Recuperarea vaccinarii

In cazurile in care un copil nu este vaccinat la timp, atat vaccinurile cuprinse in schema nationala, cat si cele optionale pot fi recuperate, asigurand imunitatea corespunzatoare.

Atentie! Din momentul in care decideti ca trebuie sa recuperati vaccinarile pierdute, pot trece mai multe luni pana cand copilul va obtine imunitatea optima (deoarece unele vaccinuri au nevoie de 2-3 rapeluri care impun intervale de asteptare intre ele). In aceasta perioada copilul este expus bolilor infectioase!

Este foarte important ca inainte de intrarea in comunitate – inscrierea la gradinita – copilul sa fie imunizat corespunzator.

Medicul va considera anumite principii in planificarea recuperarii vaccinale:

  • doua sau mai multe vacccinuri inactivate se pot administra in acelasi timp, un vaccin viu si unul inactivat pot fi administrate, de asemenea, in acelasi timp, unul dupa celalalt la orice interval.
  • trebuie respectate intervalele de timp minime intre inoculari cu anumite vaccinuri (ex: intre vaccinurile care contin virusi vii atenuati – ROR, varicela, rotaviral)
  • trebuie respectate intervalele recomandate intre prima vaccinare si rapelurile vaccinurilor respective
  • respectarea unei coerente in cazul vaccinurilor cu mai multe valente (ex: planul national a inclus la un moment vaccin tetravalent, apoi pentavalent si hexavalent. E important ca la aceste modificari sa cunoastem precis istoria vaccinala)
  • coerenta intre prima vaccinare si rapeluri

Recuperarea vaccinarii trebuie facuta doar impreuna cu medicul!

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

1.428 de intrebari si raspunsuri

  • Diana spune:

    Buna ziua,

    Fetita mea implineste 4 ani in septembrie. Nu a facut prima doza de ROR la 1 an. Putem recupera acum? Daca da, va face rapelul la 5 ani, asa cum scrie in planul de vaccinare, sau peste 4 ani? Ce masuri de precautie ar trebui sa luam? (poate pleca la bunici dupa ce face vaccinul? va trece printr-o perioada in care imunitatea ei va fi mai scazuta si trebuie protejata suplimentar?
    Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Sigur. Poate primi acum doza restanta de la un an. Doza a doua o va primi atunci cand va implini 5 ani.
      Nu trebuie sa va faceti probleme legat de precautii. Copilul poate pleca la bunici.

  • Cirstea venera spune:

    Daca copilul ă facut la 10 ani varsatul de vant si in 2009 a fost vaccinat ROR.Acum are 24 ani daca se vaccineaza impotriva varicelei se consideta a fi a 2a doza?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Vaccinul ROR nu contine componenta varicelica.

  • Carmen Stanescu spune:

    Baiatul meu in varsta de 13 ani a fost muscat de un dihor intr-un petshop. Dihorul nu are acte de provenienta si nici nu este vaccinat. Se impune vaccinarea antirabica? Mentionez ca la sp. Matei Bals i s-a administrat vaccinul antitetanos.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Greu de raspuns. De obicei se evalueaza contextul epidemiologic si comportamentul animalului timp de 2 saptamani. Daca exista semne de turbare, se administreaza antirabic.

  • Andreea spune:

    Daca copilul meu a facut prima doza de ROR la 1 an si acum are 10 ani si nu a mai primit a doua doza , cum ar trebui sa procedez? Fac pur si simplu a doua doza sau trebuie reluata si prima?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Schema se continua nu se reia!

  • Toma Ionut spune:

    Buna ziua! Am un baietel de 5 ani si ne.am hotarat sa.i facem ROR. Intrebarea mea e ce rapel o sa i se administreze primul? La 18 luni nu am facut primul rapel! Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Se va administra o doza acum si inca o doza peste minim o luna. Este acelasi vaccin.

