Colesterolul si bolile cardiovasculare

colesterolul si bolile cardiovasculareCe sunt factorii de risc cardiovascular?

Factorii de risc cardiovascular cresc riscul sa va imbolnaviti de o boala cardiovasculara, manifestata cel mai adesea sub forma de cardiopatie ischemica cu forma ei cea mai grava, infarctul miocardic.

Nivelul crescut de colesterol este unul dintre cei mai importanti factori de risc cardiovascular. Alti factori de risc importanti sunt:

1.    Factori de risc major, nemodificabili: varsta inaintata, sexul masculin si ereditatea (copiii ai caror parinti sau bunici au avut boli de inima sunt mai predispusi la randul lor unor asemenea boli).

2.    Factori de risc major, modificabili prin schimbarea stilului de viata sau cu medicamente: fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, efortul fizic limitat (sedentarismul), obezitatea, factorii psihosociali (in special stresul cronic) si alcoolul in cantitate mare (cu toate acestea, alcoolul in cantitati mici, cum ar fi un pahar de vin rosu, are efecte favorabile asupra inimii, constand in special in cresterea nivelului de colesterol bun din sange).

Este foarte important sa retineti ca riscul dumneavoastra de a dezvolta o boala de inima este cu atat mai mare cu cat aveti mai multi factori de risc dintre cei enumerati mai sus!

In ce categorie de risc ma aflu si care este “tinta” LDL colesterolului pe care trebuie sa o ating?

1.    Risc scazut: aveti maxim un factor de risc asociat hiper- colesterolemiei, dintre cei mentionati mai sus (cu exceptia diabetului).

Tinta: LDL colesterol <115 mg/dl

2.    Risc moderat: aveti 2 sau mai multi factori de risc asociati hipercolesterolemiei, dintre cei mentionati mai sus (cu exceptia diabetului).

Tinta: LDL colesterol <100 mg/dlhttps://www.edumedical.ro/?s=ldl+crescut

Risc inalt: aveti un factor de risc semnificativ, cum ar fi dislipidemia familiala sau hipertensiunea arteriala severa

Tinta: LDL-colesterol <100 mg/dl

Risc foarte inalt: aveti deja o boala cardiovasculara determinata de ateroscleroza (de exemplu: infarct miocardic, by-pass aortocoronarian sau implantare de stent la nivelul uneia din arterele inimii sau in alte teritorii, accident vascular cerebral, boala arteriala periferica), diabet zaharat, afectare renala moderata sau severa, multiplii factori de risc asociati.

Tinta: LDL-colesterol <70 mg/dl

Va reamintim urmatoarele valori:

Colesterolul LDL sau colesterolul rau:

valoare normala – sub 100 mg/dcl,

valoare buna – intre 100 – 129 mg/dcl,

valoare la limita – 130 – 159 mg/dcl,

valoare de risc – intre 160 – 189 mg/dcl, ( colesterolul LDL este crescut, pacientul e la risc)

valoare de risc crescut – nivelul colesterolului trece de 190 mg/dcl. ( LDL crescut )

Colesterolul total:
valoare normala – pana la 200 mg/dcl, ( aceasta este limita acceptata)
valoare la limita – intre 201 – 240 mg/dcl,
valoare de risc – peste 240 mg/dcl,

Colesterolul HDL sau colesterol bun:

valoare normala – peste 60 mg/dcl,

valore la limita – intre 40 – 59 mg/dcl,

valoare de risc – mai putin de 40 mg/dcl (riscul de aparitie a afectiunilor inimii este ridicat pentru ca nu mai este protejata de colesterol bun , adica HDL colesterol este mic)

Etichete: ldl crescut, ldl colesterol crescut, hdl colesterol mic

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Aurel Rosca spune:

    Buna ziua,
    Am urmatoarele valori ale colesterolului: *Total:111, HDL: 54, LDL:46, Trigliceride:55, Glicemie: 88.Am : sindrom vestibular HTA.Cum pot fi interpretate medical aceste analize ? Multumesc, Aurel Rosca

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: