Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges nu are nicio legatura medicala cu vaccinarea

ministerul sanatatiiAvand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public despre o asa-zisa legatura intre afectiunile digestive grave ale copiilor din Arges si vaccinuri, Ministerul Sanatatii insista asupra urmatoarelor clarificari:

La inceputul acestui an, au fost inregistrate in Romania, cu precadere in judetul Arges, 24 de cazuri de afectiuni digestive grave la copii. Dintre acestia, 19 copii au dezvoltat Sindrom Hemolitic-Uremic.

La 11 cazuri a fost confirmata prezenta aceleiasi tulpini de bacterie E-coli enterohemoragica de tip O26. Bacteria E-coli enterohemoragica este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventa cauza a Sindromului Hemolitic-Uremic.

Investigatiile epidemiologice derulate pana in prezent arata ca Romania s-a confruntat cu un focar epidemic determinat de infectii cu E-coli enterohemoragic O26. Cea mai probabila sursa de imbolnavire o reprezinta unul sau mai multe produse lactate.

La unele probe prelevate din produsele lactate s-a demonstrat prezenta bacteriei E-coli enterohemoragice sau a toxinei care provoaca Sindromul Hemolitic-Uremic. Este vorba despre produsele lactate indicate de parintii copiilor. Produsele au fost consumate fie de copii, fie de parintii lor.

In literatura medicala de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. In ultimii 15 ani, numarul acestora nu depaseste 10 la nivel mondial.

Chiar si in aceste cazuri presupuse, manifestarile au aparut intr-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum in termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Arges. In plus, prezenta bacteriei E-coli enterohemoragice dovedita la copiii din Arges presupune ingerarea de produse neconforme si prezenta in tubul digestiv.

In concluzie, Ministerul Sanatatii afirma ca nu poate fi facuta o legatura intre imbolnavirea copiilor din Arges cu E-coli enterohemoragic si vaccinari.

Este regretabil ca asocierea in spatiul public a unor teme independente dintr-un raport de control risca sa puna in pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reaparitiei unor fenomene epidemice in Romania.

Ministerul Sanatatii

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.