Vaccinarea impotriva gripei a scazut sub 50% la nivel european

5 masuri esentiale pentru a preveni cancerul de plamaniGripa este o boala infectioasa care poate afecta populatia de orice varsta. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca in fiecare an 15% din populatia din nordul Europei este afectata de gripa. Daca o buna parte dintre cei care se imbolnavesc se recupereaza repede, cei mai afectati si expusi riscului sunt persoanele varstnice si cele care au afectiuni cronice.

Vaccinul impotriva gripei poate scadea riscul bolii cu pana la 75%

In cazul persoanelor in varsta, vaccinarea impotriva gripei poate scadea riscul complicatiilor si chiar decesul cu pana la 70-85%.

Conform raportului “Health at a Glance: Europe 2012”, rata vaccinarii impotriva gripei a persoanelor peste 65 de ani era sub 50% in 2010.

Rata vaccinarii variaza considerabil de la 1% in Estonia la 74% in Olanda. Daca in perioada 2000-2005 rata vaccinarii persoanelor peste 65 de ani a crescut de la 45% la 54%, aceasta a scazut major pana in 2010.

Tarii precum Franta si Olanda au reusit sa-si mentina ridicata rata vaccinarii impotriva gripei si dupa 2005.

Vizita la medic este foarte importanta pentru preventia gripei

Specialistii considera ca rata vaccinarii se poate mentine la un nivel ridicat atata vreme cat populatia se prezinta la medic si este informata despre preventia gripei si a complicatiilor bolii prin vaccinare.

Nici o tara din Uniunea Europeana insa nu a atins rata de vaccinare vizata de 75%, stabilita pana in 2010.

Acest obiectiv a fost extins pana in iarna 2014-2015, interval in care se doreste atingerea ratei de 75% a vaccinarii persoanelor peste 65 de ani si a bolnavilor cronici.

In 2009, au fost inregistrate cele mai multe cazuri de gripa din ultimii 50 de ani. In doar 23 de saptamani de la primul caz de infectare cu virusul H1N1, au fost inregistrate 53.000 de cazuri confirmate de infectare cu acest virus la nivel european.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.