  • MIHAELA spune:

    buna ziua. poate ffii recup vaccinul antipneumococic? copilul meu are acum 6 luni

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da. Dar nu veti putea beneficia de gratuitate prin programul national.

  • Ion Carmen spune:

    Buna seara!Baietelul meu in vârsta de 2 ani și 2 luni nu a făcut a treia doza de hexacima întrucât a avut ceva probleme de sănătate .Se mai poate face acest vaccin la aceasta vârsta.Multumesc anticipat pentru răspuns!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da. Dar nu hexacima. Ci ifanrix hexa sau ifanrix IPV Hib. O sa apara in curand in comert. Nu se administreaza gratuit la medicul de familie.
      De la medicul de familie veti putea primi tetraxim atunci cand va sosi.

  • Badar Annamaria spune:

    Buna ziua.Baietelul meu a primit vaccinul Hexacima la 2,5luni si la 7 luni. ROR-ul i-a fost administrat la 9,5 luni. Vreau sa va intreb cum ar trebui sa facem mai departe? Va multumesc anticipat.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Mai faceti un hexacima la sase luni de la ultima doza, adica la un an si o luna, cel mai devreme (cel mai tarziu la doi ani). La un an (12 luni) faceti si doza 2 de ROR. In plus, mai puteti opta pentru vaccinuri optionale, care NU sunt in schema nationala, dar se ccumpara: pneumococic, varicelic, hepatitic A, meningococic)

  • Cristina G spune:

    Buna ziua! Ma numesc Cristina si am 25 ani. Fiind nascuta in 92 nu reusesc sa gasesc pe internetinformatii referitoare la vaccinurile care se faceau in scoli pe vremea respectiva. Locuiesc in Londra si am fost chemata la vaccinat, si am fost intrebata daca am vaccinul ROR facut? Medicul de familie din tara mia spus ca nu il am facut, dar fara sami verifice fisa si istoricul. Este posibil sa il fi facut la scoala? Era obligatoriu sau exista vaccinul acesta in anii respectivi? Daca las face in Londra si sa zicem ca il aveam facut deja, e vreo problema? Multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Teoretic ati beneficiat de vaccinare antirujeolica in copilarie si antirubeolica in scoala, asta daca nu ati sarit vreun vaccin. In acel moment nu era inca introdus vaccinul combinat (ROR = Rujeola, Oreilon, Rubeola) asadar nu sunteti vaccinata impotriva Oreilonului. Daca aveti cele doua vaccinuri si ati facut oreilon in copilarie, atunci sunteti protejata impotriva celor trei. Va puteti de asemenea verifica imunitatea la aceste boli facand o analiza Imunoglobulina G pentru fiecare. IgG antirujeola, IgG antirubeola, IgG antioreilon. Daca rezultatele arata anticorpi prezenti, inseamna ca sunteti protejata, nu mai aveti nevoie de vaccin, daca titrurile sunt mici, inseamna ca nu aveti anticorpi si va puteti vaccina.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      A, si nu e nicio problema daca faceti o doza in plus, chiar daca teoretic ati avea deja anticorpii.

  • casian corina spune:

    Am refuzat vaccinul ror la 7ani al copilului acum are 11ani mai putem face vaccinul

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Desigur. Nu este o limita de varsta

  • Simona spune:

    Buna ziua! Fetița mea are 1 an și 2 luni. Am făcut toate vaccinele din schema națională….inclusiv la 9 luni ROR. Am fost sunată de medicul de familie care mi-a spus sa mergem pentru o noua vaccinare cu ROR. Ceea ce nu înțeleg este următorul lucru. Dacă am fi făcut vaccinul ROR la vârsta de 1 an atunci nu ar mai fi fost nevoie de încă o doza pana la vârsta de 5 ani….dar dacă l-am făcut la 9 luni e nevoie iar de o doză? De ce? Adică pentru ce a mai fost făcut la 9 luni….ăla e apa de ploaie? Nu dezvolta anticorpi decât pentru 3 luni atunci când este făcut la 9 luni? Mulțumesc frumos!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu e apa de ploaie, dar nu asigura un titru de anticorpi suficient de mare ca sa va apere de boala, ci eventual de complicatii importante ale acesteia. Un titru de anticorpi mai bun se obtine daca se face primovaccinarea de la un an. S-a decis scaderea varstei de vaccinare tocmai pentru a proteja mai devreme copiii in situatia epidemiei de rujeola.

  • Colcear Valentina spune:

    Buna ziua am o fetita de trei ani si nu iam facut vaccinul de la 12 luni putem sa al facem acum

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Da, il puteti recupera imediat si gratuit laedicul de familie al copilului

  • Ionita Alina spune:

    Buna seara. Saptamana viitoare urmeaza sa merg cu baietelul meu la medicul de familie ptr vaccinul de 6 ani. Din pacate nu i-am facut a doua doza de ROR la 5 ani. Intrebarea mea ptr dvs este daca ii ma ii pot face acum Ror? Adica se pot face cele doua vaccinuri impreuna? Sau cat timp ar trebui sa asteptam intre cele doua? Mentionez ca am refuzat cea de-a doua doza ror cu semnatura. Multumuesc din suflet.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Va felicit ca v-ati razgandit si ati luat decizia potrivita. Le puteti face si impreuna si separat, nu reorezinta niciun impedimemt. Daca medicul dvs de familoe nu are in acest moment diza necesara de tetraxim, recuperati acum ROR si lasati nr de telefon, sa va cheme cand soseste si celalalt vaccin.

  • Kinda Zalan spune:

    Buna ziua,

    Mai vin cu o intrebare, baietelul meu a fost vaccinat BCG la 5 zile dupa nastere , au trecut 2 saptamani de la vaccin si nu se vede nici un semn pe brat nici nici roseata nicj macar locul acului . Trebuie revaccinat? De ce nu se vede semnul specific ?
    Multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu fiti ingrijorata, semnul nu apare imediat si nu apare la toti copiii. Uneori apare dupa cateva luni, alteori niciodata.

      • Florin spune:

        Nici la noi nu a aparut, dar a facut un test. A fost revaccinata in cele din urma. Nu aceasta ar trebui sa fie abordarea corecta?

        • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

          Nu. Pt ca orice test efectuat nu este relevant la varsta de 2 saptamani. La aceasta varsta nu are nici o semnificatie. In plus, nu se poate face distinctia corecta intre infectia naturala (daca ar exista)sau modificarile induse de vaccin.
          La 6 luni se poate face o testare PPD care sa evidentieze nivelul de protectie dar s-a renuntat la el.

  • Kinda Zalan spune:

    Buna ziua,
    Rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: in 10 Iulie mi sa nascut baietelul, in spital nu au avut vaccinul pentru Hepatita B cuprins in schema nationala de vaccinare , nu l-am gasit nici in farmacii.Cum putem recupera acest vaccin ? Am inteles ca vaccinurile de la 2 luni – 4 luni si 11 luni cuprind sunt si pentru hepatita B dar este sufficient ? Sa incerc sa aduc vaccinul din strainatate ? Cand se poate administra vaccin de recuperaree pentru a nu interfera cu alte vaccinuri ?

    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    Kinda Zalan
    0737.069665

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Daca mama nu este purtatoare de Ag Hbs, atunci copilului ii sunt suficiente dozele de hepatitic cuprinse in vaccinul hexavalent pe care copilul le face la 2, 4, 11 luni.

      • Irina spune:

        Foarte interesant. Atunci inseamna ca acei copii cu mame nepurtatoare de virus hepatic sunt injectati inutil in prima zi de viata.

        • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

          Nu. Pt ca in afara efectului protector individual, ne intrereseaza si manifestarea circulatiei virusului in populatie in cazul copiilor vaccinati la nastere. Cata vreme nu exista disponobil sa administram la peste 95% la nastere, vaccinam doar copiii care provin din mame Ag HbS +. Eforturile individuale ale mamelor Atg. HbS – ar fi perfect indreptatite daca am reusi sa vaccinam 95% din copii.

