Pneumonia – o maladie ce poate fi prevenita – ucide mai multi copii decat orice alta boala infectioasa

Peste 800.000 de copii sub cinci ani si-au pierdut viata din cauza pneumoniei anul trecut, la nivel mondial, mai precis un copil la fiecare 39 de secunde.

In Romania, anul trecut s-au inregistrat 2.200 de cazuri de pneumonie bacteriana la copii sub 5 ani, insemnand 42 de cazuri pe saptamana. In privinta deceselor cauzate de acest tip de pneumonie, in Romania numarul estimat este de 390 sau 8 cazuri pe saptamana la copiii sub 5 ani, potrivit unui comunicat de presa UNICEF.

Tragand un semnal de alarma, sase organizatii importante din domeniul sanatatii si al bunastarii copiilor – ISGlobal, Salvati Copiii, UNICEF, Every Breath Counts, Unitaid si Gavi, Alianta pentru Vaccinuri, au lansat, de curand, un apel la actiune la nivel global

„Zilnic, aproape 2.200 de copii sub cinci ani mor din cauza pneumoniei, o boala ce poate fi tratata si in mare parte prevenita. Un angajament puternic la nivel global si cresterea investitiilor sunt critice in lupta impotriva acestei boli. Vom putea salva vietile a milioane de copii doar prin interventii eficiente din punct de vedere al costurilor, menite sa ofere copiilor protectie, preventie si tratament in comunitatile in care traiesc”, a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF, potrivit comunicatului mentionat.

Conform sursei citate, pneumonia este cauzata de bacterii, virusuri sau fungi, iar copiii afectati de aceasta boala se confrunta cu dificultati in respiratie din cauza acumularii de puroi si lichid la nivelul plamanilor.

In 2018, aceasta boala a provocat un numar mai mare de decese in randul copiilor sub cinci ani decat oricare alta maladie.

Aceasta boala poate fi prevenita prin vaccinare si tratata cu usurinta cu ajutorul unor antibiotice accesibile, in cazul in care este diagnosticata corect.

Insa, zeci de milioane de copii sunt in continuare nevaccinati si unul din trei copii care prezinta simptome nu beneficiaza de asistenta medicala de care are nevoie.

Etichete: pneumonia la copii, pneumonia bacteriana, pneumonia infectioasa, vaccin pneumococic, unicef

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.