Vaccinarea este un drept la sanatate

VACCINAREA-NOU-2016Scaderea acoperirii vaccinale ramane in continuare una din amenintarile majore pentru sanatatea publica la nivel global.

Conform datelor  oficiale, Romania se confrunta in ultimii ani cu o situatie ingrijoratoare din acest punct de vedere.

Panta descendenta pe care se afla vaccinarea in tara noastra este o consecinta a scaderii increderii parintilor in beneficiile vaccinarii. Asta a dus, implicit, la refuzul unora dintre acestia de a-si vaccina copiii.

Fenomenul este alimentat de informatii vehiculate in spatiul public care provin din surse necredibile din punct de vedere stiintific si medical.

Nu exista ocazie in care specialistii din domeniul vaccinologiei sa nu atraga atentia ca orice decizie a parintilor legata de vaccinarea copiilor trebuie luata cu responsabilitate,  ceea ce inseamna si informarea din surse corecte.

„Vaccinarea, conform practicii in vigoare, a medicinei bazate pe dovezi practic, este singura cale prin care putem preveni in mod specific aparitia unor boli infectioase grave, care pot pune in pericol sanatatea individului si, in consecinta, sanatatea populatiei. Ne dorim ca oamenii, in general, si parintii copiiilor, in particular, sa inteleaga corect toate aspectele legate de vaccinare si sa actioneze cu responsabilitate in ceea ce priveste vaccinarea. Trebuie sa discernem intre informatia medicala, bazata pe dovezi stiintifice si informatiile provenite din surse neavizate care, punand in discutie efectele benefice ale vaccinarii, reusesc in anumite cazuri sa determine atitudini confuze. In multe situatii, din cauza acestor atitudini, acoperirea vaccinala a scazut, ceea ce inseamna riscuri pentru sanatatea publica si riscuri pentru copiii care nu au fost vaccinati incomplet cu vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila – Presedinte Societatea Romana de Microbiologie, intr-un comunicat de presa.

Ministerul Sanatatii a emis la inceputul lunii aprilie un comunicat  prin care solicita parintilor sa nu refuze vaccinarea copiilor, in conditiile aparitiei unui focar de rujeola in Romania.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.