5 mituri si intrebari legate de gripa si vaccinarea antigripala

Oamenii confunda frecvent virozele sezoniere cu gripa. Vaccinul gripal ofera protectie impotriva subtipurilor de virus gripal incluse in vaccin.

Deci, o persoana vaccinata ramane susceptibila la a dezvolta boli produse de alte virusuri respiratorii cat si de alte virusuri gripale care nu sunt incluse in vaccin.

„Daca expunerea la virusul gripal s-a facut in primele 2 saptamani dupa vaccinare, inainte ca organismul sa fi dezvoltat anticorpi persoana se poate imbolnavi de gripa. De aceea, ideal, vaccinarea trebuie facuta cu cel putin 2 saptamani inainte de inceperea sezonului gripal dar se poate face si in perioade epidemice cu respectarea indicatiilor si contraindicatiilor medicale”, spun medicii de familie.

Fals: Nu are rost sa ne mai vaccinam in decembrie, ianuarie sau februarie

Sezonul gripal poate debuta precoce (in luna noiembrie sau decembrie) sau tardiv (februarie, martie). De asemenea, un sezon gripal care a debutat  precoce se poate prelungi.

„Caracteristica sezonului 2016-2017 a fost ca activitatea gripala a debutat in luna decembrie cu imbolnaviri produse de subtipul H3N2 si a continuat in lunile februarie, martie si chiar aprilie cu imbolnaviri produse de virusul gripal tip B”, precizeaza medicii de familie.

In aceste conditii, doctorii recomanda vaccinarea chiar si dupa debutul sezonului gripal.

Fals: Dupa ce m-am vaccinat m-am imbolnavit imediat. E clar ca m-am imbolnavit de la vaccin

Nu te poti imbolnavi de gripa de la vaccin. Daca vaccinul a fost cu virus inactivat, acesta nu poate produce imbolnavire.  

Care este cel mai bun vaccin de pe piata?

CDC (Centers for Disease Control and Prevention ) nu emite recomandari generale privind superioritatea sau noninferioritatea vaccinurilor gripale aprobate.

„Nu exista o preferinta pentru un vaccin in raport cu altul dintre vaccinurile injectabile aprobate. Exista mai multe vaccinuri disponibile dar cea mai buna alegere pentru toti este ca persoanele cu varsta mai mare de 6 luni sa primeasca vaccin gripal in fiecare an.”

Daca vaccinul gripal nu ofera protectie 100%, de ce sa ma mai vaccinez?    

Vaccinarea antigripala ramane cea mai eficienta metoda profilactica cunoscuta de a preveni aparitia unei epidemii de gripa sau de a limita efectele acesteia.

De asemenea, este singura metoda care permite salvarea de vieti datorita beneficiului individual, dar si efectelor produse de imunitatea de grup. Ganditi-va ca prin vaccinare puteti proteja: copiii, femeile insarcinate, persoanele varstnice din preajma dvs.

Fals: Gripa este o boala usoara. Am un organism puternic si ma voi face bine repede

Gripa este o boala severa, chiar daca la majoritatea persoanelor infectate dureaza  5-7 zile.

Gripa provoaca cateva mii de decese anual in Europa cu precadere in cazul persoanelor care au si alte afectiuni.

„Afectiunile cu risc pentru complicatiile gripale au fost identificate de ceva timp si includ in principal astmul si alte afectiuni respiratorii, diabet si alte boli endocrine, boli cardiovasculare, boli renale, boli ale ficatului, boli metabolice (diabet, boala Addison etc), afectiuni neurologice si neuromusculare care afecteaza functiile respiratorii si suprima functia imunitara (congenitala sau dobandita).  

Cu toate acestea, studiile recente au aratat ca gripa poate evolua cu deces la copii, femei insarcinate sau adulti (tineri sau de varsta mijlocie) perfect sanatosi care nu prezinta niciun factor de risc”, mai precizeaza medicii de familie din cadrul Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familie.

Complicatiile gripale afecteaza in principal caile respiratorii superioare (sinuzite, otite medii), caile respiratorii inferioare (bronsite, insuficienta respiratorie, sindrom de  detresa respiratorie (ARDS), sistemul cardiovascular (infarct, atacuri cerebrale, miocardita) sau Sistemul Nervos Central (encefalita).  

Vaccinul gripal este sigur. Reactiile adverse pot fi usoare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.