Ce recomandari face Organizatia Mondiala a Sanatatii despre vaccinarea antigripala

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca, in sezonul gripal 2017-2018, 75% dintre persoanele in varsta sa fie vaccinate antigripal, pentru ca in randul acestora exista cel mai mare risc de boli grave si decese.

Datele OMS arata ca in jumatate din tarile europene, printre care si in Romania, numai una din trei persoane in varsta de peste 65 de ani se vaccineaza.

Recomandarea OMS vine in contextul in care peste 90% din decesele asociate gripei au loc in randul persoanelor varstnice2. In plus, in cadrul acestei categorii de varsta au loc cele mai multe spitalizari din cauza gripei.

In sezonul 2016-2017, in tara noastra, au fost confirmate 22 de decese din cauza gripei.

In total, au fost inregistrate 3.301 de cazuri de gripa, din care cele mai multe au fost in randul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani. In plus, jumatate din cazurile de gripa inregistrate (1.925 de cazuri) au necesitat internare.

„Vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala pentru toata populatia, dar in special pentru copii si pentru persoanele cu risc ridicat de imbolnavire. In fiecare an exista intre 3 si 5 milioane de imbolnaviri severe de gripa in toata lumea. Este ingrijorator ca numarul anual al deceselor poate ajunge pana la 10% dintre aceste cazuri. De aceea, recomandam vaccinarea pentru ca astfel putem preveni si reduce numarul imbolnavirilor cu gripa”, a declarat dr. Miljana Grbic, Sef al Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania, potrivit unui comunicat de presa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca pe langa persoanele in varsta, si alte categorii de persoane trebuie vaccinate, printre acestea fiind copiii sub 5 ani, personalul medical, personalul din institutiile pentru persoane in varsta si persoanele cu handicap, femeile gravide si oricine are o afectiune cronica, cum ar fi boli cardiace, pulmonare, diabet sau afectiuni neurologice cronice.

Vaccinare antigripala gratuita in cabinetele medicilor de familie

In aceasta perioada are loc, in cabinetele medicilor de familie, campania nationala de vaccinare antigripala gratuita.
Astfel, vor fi vaccinate persoanele aflate in categoriile cu risc crescut de imbolnavire, adica cei in varsta, copiii si batranii institutionalizati, gravidele si persoanele cu afectiuni cronice.

Pentru sezonul de gripa 2017-2018, Ministerul Sanatatii a anuntat achizitionarea a peste 1 milion de doze de vaccine gripal sezonier.

Cum ne protejam de gripa

Virusul gripal se transmite pe cale respiratorie, prin stranut si tuse.Simptomele gripei includ: febra, durere de gat, secretii nazale, tuse seaca, oboseala, durere de cap sau dureri musculare.

Pentru prevenirea imbolnavirii cu gripa, pe langa vaccinare, medicii recomanda respectarea catorva masuri de igiena:

– Spalati-va pe maini in mod regulat cu apa si sapun.
– Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel atunci cand stranutati.
– Stati acasa cand sunteti bolnav.
– Nu reutilizati batiste sau servetele. Virusul gripei si alte virusuri respiratorii pot supravietui temporar in afara corpului, astfel incat va puteti infecta atingand batiste si servetele utilizate.

Citeste si 5 mituri si intrebari legate de gripa si vaccinarea antigripala

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.