Poliomielita

Poliomielita, sau paralizia infantila  este o boala infectioasa acuta, determinata de virusurile poliomielitice. Poliomielita se poate trasmite prin contact direct interuman, prin aer – picaturi Flügge si pe cale fecal-orala. Igiena deficitara este o alta sursa de infectie prin apa, alimente si obiecte contaminate. Dupa introducerea vaccinarii in masa, incidenta cazurilor de poliomielita a scazut semnificativ.

Tot ce trebuie sa stiti despre vaccinul poliomielitic si calendarul de vaccinare gasiti aici.

Poliomielita este o boala extrem de contagioasa

Contagiozitatea in poliomielita este maxima in ultimele zile de incubatie si in prima saptamana de boala.

Statisticile Centers for Disease Control and Prevention (CDC) arata ca 72% dintre persoanele infectate nu prezinta simptome, in timp ce 24% dintre persoanele infectate prezinta simptome minore.

Virusul afecteaza cu predilectie neuronii motori pe care ii distruge cu aparitia paraliziei. In functie de nervii implicate pot apare diverse tipuri de paralizie.

Persoane cu risc de infectare

CDC atrage atentia asupra persoanelor cu risc de infectare in poliomielita: persoanele care calatoresc in zone cu o rata mare a cazurilor de poliomielita, personalul din laboratoare care pot intra in contact cu virusuri poliomielitice sau personalul medical care intra in contact cu bolnavi cu poliomielita sau cu rudele acestora.

Paralizia ca risc major in poliomielita

Statisticile CDC precizeaza ca aproximativ 1% dintre bolnavii de poliomielita dezvolta paralizii, in special la nivelul picioarelor.
Perioada de sechele se manifesta prin atrofii musculare, deformari ale coloanei sau ale bazinului.

Rata deceselor in poliomielita creste odata cu inaintarea in varsta a bolnavului.

Poliomielita in sarcina poate cauza avort

In cazul infectarii cu virusul poliomielitic in sarcina, riscurile sunt foarte mari, poliomielita putand cauza avortul.

Statisticile arata ca, in cazul infectarii unei femei insarcinate, mortalitatea este mult mai ridicata.

Afectiuni cu risc in poliomielita

O persoana cu poliomielita este expusa riscului de a dezvolta o serie de complicatii pulmonare (pneumonii bacteriene sau cu virus poliomielitic, edem pulmonar) sau complicatii cardiovasculare (miocardita, hipertensiune arteriala).

Complicatiile digestive in forme severe determina hemoragii gastrice sau atonie acuta.

Complicatiile renale sunt asociate cu litiaza renala cauzata de imobilizarea prelungita si cu infectiile urinare.

Paraliziile respiratorii, tulburarile cardio-vasculare sau tulburarile psihice de ordin emotional sunt alte complicatii grave la bolnavul de poliomielita.

Epidemiile de poliomielita au mutilat zeci de mii de oameni, majoritatea copii, a cauzat paralizie si moarte de-a lungul istoriei. Singurul mijloc de protective impotriva acestei boli este vaccinarea. La momentul actual, in intreaga lume, OMS, UNICEF si alte organizatii si fundatii depun eforturi susutinute pentru vaccinarea a unui numar cat mai mare de oameni.

Din pacate, poliomielita nu pote fi considerate eradicata atat timp cat mai exista focare de boala. Cel mai recent focar confirmat de OMS a fost in Siria, (10 cazuri in 29 octombrie 2013).

Vaccinarea prevazuta in Planul National de Imunizare cuprinde 4 doze pana la varsta de 12 luni, continute in vaccinurile care se administreaza bebelusilor la 2-4-6-12 luni. Ulterior, la scoala, copiii mai primesc inca o doza.

Este foarte important ca parintii elevilor sa isi exprime acordul pentru vaccinarea facuta de medical scolar, incheind in acest fel vaccinarea antipoliomielitica, singura care ofera protective impotriva bolii. In caz contrar exista riscul de imbolnavire in cursul excursiilor si vacantelor in locuri exotice, dar care pot fi  “rezervoare” de boala.

Autor: dr. Dorica Sandutu, medic primar in medicina de familie, Arad.

Prezentarea TED privind poliomielita

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Luiza Neagu spune:

    Am inteles ca exista un pericol pentru cei care calatoresc referitor la virusul de poliomielita. La noi in Romania avem acest pericol sau suntem in perfecta siguranta?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.