Hepatita A

Hepatita A este o boala cauzata de infectia cu virusul hepatic A. Boala se manifesta prin simptome moderate pe un interval de cateva saptamani pana la simptome severe care pot dura cateva luni. Virusul hepatic A se transmite prin consumul de apa si alimente contaminate cu materii fecale infectate, prin folosirea unor tacamuri sau vase contaminate sau prin contact sexual neprotejat.

Cea mai importanta modalitate de preventie a hepatitei A este vaccinarea. Toate informatiile despre vaccinul hepatitic A – cand si la ce interval se administreaza, continut si eficienta – gasiti aici.

Persoane cu risc de infectare cu virusul hepatitei A

Copiii au un risc ridicat de infectare deoarece intra in comunitati mari, precum gradinite, crese, locuri de joaca unde expunerea este mult mai mare.

Un risc ridicat de infectare il au si adultii care traiesc sau lucreaza in zone aglomerate sau in cele cu conditii sanitare precare. Persoanele care au contacte sexuale neprotejate sunt de asemenea expuse riscului.

Virusul hepatic A este o amenintare si in cazul persoanelor care calatoresc in zone cu prevalenta mare a acestei boli.

Riscul transmiterii infectiei cu virusul hepatic A exista in momentul in care parintii sau ingrijitorii unui copil nu isi spala bine mainile dupa ce schimba scutecele copiilor.

Riscuri in hepatita A

Unul din riscurile principale este ca o persoana infectata poate sa transmita virusul fara sa stie ca are boala. In unele cazuri, simptomele apar la 2 saptamani dupa infectarea cu virusul hepatic A.

Chiar daca bolnavii cu hepatita A se recupereaza si dupa cateva luni, in unele cazuri grave hepatita A poate cauza insuficienta hepatica si chiar decesul.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) atrage atentia ca riscul insuficientei hepatice sau al decesului este mai mare la persoanele de peste 50 de ani sau la bolnavii cu alte afectiuni hepatice, precum Hepatita B sau C.

Specialistii de la CDC recomanda vaccinarea impotriva virusului hepatic A: copiilor de 1 an, persoanelor care calatoresc in tari cu prevalenta mare a cazurilor de hepatita A, bolnavilor cu afectiuni cronice precum hepatita B sau C, celor care folosesc droguri injectabile.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.