Studiu: Barbatii supraponderali au risc mai mare de deces cauzat de cancerul de prostata

Riscul de deces din cauza cancerului de prostata este mai mare in cazul batrbatilor supraponderali, potrivit unui studiu citat de AFP.

Cercetarea publicata in revista BMC Medicine, este de o amploare fara precedent in legatura cu acest subiect. Cercetatorii au examinat situatia a peste 200.000 de barbati pornind de la baza de date infiintata de Biobank, o organizatie care a compilat timp de mai multi ani date medicale in Regatul Unit, scrie si Agerpres.

Oamenii de stiinta nu s-au bazat insa doar pe aceste date, ci au luat in considerare si principalele studii deja existente privind legaturile dintre excesul de greutate si cancerul de prostata, acoperind in total aproximativ 2,5 milioane de cazuri.

Cercetatorii au stabilit ca riscul de a muri din cauza cancerului de prostata, unul dintre cele mai frecvente in randul barbatilor, avea intr-adevar legatura cu excesul de greutate, iar acest risc creste cu cat excesul de greutate este mai mare.

Pe parcursul studiului, unii cercetatori au luat in calcul, de exemplu, ipoteza ca grasimea abdominala este in esenta cea care favorizeaza aparitia unei forme grave de cancer de prostata: o grasime abdominala mai mare ar fi un factor de risc mai crescut decat un exces de greutate distribuit mai uniform.

Studiul dezminte insa aceasta teorie: „Indiferent de locul in care s-ar afla grasimea, acest lucru nu schimba prea mult lucrurile”, a declarat pentru AFP epidemiologul Aurora Perez-Cornago, autorul principal al studiului, citat si de Agerpres.

Excesul de greutate contribuie la producerea in organism de molecule care favorizeaza acest tip de cancer? Este o ipoteza pe care cercetatorii o vor analiza, insa nu este sigura.

Etichete: cancerul de prostata, barbatii supraponderali

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.