Tratamentul medicamentos si colesterolul

Atunci cand modificarea stilului de viata nu este suficienta pentru reducerea riscului cardiovascular datorat cresterii grasimilor din sange, este necesara instituirea unei medicatii hipolipemiante.

Cand trebuie sa incep sa iau medicamente pentru scaderea colesterolului?

Tratamentul medicamentos trebuie intotdeauna inceput doar la indicatia medicului. El va va sfatui cand si ce fel de medicamente este nevoie sa luati.

Tipul si doza de medicament se stabilesc in functie de factorii dumneavoastra de risc si de bolile asociate.

Se spune ca nu exista „boli“, ci „bolnavi“, din cauza faptului ca fiecare pacient este unic din punct de vedere al organismului sau; de aceea, nici schemele de tratament nu pot fi la fel. Nu incercati sa luati acelasi medicament ca alt pacient, fara sa-l intrebati pe medicul dumneavoastra.

Ce medicamente scad colesterolul?

Exista mai multe clase de medicamente care scad grasimile din sange (hipolipemiante). In ordinea eficientei lor acestea sunt: statinele, fibratii, inhibitorii selectivi ai absorbtiei colesterolului, acidul nicotinic si acizii grasi omega-3 polinesaturati.

Statinele (in ordine alfabetica: atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, rosuvastatin, simvastatin) sunt cel mai des folosite. Reprezinta clasa de medicamente hipolipemiante cea mai eficienta:

1.    Scad colesterolul total si LDL colesterolul (colesterolul „rau“) cu peste 25%;
2.    Nu modifica sau cresc usor (cu cca 5-10%) HDL colesterolul (colesterolul „bun“);
3.    Scad trigliceridele cu cca 30%;
4.    Scad riscul de deces prin boala cardiovasculara cu cca 25%.

Efectele benefice sunt dependente de doza administrata. Statinele sunt in general bine tolerate de catre pacienti, efectele adverse fiind rare.

In timpul tratamentului cu statine trebuie insa urmarite functia ficatului (dozarea transaminazelor din sange) si simptomele musculare.

Rar poate aparea o inflamatie a muschilor (numita miozita); in consecinta, anuntati medicul daca in timpul tratamentului cu statine apar brusc dureri sau slabiciune musculara.

Statinele nu se administreaza la persoanele cu afectiuni hepatice sau la gravide/femei care alapteaza. In schimb, nu exista contraindicatii legate de varsta, ele putand fi administrate si la pacientii cu varsta de peste 70 de ani.
Tratamentul cu statine nu se intrerupe decat la indicatia medicului.

Faptul ca, la un moment dat, concentratia lipidelor din sange  se  reduce/normalizeaza sub tratamentul  cu  statine inseamna ca acestea sunt eficiente si ca tratamentul trebuie continuat, de obicei cu aceeasi doza.

Fibratii (fenofibrat, gemfibrozil etc.) nu se iau in loc de statine, ci impreuna cu acestea, daca LDL colesterolul si trigliceridele raman crescute sub tratament cu statine. Au eficienta buna pe reducerea trigliceridelor.

Inhibitorii selectivi ai absorbtiei colesterolului (ezetimib) reprezinta o clasa relativ noua de medicamente hipolipemiante.

Sunt recomandate fie celor care nu pot lua statine, fie in asociere cu acestea, pentru reducerea suplimentara a nivelelor de LDL colesterol si trigliceride.

Desi sunt eficiente in procesul de reducere a grasimilor din sange si, in general, sunt bine tolerate de catre pacienti, nu se cunosc inca efectele acestei clase de medicamente pe mortalitatea de cauza cardiovasculara.

Acidul nicotinic (niacin) reprezinta o medicatie de rezerva, indicate in cazurile in care nivelele de HDL colesterol (colesterolul „bun“) raman reduse dupa modificarea stilului de viata si tratamentul cu celelalte clase de medicamente hipolipemiante.

Acizii grasi omega-3 polinesaturati sunt, de asemenea, o medicatie hipolipemianta de rezerva, indicata  in cazurile in care nivelele de trigliceride raman crescute dupa modificarea stilului de viata si tratamentul cu celelalte clase de medicamente hipolipemiante.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

4 de intrebari si raspunsuri

  • Magureanu Micsunica spune:

    Acolesterolu marit si LDL si trigliceride marite ce tratament sa iau, fara sa mi se afecteze ficatul.

  • Nicusor Cret spune:

    Buna ziua.Am 58 ani si colesterol marit.Am avut hepatita C post tratamant in urma cu 6 ani.Pot sa iau ceva pt colesterol statine sau altele.Va multumesc

  • Apetri Mariana spune:

    colesterol total 237mg/dL necesita tratament si regim special?Si daca da ce as putea sa iau?Am fost la medic si mia spus ca eapa de ploaie sa mai astept 6luni

  • fieraru vasilica spune:

    ce medicament sa iau ca am colesterolul mare ., va multumesc

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: