Medic: De ce apare gura uscata si ce solutii avem

Saliva are un rol important in mentinerea sanatatii organismului si, implicit, a celei dentare. Nu numai ca indeparteaza resturile alimentare din cavitatea bucala, principala cauza a aparitiei cariilor, dar asigura si controlul pH-ului, a lubrifierii cavitatii bucale, precum si a remineralizarii si mentinerii integritatii mucoasei orale. De aceea, secretia deficitara de saliva poate duce la dezechilibre semnificative, sanatatea dentara fiind afectata cel mai grav. Plecând de la motivele din cauza carora pacientul are gura uscata, medicul stomatolog explica ce se poate face pentru a asigura buna functionare a glandelor salivare.

Care sunt cauze ale aparitiei gurii uscate si ce se poate face

Anumite tratamente

Pot inhiba procesul de secretie a salivei, printre care analgezicele, diureticele, medicamentele prescrise pacientilor hipertensivi ori cele pe care le iau cei care sufera de depresie. De aceea, medicul stomatolog le recomanda pacientilor sub tratament sa se hidrateze corect:

Daca pacientul observa ca odata cu inceperea tratamentului are gura din ce in ce mai uscata este bine sa bea multa apa, sa evite bauturile cu zahar adaugat si pe cele cu cofeina, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru sau verde, energizantele, a spus Ion Melnic, medic specialist in chirurgie dento-alveolara., coordonator al Clinicii Dr. Melnic.

Radioterapia si chimioterapia

Pot avea ca efect advers secretia salivei vascoase, de unde si aparitia senzatiei de gura uscata. In acest caz, medicul stomatolog insista ca modificarea dietei este importanta si din punctul de vedere al sanatatii bucale. Evitarea alimentelor condimentate sau sarate, a lichidelor care deshidrateaza si consumul ridicat de apa ar trebui sa fie primele schimbari pe care le face pacientul in dieta sa zilnica.

Cauzele incetinirii procesului de secretie salivara sunt cât se poate de numeroase. De aceea, le recomand pacientilor mei sa fie atenti la cum reactioneaza organismul atunci când trec prin perioade de schimbare. Simptomele gurii uscate includ: disconfort la nivelul gurii, sete frecventa, craparea buzelor, limba inrosita si uscata, imposibilitatea de a discerne gusturile alimentelor sau chiar si respiratia urat mirositoare. Daca observa ca apar cel putin doua dintre aceste simptome, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul specialist, sa poata depista eventualele probleme in stadii incipiente, când inca mai pot fi tratate, a mai spus medicul.

Stresul, emotiile puternice sau programele incarcate

sunt alti posibili factori ce pot diminua secretia de saliva. In aceste perioade, medicul specialist recomanda pe de o parte gestionarea emotiilor puternice, astfel incat sa nu afecteze organismul si in alte moduri, precum si adaptarea aportului de alimente si bauturi excitante.

Gura uscata este poarta intrarii microbilor in organism deoarece unul dintre cele mai importante roluri ale salivei consta in filtrarea substantelor ingerate. In plus, in unele cazuri, gura uscata poate semnala aparitia unor probleme de sanatate specifice, cum ar fi diabetul. De aceea, este important pe de o parte ca pacientul sa monitorizeze cu atentie schimbarile ce apar in situatii speciale (in timpul tratamentelor sau in perioade aglomerate) si, pe de alta parte, sa mearga la medicul specialist inca de la primele modificari pe care le observa la organismul sau.

Etichete: aparitiei gurii uscate, gura uscata, radioterapia, chimioterapia, saliva, stresul, emotiile puternice

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.