  • Misi B spune:

    Buna ziua! Am un baietel de 3 luni. Trebuia la 2 luni jumate sa facem Hexacima (mai devreme nu era disponibil). Problema e ca a fost suspectat de infectie urinara. Am asteptat o saptamana, am repetat analizele si intr-adevar are infectie. Acum vom urma tratament. Ideea e: cum trebuie sa administram Hexacima dupa aceea? La 4, 6, 12 luni??? Ca stiu ca intre a 2a si a 3a doza trebuie diferenta de minim 6 luni… Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Imediat ce medicul dv de familie decide, ii administrati prima doza. Cea de-a doua la minim o luna distanta iar cea de-a treia la 6 luni distanta de la cea de-a doua dar nu mai devreme de 11 luni.

  • Mihai spune:

    Copil nascut cu citomegalovirus congenital poate fi vaccinat?exista precautie la mmr_virus viu

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Depinde de stadiul actual al bolii. Daca boala este stabilizata. da, se poate vaccina!

  • Roxana spune:

    Fetița mea are acum 1 an și 10 luni. La 5 luni a făcut prima doza de hexacima. După vaccin a făcut o dermatita severa. Ne-a fost frica sa o mai vaccinam. Acum am vrea sa recuperam cele două vaccinuri de hexacima. Mai putem acest lucru?

    • Roxana spune:

      Sau as putea să-i fac vreun vaccin separat pt virusul hepatic b???

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da. Mai poate primi doza 2 de vaccin hexavalent. Doza a treia va trebui sa o administrati la 6 luni distanta de cea de-a doua doza, ceea ce inseamna ca va depasi 2 ani. In acaesta situatie, fie ii veti cumpara ifanrix hexa fie asteptati sa primim tetraxim.
      Daca are vaccin hepatitic B facut la nastere, e suficient hexacima acum. Daca nu are, va trebui ca alaturi de tetraxim sa ii administrati si un vaccin hepatititc B!

  • nicoleta spune:

    Buna ziua! daca nu au facut nici un vaccin ce mai pot recupera copiii cu varsta de 6, 4 , respestiv 2 ani?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Buna ziua
      Copiii de 6 si 4 ani vor trebui recupera vaccinurile pt difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, hepatiata B, rujeola, oreion, rubeola.
      Copilul de 2 ani poate recupera in plus, BCG si Haemophilus Influenzae.

  • Elena spune:

    Buna dimineata! Am un baietel de 2 ani si 3 luni. Am fost programata sa i se faca vaccinul cu hexacima (a treia doza din cate inteleg ). Ce sanse este sa ii faca mai mult rau decat bine in conditiile in care mi s-a spus de catre medic in mai multe randuri ca se poate face DOAR pana la 2 ani. De unde ,,disperarea,, de a se administra oricand, numai sa se administreze??? Multumesc de raspuns!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Hexacima se face numai pana la varsta de doi ani, fiindca nu sunt inca date publicate care sa sustina prelungirea termenului. Daca doriti sa faceti a treia doza tot cu hexavalent, cautati Infanrix Hexa. E echivalent si se administreaza pana la trei ani.

  • Emilia mariana spune:

    Buna ziua am nascut in Irkanda si aici nu se afce nici un vaccin bcg sau antihepatic la nastere… as dori sa stiu daca se poate face ulterior in romania si pana la ce varsta ? Ma intereseaza in mod deosebit BCG-ul … pana la ce varsta se poate face si daca as putea sa il fac bebelusului meu si unde as putea apela??

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      In Romania se recupereaza pana la varsta de doi ani.

