Sanatatea mintala, un drept fundamental si universal al omului

Sanatatea mintala reprezinta o stare de sanatate in care individul isi realizeaza abilitatile, poate face fata tensiunilor normale ale vietii, poate lucra productiv si este capabil sa contribuie la dezvoltarea comunitatii.

Pentru cetateni, sanatatea mintala este o resursa care le permite sa isi realizeze potentialul intelectual si emotional, sa isi gaseasca si sa-si indeplineasca rolurile in viata sociala, scolara si profesionala. Pentru societati, sanatatea mintala buna a cetatenilor contribuie la prosperitate, solidaritate si justitie sociala. In schimb, lipsa sanatatii mintale impune costuri si pierderi multiple, cetatenilor si sistemelor sociale, trabsmite Institutil National de Sanatate Publica (INSP) de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale.

Sanatatea mintala este un drept fundamental si universal al omului, acesta incluzand dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sanatatea mintala, dreptul la servicii de ingrijire de buna calitate, dar si dreptul la libertate, independenta si incluziune in comunitate.

Sanatatea mintala este un lucru vital care ne permite sa functionam si sa ne dezvoltam ca persoane, membri ai familiei si ai comunitatii. Ne ajuta sa facem fata stresului si sa ne adaptam la schimbare, sa construim relatii sanatoase si sa ne conectam cu alti oameni. Ne sprijina in procesul de invatare si ne ajuta sa lucram productiv.

“Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, marcata in fiecare an in data de 10 octombrie, prin tema „Sanatatea mintala este un drept universal al omului”, reprezinta o oportunitate pentru oameni si comunitati de a-si imbunatati cunostintele in acest domeniu, de a-si creste gradul de constientizare si de a intreprinde  actiuni care promoveaza si protejeaza sanatatea mintala a tuturor, ca drept uman universal.”, precizeaza INSP.

Informatii relevante pentru Romania:

Prevalenta tulburarilor mintale si de comportament aproape s-a dublat in ultimii 10 ani ajungand de la valoarea de ~1566 cazuri la 100.000 de persoane in anul 2012 la ~2890 cazuri la 100.000 de persoane (3 cazuri la 100 de persoane) in anul 2021;

“Prevalenta bolilor psihice (reprezentand doar o parte a tulburarilor mintale si de comportament) a crescut de 6 ori in ultimii 10 ani ajungand de la valoarea de ~218,3 de cazuri la 100.000 de locuitori in anul 2012 la valoarea de ~1303,5 cazuri la 100.000 de locuitori in anul 2021.”, mai precizeaza INSP.

Spre deosebire de afectiunile somatice, identificarea si interventia timpurie in cazul tulburarilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectiva a acuzelor si teama de stigmatizare. Persoanele care sufera de afectiuni mintale au nevoie de suport si asistenta medicala, dar stigmatizarea, discriminarea si incalcarile drepturilor oamenilor cu afectiuni mintale sunt larg raspandite in comunitatile de pretutindeni.

Pentru fiecare tara este necesara identificarea actiunilor prioritare, dar beneficiile investitiei in domeniul sanatatii mintale sunt clare: se reduce suferinta si sanatatea publica este imbunatatita, se realizeaza o mai puternica protectie a drepturilor omului si se obtin rezultate economice si sociale mai bune.

Etichete: sanatatea mintala, tulburari mintale, tulburari de comportament, INSP

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.