Doar 60% dintre pacienti indeplinesc criteriile necesare pentru tratamentul fara interferon

CNASCNAS a anuntat ca au fost distribuite catre medici un numar de 2.145 de vouchere pentru analizele necesare tratamentului fara interferon.

Pana la data de 6 noiembrie, 925 de pacienti cu hepatita virala C si ciroza hepatica C, au intrat in posesia acestor vouchere, in baza carora au fost efectuate investigatii pentru 801 pacienti.

Pana in prezent laboratoarele au prelucrat un numar de 457 de seturi de investigatii. Rezultatele investigatiilor efectuate pana acum arata ca doar 60% dintre pacienti indeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fara interferon.

“Medicii specialisti care au primit voucherele trebuie sa evalueze cu responsabilitate pacientul caruia ii recomanda efectuarea setului de investigatii, tinand cont de criteriile de includere in tratament. Voucherele au fost distribuite strict pentru intocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fara interferon”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

In data de 4 noiembrie 2015 a fost publicat in Monitorul Oficial protocolul trapeutic pentru tratamentul fara interferon al hepatiei virale C si ciroza hepatica C.

Pasii pe care trebuie sa ii parcurga pacientul cu hepatita C si ciroza hepatica C pentru accesul la tratament fara interferon:

  • Pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie si cardul de sanatate, se va prezenta pentru consultatie si evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din tara.
  • In urma evaluarii, daca acesta corespunde criterilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii, pacientul va primi voucherul pentru investigatiile necesare la dosarul de aprobare.
  • Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigatii necesare in unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fara interferon.
  • Rezultatul primit de la laborator va fi inmanat medicului curant care, daca in urma investigatiilor stabileste ca pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, intocmeste dosarul pentru aprobarea tratamentului si il inmaneaza pacientului.
  • Pacientul va depune dosarul la casa de asigurari cu care se afla in relatie contractuala medicul curant
  • Casa de asigurari judeteana va transmite dosarul la CNAS
  • Comisia de specialitate din cadrul CNAS analizeaza dosarul si transmite decizia casei de asigurari unde a fost depus dosarul de catre pacient
  • Casa de asigurari judeteana va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.
  • In cazul in care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care ii va elibera prescriptia medicala.

Reamintim ca incepand cu data de 1 octombrie 2015, CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei cronice virale C si cirozei hepatice C, in baza caruia vor beneficia de tratament pacientii cu stadiul de fibroza F4.

 

Citeste si Unde se distribuie voucherele pentru investigatiile necesare la dosarul de aprobare al tratamentului fara interferon

Citeste si Vouchere de analize gratuite pentru pacientii cu hepatita C care vor sa beneficieze de tratamentul fara interferon

Citeste si Important pentru pacientii cu hepatita C! Dosarele nu vor fi decontate decat daca analizele se fac in anumite laboratoare

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.