le avem. nu incercam sa intru in polemica. incercam sa observ ca avem doua vaccinuri cu acceeasi compozitie si este imposibil sa aiba efecte adverse diferite. dovezile nu exista. eu sunt medic si am depasit varsta de vaccinare a fetitei si cautam solutii

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Solutii sunt pentru orice varstadaca se doreste o scema de recuperare. Ce varsta are fetita si ce vaccinuri are deja? Va putem ajuta in alcatuirea schemei de recuperare, dar trebuie sa stim ce a facut pana acum, la ce varsta si ce varsta are.

  • maila spune:

    Multumesc mult de raspunsuri. Acum am inteles, e necesar pauza de 6 luni intre ele
    Multumesc
    O zi buna!

  • maila spune:

    adica 2 doze de polio si 3 doze de DTpertusis. Vroiam sa il cumpar pe Repevax (DT Pertusis +Polio) , acum are 5 ani si jumatate, ultimul DTPertusis la 5 ani si 3 luni.Multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Buna seara si scuze de intarziere. Avem aici urmatoarele probleme: Copilasul are NUMAI doua doze de polio pana in acest moment si trei doze de DTP. Dat fiindca la sase ani va face un rapel de Tetraxim (sau REPEVAX, e acelasi lucru), mai are nevoie in acest moment de o doza de polio, cat mai repede posibil. Prin urmare, un Imovax Polio cat de repede. Apoi la 6 ani va face TETRAXIM (REPEVAX), cu conditia sa fie minim sase luni de la IMOVAX POLIO. In acest fel, la varsta de sase ani, dupa ce face tetraximul, va avea patru doze de polio (in Infanrix Hexa la 2 luni, in Infanrix Hexa la 7 luni, cel de acum din Imovax si cel din Tetraxim), adica patru doze dintre care ultima la minimum 6 luni de la a treia. De asemenea va avea in total patru doze de DTPa, dintre care ultima la minimum sase luni de la penultima. A cincea doza de DTPa nu este necesara, daca a patra doza a fost facuta peste varsta de 4 ani. V-am scris toate aceste amanunte suplimentar pentru a fi transmise si medicului dumneavoastra care va calculeaza schema de recuperare. Prin urmare, doctorul care a spus ca nu aveti nevoie acum decat de un imovax Polio are dreptate. Mai tarziu, la sase ani, va face TETRAXIM (REPEVAX).

  • maila spune:

    OK. Din pacate nu am carnetul la mine dar le am scrise pe o foaie cu aproximatie destul de buna : la maternitate BCG si Energix B, la 2 luni Infanrix Hexa , la 7 luni Infanrix Hexa . la 2 ani ROR la 4 ani ROR la 5 ani si 3 luni Infanrix simplu si atat. Multumesc

  • maila spune:

    Buna ziua
    As vrea un sfat: pt un copil de 5 ani si jumatate, are toate vaccinarile in afara de a3a doza DTP (sub forma Infanrix simplu), pe care I-a facut-o doctora la 5 ani si 3 luni, vreau sa mai command din afara un DTP Polio si as vrea sa stiu daca e ok sa il facem la 4 luni distanta de acel Infanrix simplu. Alta doctora spune ca la 6 luni distanta. Cum e mai bine pentru imunitatea de durata? Restul vaccinarilor sunt effectuate exact la termenul din schema si in maternitate si la med fam. Multumesc mult

    • maila spune:

      Cred ca nu am zis bine totusi: are acum si a3a doza de DTP dar la 5 ani si 3 luni facuta. Primele 2 erau Infarix Hexa la 2 luni si la 7 luni. Acum as vrea sa ii fac Repevax. La ce distanta de doza 3 DTP e recomandat? Se poate si la 4 luni distanta sau neaparat la 6 luni (un doctor spune 4 luni altul 6 luni)Iar altul zice sa nu ii mai fac decat Imovax Polio. Multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu mi-e clar ce vaccinuri are facute. Cate doze de dtp si polio in total. Are 5 ani, la vremea aceea se faceau altfel vaccinurile pana la un an. Va rog sa reveniti si sa scrieti din carnet toate vaccinurile facute de la nastere si revin si eu apoi cu un raspuns.