  • anca spune:

    Buna seara,
    Pentru ca nu am gasit hexacima la medical de familie, pana acum la 1 an si 7 luni avem cate doua doze de Infanrix-IPV+Hib; sunt in situatia in care acum nu se mai gaseste Infanrix-IPV+Hib; pana la ce varsta se poate face infarinx-ul? oare e bine sa fac acum HEXACIMA daca primele doua au fost INFANRIX?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Hexacima se face pana la dou ani, Infanrix hexa pana la trei. Daca ati facut Infanrix Ipv+Hib inseamna ca ati pierdut doua doze de hepatitic B, fiindca Infanrix ipv+hib nu are si vaccinul hepatitic B inclus.

  • Eleonora spune:

    Bună ziua
    Băiatului meu, de 6 ani, i-au fost făcute toate vaccinurile din schema națională, mai puțin rapelul ROR. Am amânat vaccinarea pentru ca la momentul respectiv avea dese episoade alergice, viroze cu crize de insuficienta respiratorie.
    Primul vaccin ROR a fost Priorix, iar pentru rapel medicul de familie ne-a comunicat ca este disponibil vaccinul M-M-RVAXPRO. Acestea sunt compatibile?
    Pana la ce varsta se poate face rapelul ROR?
    Mulțumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Cele doua vaccinuri sunt echivalente. E bine sa faceti cat mai repede. O a doua doza de rapel se poate face dupa min im 30 de zile. Nu este limita de varsta

  • Nicoleta spune:

    Buna ziua. Am 4 copii. 6 ani, 4 ani, 2 ani, 2 luni. Nici unul nu este vaccinat. Vreau sa le fac vaccinul antirujeolic. Se mai poate face separat antirujeolic si antirubeolic? Adică sa nu facem combinat RoR ci antirujeolic ocdata, antirujeolic o data? Si inca o întrebare: daca copilul are deja boala cumva si nu știm fiind in perioada de incubație este periculos sa i se administreze vaccinul? Adică daca are deja virusul si ii mai băgam si noi din vaccin.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu exista vaccinuri separate. Medicul de familie ii consulta pe copii si va intreaba inclusiv daca e posibil sa fi fost in contact recent cu pacienti contagiosi, apoi decide daca va poate vaccina copiii. Daca boala e in perioada de incubatie, atunci nu va mai fi timp sa se formeze anticorpi, dar nu li se intampla nimic.

  • Zsuzsanna Csata spune:

    Fetița mea are 4 luni. Am făcut vaccinul hexavalent la 3 luni deoarece la 2 luni nu avea vaccinul. Acum la 4 luni, adica o luna distanta vrea medicul sa facem a doua doza. Este corect? Nu ar trebui să asteptam sa treacă 8 săptămâni pana la a doua doza?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      O luna este suficient intre doza unu si doi.

  • Mihai spune:

    Buna ziua,

    Baiatul meu in varsta de 5 ani a primit prima doza de ROR in urma cu 3 luni de zile. Acum, dupa implinirea varstei de 5 ani a fost chemat iarasi pt doza de rapel a aceluiasi vaccin. Este ok ca aceasta doza sa vina la un interval atat de scurt fata de prima? informatiile gasite pe internet sunt contradictorii.
    Va multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Intervalul minim intre 2 doze de ROR este de o luna. Da, puteti sa ii administrati acum cea de-a doua doza de ROR.

  • Raut Delia spune:

    Buna seara! Nu i-am facut vaccinul ROR fiului meu care are acum 3 ani si 2 luni! As vrea sa i-l fac pentru ca il duc la gradinita din toamna si ma sperie ce vad la tv! E ok sa i-l fac asa tarziu? Va multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu. Nu este prea tarziu. acest vaccin se poate administra si la adulti.

      • adam anca spune:

        Buna ziua! Este in regula daca fac vaccinul ror in aceeasi zi cu copilul meu de 10 luni? El il va repeta la un an.il repet si eu atunci? Multumesc!

