Vaccinul meningococic

Protejeaza de: meningite, septicemii

Doze si intervale de vaccinare: doza initiala la 11-12 ani cu o doza de rapel la 16 ani

Persoanele care primesc doza initiala de la 16 ani in sus, nu mai au nevoie de rapel, decat in conditiile in care sunt expuse riscului de boli meningococice

Cale de administrare: subcutanat sau intramuscular, in functie de tipul vaccinului

Conditii de depozitare: 2°C and 8°C

 

Eficienta vaccinului meningococic

Nivelul anticorpilor generati de vaccinurile meningococice conjugate scade dupa 5 ani de la prima vaccinare, de aceea este necesara doza de rapel.

 

De ce este important vaccinul meningococic

Intre 10% – 15% din persoanele cu o boala meningococica mor, chiar daca beneficiaza de tratament cu antibiotice. Dintre cei care se vindeca, pana la 20% raman cu sechele permanente (deficiente de auz, traume neurologice).

 

Grupuri la risc care au nevoie de rapel

  • Tinerii cu varste intre 16-22 ani, care: locuiesc in camine studentesti si isi petrec mult timp in grupuri mari; sunt fumatori activi sau pasivi; au relatii intime (sarutul fiind cale de transmitere a bacteriei); impart tacamuri si vase, consuma alcool si isi petrec timp in baruri sau locuri aglomerate
  • Persoanele cu afectiuni ale splinei sau cu splenectomie anatomica sau functionala
  • Persoanele cu o boala imunitara
  • Microbiologii care lucreaza cu probe de laborator ce contin bacterii meningococice

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.