  • Bianca spune:

    Am sa incerc sa vb cu dr noastra si daca nu ne ofera o solutie am sa incerc sa o vaccinez la alt medic.Multumesc inca odata pentru raspunsuri

  • Bianca spune:

    Buna ziua fetita mea de 2.5 ani nu are ultima doza de Hexacima .Se mai poate face acum ?Pe prospect am vazut ca sfrie ca dupa varsta de doi ani nu sunt facute studii insa pediatra spune ca se poate face totusi pana la 3 ani.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      NU, nu mai puteti face a treia doza de Hexacima acum, limita la Hexacima este de doi ani. Insa puteti cauta sa cumparati Infanrix Hexa, care se poate face pana la trei ani si care este identic in ceea ce priveste compozitia.

      • Bianca spune:

        Multumesc frumos pentru raspuns insa despre vaccinul Infarix xexa nu am gasit referinte foarte bune pe internet.Avand in vedere ca a depasit varsta vaccinari ptr cel de la Hexacima , este o problema daca ramane fara ultima doza a vaccinului ?

        • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

          Nu trebuie sa ramana fara ultima doza deoarece aceasta este cea care ii va conferi protectia pe termen lung.
          Legat de ifanrix hexa, din fericire nu referintele de pe net sunt cele care conteaza ci studiile si datele din viata reala. Acestea sunt in contradictie cu referintele despre care vorbiti iar in ceea ce priveste siguranta nu exista motive de ingrijoare.
          Va recomandam puternic sa cumparati ifanrix hexa!
          In cazul in care nu gasiti, puteti vorbi cu medicul de familie si in functie de schema precedenta veti administra un tetraxim singur sau un tetraxim+ hepatitic B

          • Bianca spune:

            Multumesc frumos pentru raspunsuri ,ideea este ca dr noastra vrea sa o vaccineze tot cu hexacima ptr ca spune dansa a mai facut vaccinuri la copii peste 2 ani.Eu nu prea pot sa am incredere in dansa mai ales ca copilul a ramas vaccinat din cauza dansei.Anul trecut a avut un stafilococ in nas si din acest motiv nu a vrut sa o vaccineze desi mai multi medici au spus ca nu are nicio legatura stafilococul cu vaccinare.Dupa ce am reusit sa svapam de stafilococ nu a mai avut vaccinuri copilul a fost racit si a depasit limita vaccinari.Acum eu sunt pusa in situatia in care nu stiu ce este mai bine ptr copilul meu .

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Alegerea ar trebui sa fie simpla. Se mentioneaza chiar si in prospect limita pana cand se face. Si tinem cont de prospect, e obligatoriu.

          • Liliana spune:

            Si eu am citit acel raport confidential despre Infanrix Hexa chiar al firmei producatoare, au fost multe decese.

  • Nicoleta spune:

    Buna ziua. Băiatul meu de 6 ani nu are vaccinările din schema. Ieri s a tăiat la picior cu o toporișcă pe la tara. Am mers la spital sa i facem antitetanos. I- a făcut o injecție. Apoi i aam spus medicului ca nu are vaccinările făcute. Medicul a spus ca trebuiau făcute ca daca nu are antitetanos de cand era bebe nu prea il ajuta injecția pe care i a făcut o acum pentru ca scopul injecției acesteia este sa activeze anticorpii pe care trebuia sa ii dobândească atunci când era bebe. Dar nu înțeleg. Asta ce i a făcut acum nu este vaccin antitetanos? Este altceva? Ce ar putea fi? Soțul meu a fost atunci cu el si nu s a gândit nici nu a știut ce se întrebe pentru ca se gândea mai mult la rana de la picior. Oare nu are efect ce i a făcut acum?
    A doua întrebare .. Daca ce i a făcut a fost antitetanos când pot face următorul vaccin. Înainte sa se întâmple tăietură plănuisem vaccinul rod pentru săptămână viitoare. Se mai poate face?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Din pacate medicul din urgenta a avut perfecta dreptate. Vaccinul tetanic care se administreaza in urgenta pentru plagi se administreaza in doza unica doar in situatia in care persoana respectiva are schema de vaccinare la zi.
      Mai exact. La varstele de 2, 4, 11 luni, 6 ani si 14 ani se administreaza pe langa celelalte componente si componenta tetanica. Dozele de la 2 si 4 luni formeaza sistemul imun pentru a reactiona in cazul in care un individ se intalneste cu bacilul tetanic. Anticorpii se formeaza in peste 14 zile. Dozele de la 11 luni, 6 ani si 14 ani au rol de rapel. Adica reimprospateaza memoria imuna astfel incat la anticorpii se vor forma in 2 zile. Aceste 2 zile sunt suficiente sa juguleze infectia si boala sa nu se mai produca.
      In cazul copilului dv, conduita corecta era: Vaccin tetanic + imunoglobulina (anticorpi gata formati) acum. Inca 2 doze de vaccin tetanic la distanta de o luna intre ele.
      Conduita este precizata aici la pagina 7 si este obligatorie.
      https://cnscbt.ro/index.php/metodologii/tetanos/452-metodologie-supraveghere-tetanos/file

      „Imunoglobuline specifice, 250 unitati sau in cazuri grave 500 unitati (plagi cu risc tetanigen
      crescut cu vechime mai mare de 12h, persoane cu greutate de peste 90 kg si/sau prezenta sau
      risc de contaminare masiva). Administrarea imunoglobulinelor se face in alt loc decat vaccinul
      antitetanic si se folosesc seringi diferite. In cazul in care acestea nu sunt disponibile, se
      administreaza ser antitetanic (in conditii de spitalizare), 3.000 – 20.000 U.A.I in doza unica
      (in functie de gravitatea plagii) pe cale intramusculara numai dupa testarea sensibilizarii si
      realizarea desensibilizarii sau daca este posibil adminsitrarea de Imunoglobulina specifica antitetanos.
      La cazurile cu sensibilizare la preparatul de tip ser specific se va adminsitra
      Imunoglobulina specifica anti-tetanos daca unitatea medicala este dotatat cu astfel de preparat
      sau se va practica numai vaccinarea
      Vaccinare: 3 injectii i.m. a 0.5 ml (din care prima imediat dupa producerea leziunii iar restul de
      2 doze la cate 14 zile interval) cu vaccin in functie de virsta si disponibilitatea unitatii medicale :
      pentru copiii sub 7 ani DTPa sau VTA, pentru copiii 7- 9 ani si pentru persoanele peste 65 ani
      dT sau VTA, pentru persoanle 10-64 ani dTpa sau dT sau VTA.
      NOTA: Persoanele care au primit vaccinare de urgenta se revaccineaza antitetanic dupa 1 an.”

      • Nicoleta spune:

        Când pot începe recuperarea vaccinurilor? Se mai poate recupera daca copilul are 6 ani? Injecția pe care i- au facut- o acum il afectează cu ceva daca vreau sa încep recuperarea vaccinărilor?

        • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

          Ceea ce puteti face oricum este sa administrati oricand un vaccin ROR.
          Apoi, in functie de vaccinurile din maternitate, putem concepe o schema de recuperare. Problema este ca tetravalentul si hepatitic B nu se gasesc acum in Romania.
          Prioritatea o constituie insa riscul tetanigen pe care va trebui sa il clarificati.

          • Nicoleta spune:

            Ce i – au făcut acum chiar nu produce anticorpi? Adică nu întreb daca produce mai lent ci daca produce . adică nu este un vaccin? Este altceva?