  • Trandafir Mihaela spune:

    Bună ziua,
    Fetița noastră are aproape 7 luni.
    A fost vaccinată la o luna de la naștere contra hepatitei B, contra cost in sistem privat, deoarece vaccinurile gratuite nu au fost disponibile.
    În același mod a fost vaccinata cu hexavalentul la 2 și la 4 luni și jumătate (tot cu vaccin contra cost)
    Intre timp, noi ne-am mutat în Germania.
    Am fost zilele trecute la pediatrul de aici, care a vaccinat-o din nou cu un vaccin hexavalent, similar, nu același folosit la primele doze. Tot acum i s-a administrat si un vaccin pneumococic.
    Aceasta noua vaccinare hexavalenta – a treia, a survenit la doar doua luni și jumătate după ultima doza. Si ni s-a spus ca vom reface vaccinul hexavalent la 15 luni. Deci după o pauza de 8 luni.
    Întrebările noastre sunt urmatoarele:
    – este ok o modificare a schemei de vaccinare în aceasta varianta? În România urma sa mai facă doar o data hexavalentul, la varsta de 11 luni…
    – vaccinarea contra hepatitei B se poate face în concluzie de 5 ori? Nu e mult?
    – este ok o durata de doar 2,5 luni intre doza 2 și a 3-a doza de hexavalent?

    Așteptăm cu nerăbdare și opinia dumneavoastră!
    Va mulțumim!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Germania utilizeaza in acest moment schema 3+1 pt vaccinul hexavalent pe cand Romania schema 2 + 1. Semnificatia lui 1 este doza de rapel care trebuie efectuata la cel putin 6 luni de la ultima doza.
      Semnificatia lui 2 sau 3 = doze primare. Ele trebuie efectuate la minim o luna distanta.
      Cehia foloseste exact schema cu 5 doze de hepatitic B
      Pt

  • Ioana spune:

    Buna ziua, fetița mea are 4 luni jumate, azi a făcut vaccinul de la 4 luni. În maternitate nu a făcut vaccinul HVB iar medicul meu de familie a zis că nu trebuie sa il mai facă acest vaccin deoarece e inclus in vaccinurilor de la 2 și 4 luni. E bine așa?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Este corect. Daca mama este atg HbS negativa, in conditiile absentei vaccinului hepatitic B, este suficienta componenta hepatitica B din vaccinul hexavalent administrat la 2, 4 si 11 luni!

  • Anca Dobrila spune:

    Buna ziua! Noi locuim in Suedia si urmeaza sa calatorim on Romania. De aici ne.au recomandat vaccinarea cu ROR a fetiteti de 9 luni. Ideea este ca a fost nascuta prematur, la 34 sapt. si 2 zile iar acum cantareste doar 7 kg si nici nu mananca prea bine din cauza eruptiei dentare. Ne recomandati vaccinarea chiar si in aceste conditii?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Raspunsul este categoric, da!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Vaccinarea seface la varsta reala, nu la varsta corectata si nu tine cont de greutate. Aici avem deja peste 8000 de cazuri si peste 30 de decese. Va rog mult sa nu ezitati. Alte state vaccineaza de la sase luni copiii impotriva ROR

  • Cristina spune:

    Buna.Am o fetita de 1 an si 8 luni care in maternitate nu i sa administrat vaccinul contra tuberculozei…intrebare e,acum e posibil de pus?nu vor fi reactii severe?nu e tirziu?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Se recupereaza pana la varsta de 4 ani, dupa ce se face in prealabil idr la tuberculina. Solicitati de la medicul de familie sa va trimita la dispensarul tbc de care apartineti.

  • Georgiana spune:

    Bună ziua, bebe 9 luni are vaccinul din maternitate +hexa la 2 luni+rotarix la 2 luni+rotarix la 4 luni. Acum medicul de familie a zis sa facem hexa (recuperare cel de la 4 luni)+ror în aceeași zi . Nu e riscant ? Mulțumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu.Faceti linistita.

