Dr. Emiliana Costiug: “De ce este important sa ne vaccinam copiii?”

In cadrul conferintei de presa organizata de Societatea Nationala de Medicina Familiei pentru a marca inceputul Saptamanii Internationale a Vaccinarii, dr. Emiliana Costiug a raspuns uneia dintre cele mai des intalnite intrebari: “De ce trebuie sa ne vaccinam copiii?”.

Printre cele mai importante motive pentru care vaccinarea copiilor este esentiala pentru sanatatea acestora se numara:

  1. Este cea mai sigura metoda de preventie a bolii si a deceselor.
  2. Vaccinurile ajuta sistemul imunitar al copilului, invatandu-l sa lupte cu microbii.
  3. Vaccinarea este cea mai sigura metoda de prevenire a bolilor infectioase care recidiveaza, precum difteria.

Cu aceasta ocazie, dr. Emiliana Costiug a mai adus in discutie si bolile grave care au fost reduse datorita vaccinarii:

  • A fost eradicata variola.
  • Incidenta aparitiei tetanosului este redusa, iar viata copilului este salvata daca mama face vaccinul antitetanos inainte de sarcina sau in timpul sarcinii.
  • Difteria si tusea convulsiva, doua boli extreme de grave, care afecteaza copiii, au fost eradicate cu ajutorul vaccinurilor.
  • Poliomielita, o boala care determina paralizia infantila, a fost, de asemenea, redusa cu ajutorul vaccinurilor.
  • Si rujeola, o boala ce poate determina complicatii grave precum afectiuni neurologice severe, meningita, deficiente de auz si vizuale, cu sechele definitive, poate fi prevenita cu un simplu vaccin.

Medicul a mai adus in discutie si noile provocari cu care se confrunta medicii:

  • Infectia pneumococica rezistenta la antibiotic, din cauza faptului ca parintii folosesc antibiotic fara prescriptie. Aceasta infectie determina otite, bronsite, pneumonii, meningite, septicemia.
  • Gastroenterita cu rotavirus – o infectie deosebit de periculoasa, deoarece cauzeaza deshidratare rapida, care poate duce chiar la deces.

In finalul prelegerii sale, dr. Emiliana Costiug a subliniat faptul ca reactiile adverse ale vaccinului sunt putine si nesemnificative in comparatie cu consecintele pe care le poate avea refuzul unui vaccin.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.