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Ba fa, produce anticorpi, dar apararea nu eate eficienta, deoaelrece nu are primele doze facute in copilarie. La el trebuie recuperata schema integral. Aceata este unul dun riscurile majore pe care vi le-ati asumat cand ati refuzat vaccinarea !

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Scuze pentru forma mesajului, scris in viteza de pe telefon…

          • Nicoleta spune:

            Pot începe recuperarea acum cu dtp? Se poate face simultan cu ror? Am si un stres cu rujeola ca începe scoala. Pana de curând eram antivaccin dar acum vreau sa recuperez ce se mai poate..

  • Bimbirică Păun Mihaela spune:

    De unde pot procura vaccinul diftero-tetanic care se efectuează la 14 ani, dacă medicul de familie nu are?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Ny cred sa existe in comert. Inteleg ca e demarata procesura de achizitie. Intre timp, daca gasiti Adacel, il puteti administra la medicul de familie

  • Mihaela roman spune:

    Buna ziua. Copilul meu de 19 ani a făcut pe 31 August vaccin varilrix si azi pe 1 Septembrie vaccinul Twinrix primele doze . Întrebarea este daca poate sa facă a doua doza din cele 2 vaccinuri pe data de 26 sept . ? Pe data de 27 sept pleacă in USA la studii . Va multumesc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Distanta minima intre doua dozew ale aceluiasi vaccin este de minim 28 de zile intre ele. Acest lucru e recomandat din ratiuni de eficacitate. Cu alte cuvinte, daca il faceti mai devreme nu e bine pentru ca nu va fabrica protectia maxima care poate fi obtinuta.

  • Irina Paduraru spune:

    Buna ziua, fetita mea de 2ani si 8luni nu are vacc de 11luni.Il mai poate face acum la varsta asta?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu puteti facr Hexacima, are este in programul national, deoarece acesta se administreaza doar pana la varsta de doi ani. Cautati sa cumparati Infanrix Hexa, carr are aceleasi sase antigene si se poate administra pana la varsta de trei ani.

  • Nicoleta spune:

    Buna ziua. ma hotărâsem sa le fac copiilor vaccinul Ror. Au 2 ani, 4 ani si 6 ani. Chiar înainte sa mergem la vaccin au răcit toți destul de rău. Băiatul de ,6 ani are se i otita seroasa e ia antibiotic inca o saptamana. In aceste condiții cred ca nu se face vaccin dar întrebarea mea este după ce dispar semnele de boală trebue sa mai așteptam un timp pana la vaccinare?ma gândesc ca sunt slăbiți de boala, de antibiotic etc. Cat ar trebui sa asteptam?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      In aceste cazuri nu se descrie un anume ibterval, iar antibioterapia NU este o contraindicatie la vaccinare. In general cand nu mai exista semne de boala, vaccinam. Oricum, copiii sunt consultati inainte de vaccinare si medicul decide.

  • Alexandra Ionela spune:

    Buna ziua
    As dori sa stiu si eu, pt un bebelus care are 5 luni si a ratat vaccinul antihepatic si ce mai are prin el, care este intervalul de vacinare a unui vacin pierdut ??? fiindca nu vreau sa pateasca ceva. I-am facut vaccinul la 4 luni si doctorul de familie mi-a spus ca trebuie sa ii mai fac vacinul peste o luna, cea ce s-a si intamplat astazi, pt recupera doza pieduta. Acum mi-a spus sa vin cu copilul cand implineste 7 luni si apoi 1 an.
    Va multumesc

  • Alin O spune:

    Buna,baiatul meu are 16 ani si nu are nici un vaccin facut.Se mai poate face ceva?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Da, dar veti prinde doar o parte dintre antigene, unele nu se mai fac dupa o anumita varsta.
      Va fi o problema deoarece unele dintre vaccinurile de care aveti nevoie nu exista in Romania.
      Sunteti sigura ca nu are absolut niciun vaccin efectuat in istoric?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.