Stilul de viata si colesterolul

colesterolul si stilul de viataCum trebuie sa aleg mancarea daca vreau sa-mi controlez colesterolul?

O alimentatie sanatoasa nu inseamna mancare fara  gust sau regim strict; Invatati sa mancati gustos si sa va mentineti si greutatea si colesterolul in limite normale in acelasi timp, fie ca sunteti acasa sau la restaurant, incercand sa respectati urmatoarele indicatii:

1.    Cat mai multe si mai variate fructe, legume (mai ales proaspete, negatite), cereale integrale, produse pe care este scris un procent mic de grasimi;
2.    Cel putin de 2 ori/saptamana peste (cu cat mai gras cu atat mai bine); somonul este unul dintre cei mai bogati in acizi grasi omega-3 polinesaturati;
3.    Lactate cu continut scazut de grasime (1%);
4.    Mai putina carne, mai degraba de pui fara pielita, nu prajeli; nu gatiti cu uleiuri saturate.
5.    Reduceti consumul de bauturi racoritoare dulci (sucuri asa- zise naturale) si de sare (adaugati condimente pentru gust); alcool cu moderatie, preferabil un pahar de vin rosu;
6.    Cantitatea cea mai mare de grasimi sa fie de tip mono si polinesaturate; evitati produsele hidrogenate;
7.    Maxim 2 oua/saptamana;
8.    Evitati cartofii prajiti, prajiturile, cremele, gogosile, covrigeii si biscuitii; maxim 1-2 cafele /zi;
9.    Mancati cat mai rar la restaurantele de tip „fast-food“.

De cate calorii am nevoie?

Invatati sa va estimati numarul de calorii de care aveti nevoie zilnic pentru a acoperi nevoile organismului dumneavoastra, bazale si in conditii de efort. Tineti cont de sex, varsta, greutate, precum si de activitatile pe care le efectuti.

Faceti activitate fizica regulata

Sedentarismul este un alt factor de risc cardiovascular care poate fi usor modificat prin stilul de viata. Se recomanda minim 30 de minute de activitate fizica zilnic. Nu este obligatoriu ca toate aceste minute sa se efectueze odata, ci se pot fragmenta in cicluri de cate 10-15 minute fiecare.

Ce face miscarea?

Activitatea fizica sustinuta creste nivelul de HDL colesterol (colesterolul bun), scazand astfel si riscul de boala de inima, fara sa scada.

Insa, din pacate, si nivelul de LDL colesterol (colesterolul rau). Totodata, ajuta si la controlul altor factori de risc cardiovascular, cum ar fi obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala.

Ce fel de miscare trebuie sa fac?

Orice fel de sport este benefic pentru dumneavoastra (mersul pe bicicleta, inotul, alergatul etc.). Nu toata lumea, insa, poate efectua asemenea efort, prea intens pentru unii, in special pentru varstnici.

De aceea, este important sa retineti ca absolut orice forma de miscare va imbunatateste starea vaselor de sange, prin urmare si circulatia sangelui peste tot in organism.

Astfel, plimbatul, gradinaritul, joaca impreuna cu copiii, activitatile casnice, chiar si dansul, va asigura o mai buna functionare a organismului.

Atentie! Daca tocmai ati fost internat in spital pentru o boala de inima sau obositi foarte repede la eforturi mici, sfatuiti-va cel mai bine cu medicul dumneavoastra cardiolog cand si, mai ales, daca este bine sa va reluati activitatile normale. Unele persoane cu boli grave de inima nu au voie sa faca eforturi fizice.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: