Victor Olsavszky, OMS: Importanta comunicarii in programele de imunizari

“Dincolo de partea stiintifica, comunicarea este esentiala pentru promovarea unei imagini corecte asupra vaccinarii, in randul populatiei”, a subliniat dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania in deschiderea prezentarii sustinute la conferinta de presa organizata de Societatea Nationala de Medicina Familiei, pentru marcarea Saptamanii Internationale a Vaccinarii.

Pentru a evidentia faptul ca organizarea unei campanii de informare eficiente se sprijina in primul rand pe identificarea problemelor de perceptie intampinate in randul publicului, medicul a folosit drept exemplu un studiu realizat asupra fenomenului de refuz intampinat de campania de vaccinare anti-HPV in randul fetitlelor de clasa a IV-a.

Astfel, in cazul acelei campanii cauzele de refuz al vaccinarii au fost reprezentate de:

  1. Vaccinul este riscant, exista efecte adverse posibile.
  2. Cine isi asuma responsabilitatea pentru efectele negative?
  3. Teoria conspiratiei
  4. Vaccinul ca experiment
  5. Campania de vaccinare reflecta un sistem de sanatate ineficient, din cauze mesajelor contradictorii transmise indivizilor.

Medicul a mai precizat ca, atunci cand vine vorba despre vaccinare, cei in cauza se confronta cu perceptia riscului, manifestata printr-un regret anticipat fata de posibilele efecte negative ale vaccinului, principala cauza a acestui sentiment fiind reprezentata de lipsa informarii corecte si complete asupra acestui subiect. Iar atunci cand informatia lipseste, pacientul are tendinta de a lua decizii pe suport afectiv, fapt ingrijorator, deoarece refuzul pe baza emotiilor este mai mare decat perceptia vaccinului drept riscant. De asemenea, se manifesta refuzul de asumare a responsabilitatii, precum si dorinta si nevoia pacientului de a primi asigurari pozitive din partea medicilor.

Aspecte de urmarit in elaborarea unei strategii de comunicare intr-o campanie de vaccinare

  1. Organizarea unui Comitet de Comunicare in domeniul Vaccinarii
  2. Rutina comunicarii cu populatia si cu personalul medical
  3. Comunicarea stransa cu personalul medical si cu medicii de familie
  4. Imbunatatirea relatiei cu mass-media, pentru transmiterea corecta a mesajului
  5. Abordarea populatiilor vulnerabile si marginalizate
  6. Desfasurarea unei Campanii Nationale de Informare

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.