  • Alina spune:

    Buna ziua,
    Am doi baieti,unu are 12 ani celalalt 6,nu au decat vaccin la nastere si la 2 luni.Vreau sa le recuperez dar nu stiu cum sa procedez pentru ca medicul de familie mi a zis ca se pot recupera fara probleme dar am inteles ca la varstele care le au acum copiii sunt vaccinuri cu o concentratie mai mare…puteti sa ma sfatuiti cu ce ar trebui sa incep sau unde pot gasi acele vaccinuri.
    Multumesc!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Medicul de familie va face o schema de recuperare apoi le poate procura -o mare parte – de la directia sanitara.

  • Olimpia spune:

    Buna ziua!
    Baietelul meu, nascut in septembrie 2014, a primit pana la aceasta data, dupa schema de vaccinare, urmatoarele vaccinuri: in maternitate – doza de BCG, prima doza de Hepatita B, vaccinul la varsta de 2 luni – a doua doza de Hepatita B, DTPa, VPi, vaccinul la varsta de 4 luni – DTPa, VPi. Nu a primit pana la aceasta data vaccinurile de 6 luni si 12 luni (dupa schema veche) sau de 11 luni (dupa schema noua) si nici vaccinul ROR.
    As avea urmatoarele intrebari:
    1. pana la ce varsta se poate face vaccinul ROR, prima doza?
    2. se poate continua schema de vaccinare avand in vedere ca baietelul are 2 ani si 8 luni? cum se pot recupera vaccinurile pierdute sau trebuie reluata schema de vaccinare?
    Va multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      La ROR NU avem o limita de varsta, recuperati cat mai repede.
      Pentru recuperaere pelati la medicul de familie care va va face o schema personalizata si le procura de la dsp.

  • roxana spune:

    Bună ziua.Baietelul meu are 1 an 5luni.nu a făcut vaccinul de la 11 luni,deoarece nu a avut medicul de familie.Pana la ce varsta în se mai poate administra.Mulțumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Pana la doi ani

  • iana spune:

    buna ziua . copilul meu are 2 anii si 7 luni care vaccinii pot sai pun dupa virsta lui el nu are nici o vaccina in afara de cele din maternitate.
    si daca se poate de pus 2 vaccini deodata.

  • Manta Elena spune:

    Buna ziua, am o fetita de 1an si 3 luni care a facut doar vaccinele din maternitate. As vrea sa reiau toate vaccinurile de la 2,4luni si 1an. Cum trebuie sa procedezi
    ?

  • maila spune:

    revin tot pt Remus, (continoare si o mica corectie): are la 2 si 7 luni pe Pentaxim+ Hep B, apoi mai are la 1 an si la 5 ani ROR, si la 5 ani jumatate pe Infanrix DTP. Mai trebuie facut ceva? Dultavax la ce varsta se face? Multumesc

  • Luciana spune:

    buna ziua! avem 2ani si 7luni avem vaccinul de 2luni si cel de la 1an ROR ,mai putem recupera pe cele 2de la 4luni si cel de11 luni????Doctorita de familie a zis ca degeaba le mai facem ca trebuiau pana la 2ani recuperate.M-ai putem face ceva sau nu???

  • DoinaMaria spune:

    Buna ziua! Am un baietel adoptat, care are acum 4 ani si 7 luni si caruia nu-i cunosc situatia vaccinala. Nu am primit niciun carnet de vaccinari si nici nu am reusit sa aflu daca a fost vaccinat pana acum sau nu. Stiti cumva vreo cale de a afla acest lucru? Medicul de familie la care l-am inscris (in Bucuresti) nu a reusit sa afle (dar nu stiu ce demersuri a facut). Stiu ca exista Registrul Electronic National de Vaccinari – ar fi posibil sa fie acolo inregistrata situatia lui, s cine poate consulta acest registru? Multumesc!

