Atentionare pentru parintii din Suceava din cauza epidemiei de rujeola din Ucraina


Parintii si medicii de familie, in special cei din proximitatea frontierei cu Ucraina, ar trebui sa acorde o atentie deosebita vaccinarii antirujeolice, dupa ce s-au inregistrat noi focare de rujeola in regiunea Cernauti, spun reprezentantii DSP Suceava.

Medicul epidemiolog Catalina Zorescu, directorul adjunct al DSP Suceava, a facut declaratia in contextul avertizarii de calatorie emise de MAE privind cazurile de rujeola raportate in Ucraina.

In acest judet, de la inceputul acestui an s-au declarat 19 cazuri de rujeola, dintre care unele cu forme grave ce au necesitat terapie intensiva.

Potrivit adjunctului DSP Suceava, ultimul caz de rujeola s-a inregistrat la un copil in varsta de 10 luni din localitatea Vicovu de Sus, ce prezenta complicatii respiratorii grave, nefiind vaccinat.

„Rujeola evolueaza cu forme grave, cu complicatii respiratorii, in general, la copiii mici, de aceea nu intelegem ezitarea multor parinti care refuza sa-si vaccineze copiii (…) Atentionam, in special populatia din zonele din apropierea granitei cu Ucraina, sa se acorde o atentie deosebita vaccinarii antirujeolice a copiilor, pentru ca in zonele respective exista o circulatie intensa a persoanelor”, a declarat dr. Catalina Zorescu, citata de Agerpres.

Ea a mai subliniat ca subliniind ca in judetul Suceava, doar 60% din totalul copiilor catagrafiati au fost vaccinati antirujeolic.

MAE a trimis un comunicat prin care avertizeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze in Ucraina ca, potrivit datelor transmise de Ministerul Sanatatii din Ucraina, in 2018 continua sa se inregistreze noi focare de rujeola. Potrivit Centrului de Sanatate Publica al Ministerului Sanatatii din Ucrain, in primele doua saptamani din acest an s-au inregistrat 1.285 de cazuri de rujeola (856 copii si 429 adulti).

Informatii despre rujeola si vaccinarea antirujeolica, AICI.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.