Specialistii din Romania recomanda vaccinarea impotriva difteriei

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis o recomandare populatiei pentru vaccinarea impotriva difteriei.

„Chiar daca ati fost vaccinati in copilarie, dar nu ati fost facut rapel in ultimii 10 ani, vaccinarea este recomandata! Recomandarea se bazeaza pe faptul ca in Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie in 2019 (potrivit informarile postate pe site-ul Ministerului Sanatatii din Ucraina)”, transmite Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Pana in prezent, au fost identificate cazuri de difterie si in regiunile Zakarpattia si Chernivetsika, la granita comuna cu Nordul Romaniei.

Cum Romania are 5 judete de granita cu Ucraina (Botosani, Maramures, Satu Mare, Suceava si Tulcea), difteria se poate raspandi cu usurinta intre oameni prin contact direct sau prin aer, prin tuse sau stranut.
Difteria este o boala infectioasa cu potential mortal, cauzata de bacteria Corynebacterium diphtheriae.

Simptomele debuteaza de regula la 2-5 zile dupa expunere si incep cu durere in gat si febra.

In cazuri severe, bacteria produce o toxina, care in final produce complicatii (ce pot include probleme renale, probleme de sangerare din cauza trombocitelor sau chiar lezarea muschiului cardiac). Singura modalitate de prevenire a difteriei este vaccinarea.

Etichete: vaccinarea impotriva diferiei, simptome difterie, complicatii difterie, epidemie difterie, pericol sanatate difterie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.