  • Irina Paduraru spune:

    Buna ziua, daca fetita mea nu are Ror facut la 1an si are acum 2ani jumate il mai poate face? Si nici pe cel de 11luni nu il are.Va rog din suflet sa imi raspundeti ca nu stiu ce sa fac!!!Multumesc

    • Irina Paduraru spune:

      va rog sa imi raspundeti sunt intr o mare dilema si mimi este si teama

  • Roxana spune:

    Bună ziua. Am un băiețel de 4 ani și 7 luni. Are doar vaccinurile din maternitate cel pt. Hep b și BCG. În 11.04.2017 a făcut rujeola fapt pentru care as dori sa recuperez vaccinarea.Băiatul este născut în 31.10.2012. Vă mulțumesc frumos!

    • Roxana spune:

      As dori sa corectez. Băiatul are vaccinul pt hep b, BCG și el de 2 luni. Cum le pot recupera pe celelalte? Va mulțumesc!

  • Seliana spune:

    Daca copilul meu a fost vaccinat la inceput de mai cu Hexacima poate fi vaccinat cu Ror la sfarsit de luna? Ce interval de timp trebuie pastrat intre cele doua doze? Multumesc

  • Alexandra spune:

    Buna ziua, am facut ROR la 11 luni si 2 saptamani, mai este nevoie de doza a doua a vaccinului, dacă da va rog sa imi spuneti la cate luni, mulțumesc

  • Vladasel irina spune:

    Buna! Copilul meu in varsta de 3 ani si 6 luni a facut ieri vaccinul ror(nu l-a facut la 1 an).In cat timp incepe sa-si faca efectul, adica sa fie protejat impotriva rujeolei??

  • dascalu andreea spune:

    Buna ziua,am facut vaccinul ror la recomandarea medicului la 9 luni din cauza epidemiei,acum are un an si doua luni si trebuie sa recuperam hexa dar sa facem si rapel la ror…se pot face in acceasi zi si ror si doza de hexa?
    multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra

  • Ana-Maria spune:

    Buna ziua!
    La 11 luni baietelul meu a primit, in aceeasi zi si vaccinul hexavalent si ror-ul. Mi s-a spus ca la 12 luni va primi inca o data ror-ul. As dori sa stiu daca nu e prea putin o luna intre doua vaccinari cu ror si care este motivul pt care vor sa ii mai dea vaccinul ror la interval asa de scurt.
    Va multumesc!

  • Silvia spune:

    Am fost cu cea mica la dr azi pentru ca mi a facut febra mare si a observat ca nu are vaccinul de 11 luni.Cand am putut sa il fac nu l au avut .Acum fetita are 2 ani si o luna .Dr mi a spus ca in prospect scrie ca se face pana la 2 ani dar ea a vaccinat si la 2 ani jumate cu Hexacima.A spus sa ma grabesc daca ma hotarasc sa ii fac .Nici infarix nu se gaseste a confirmat si dansa si am sunat la mai multe clinici private si eu.Ce ma sfatuiti sa fac cand se face bine ? Sa merg sa ii fac hexacima la 2.Sunt foarte derutata. ani si ceva . VA MULTUMESC .

  • Alexandru P spune:

    Buna ziua,
    Am vaccinat baietelul meu la varsta de 4 luni si jumătate cu vaccinul de 2 luni. Medicul de familie ne-a chemat pentru vaccinul de patru luni la doar o lună distanta de ultima vaccinare. Este bine sa fie revaccinat atat de repede fata de prima doza?
    Multumesc!

  • ANGELICA spune:

    Buna ziua.

    Baietelul meu implineste pe 23 iulie 2017 3 ani.
    La medicul de familie i s a administrat o singura doza din vaccinul hexavalent la 4 luni.Sunt pentru vaccinare, dar medicul de familie a invocat pana acum lipsa vaccinurilor. Am discutat cu dumnealui despre posibilitatea recuperarii vaccinarii. Avand in vedere ca copilul are aproape 3 ani, as dori si sfatul unui specialist despre schema de recuperare. Va multumesc frumos!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.