Ziua mondiala a somnului | Somn regulat, viitor sanatos

La 19 martie 2021, este marcata editia cu numarul 14 a Zilei mondiale a somnului, potrivit worldsleepday.org. Aceasta este programata in fiecare an, in ziua de vineri care precede echinoctiul de primavara.

Ziua mondiala a somnului este, in prezent, promovata de Societatea Mondiala a Somnului, organizatie aparuta in 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federatia Mondiala a Somnului si Asociatia Mondiala a Medicinii Somnului, relateaza Agerpres.

Scopul acestei zilei este de a sublinia importanta pe care un somn suficient si odihnitor o are pentru pastrarea sanatatii mintale si fizice, precum si pentru sporirea calitatii vietii.

Totodata, este atrasa atentia asupra impactului pe care tulburarile de somn il au atat asupra individului, cat si asupra societatii. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn si variante de tratament care sa vindece sau macar sa trateze acest gen de afectiuni.

Tema din acest an a Zilei mondiale a somnului este „Somn regulat, viitor sanatos” („Regular Sleep, Healthy Future”), conform worldsleepday.org.

Editia din 2021 a Zilei mondiale a somnului este cu atat mai importanta cu cat unele studii au aratat ca actuala pandemie de COV-19 poate avea consecinte nefaste asupra somnului.
De exemplu, un studiu prezentat la 16 iunie 2020 de Ministerul Sanatatii din Italia a informat ca in perioada de izolare impusa pentru a preveni raspandirea noului coronavirus, cei mai multi copii au avut probleme cu somnul, au fost anxiosi sau iritabili. Potrivit cercetatorilor, adolescentii s-au dus la culcare mai tarziu si au avut probleme in a se trezi dimineata, experimentand ceea ce a fost descris de catre acestia drept ”o schimbare de fus orar acasa”, mai scrie sursa citata.

Conform http://www.worldsleepday.org/, un somn bun este definit de trei factori: durata, care trebuie sa ii permita persoanei sa se odihneasca suficient in timpul somnului si sa fie alert a doua zi; continuitate, adica somn neintrerupt; profunzime, altfel incat sa inlesneasca refacerea fizica si psihica.

Etichete: ziua mondiala a somnului, tulburari de somn, importanta somnului

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.