Recuperarea vaccinarii

In cazurile in care un copil nu este vaccinat la timp, atat vaccinurile cuprinse in schema nationala, cat si cele optionale pot fi recuperate, asigurand imunitatea corespunzatoare.

Atentie! Din momentul in care decideti ca trebuie sa recuperati vaccinarile pierdute, pot trece mai multe luni pana cand copilul va obtine imunitatea optima (deoarece unele vaccinuri au nevoie de 2-3 rapeluri care impun intervale de asteptare intre ele). In aceasta perioada copilul este expus bolilor infectioase!

Este foarte important ca inainte de intrarea in comunitate – inscrierea la gradinita – copilul sa fie imunizat corespunzator.

Medicul va considera anumite principii in planificarea recuperarii vaccinale:

 • doua sau mai multe vacccinuri inactivate se pot administra in acelasi timp, un vaccin viu si unul inactivat pot fi administrate, de asemenea, in acelasi timp, unul dupa celalalt la orice interval.
 • trebuie respectate intervalele de timp minime intre inoculari cu anumite vaccinuri (ex: intre vaccinurile care contin virusi vii atenuati – ROR, varicela, rotaviral)
 • trebuie respectate intervalele recomandate intre prima vaccinare si rapelurile vaccinurilor respective
 • respectarea unei coerente in cazul vaccinurilor cu mai multe valente (ex: planul national a inclus la un moment vaccin tetravalent, apoi pentavalent si hexavalent. E important ca la aceste modificari sa cunoastem precis istoria vaccinala)
 • coerenta intre prima vaccinare si rapeluri

Recuperarea vaccinarii trebuie facuta doar impreuna cu medicul!

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

1.422 de intrebari si raspunsuri

 • Amalia Morar spune:

  Buna ziua, am o fetita de 5 ani (impliniti la sfarsitul lunii August).
  Nu a effectuate schema completa de vaccinare si ma straduiesc de 2 ani sa recuperez dar nu am raspunsuri exacte. Fetita are 2 vaccinuri-28 August 2016 in maternitate realizate BCG SI vaccin hepatic. Si mai are un antitetanos realizat in 2019 (si-a spart capul) plus o doza de ROR in luna Iunie 2021. Va rog sa ma ajutati cu o schema de recuperare a vaccinelor. Va Multumesc!

 • aurora iordanoaia spune:

  POT SA VACCINEZ IN ACEIASI ZI ROR CU HEHACIMA?

 • Catalina spune:

  Buna ziua,
  Vaccinul ROR de 5 ani, daca nu se face la 5 ani pana cand e obligatoriu a fi facut?
  Multumesc!

 • Claudia spune:

  Buna ziua.Am o intrebare.Copil 6 ani,cu schema de vaccinare inceputa la 1 an-3 doze Haxacima, si o doza de ROR la 3 ani,a 2a doza am inteles de la medicul pediatru ca va fi la 7 ani.Tb sa facem vaccinul de la6 ani tetraxim,de care nu am fost anuntati, intre timp am ajuns la urgenta pt o muscatura de pisica(a noastra) unde i s-a facut anitetanos-ul.Intrebarea mea este dupa cat timp ii putem administra vaccinul de 6 ani tetraxim-ul.Medicul de familie imi spune ca dupa 1 an de la vaccinarea de urgenta cu tetanos-ul.Alti medici mi-au spus ca se poate si imediat.Multumesc.

 • Alex Radu spune:

  Buna ziua. O simpla intrebare. Locuim in UK si doresc sa stiu daca este normal sa se faca 4 vaccinuri in aceeasi zi. Este vorba de cele care trebuie facute imediat dupa un an. Multumesc.

 • Lavinia Bănică spune:

  Bună ziua!
  Și noi suntem în aceeasi situație. Ați aflat vreun răspuns?

  • Motoacă Daniela spune:

   Bună ziua
   Vă rog dacă puteți să ne sfătuiți în legătură cu următoarea situație: avem o fetiță de 4 ani si 9 luni. A fost născută la Viena, Austria. Are toate vaccinurile, mai puțin BCG, deoarece acolo nu se face, boala fiind eradicată. Având în vedere că acum copilul locuiește în România definitiv se mai poate recupera acest vaccin? Vă rog mult dacă este posibil să ne răspundeți, deoarece medicul de familie ne-a spus că nu se mai poate recupera acest vaccin după vârsta de 4 ani.
   Vă mulțumesc mult!

 • Cla spune:

  Buna, am o fetița de 2 ani și 11 luni, vaccinată la naștere și cu o doza de hexacima la vârsta de 1 an, din cate am citit aici as putea sa cumpar un infarix hexa ce merge pana in 3ani, medicul de familie refuza sa îl facă, mi-a zis ca hexavalent nu merge decât pana in 2 ani (deși eu i-am spus ce scrie in prospect ) și ea nu risca, a întrebat la dsp și mi-a propus recuperarea cu tetraxim. Ce părere aveți ? Cum ar trebui sa procedez? Multimesc

 • PETRE DANIELA spune:

  Daca am facut vacinul imunoglobulinabanti-d-rhesonativ 625ui pot face vaccinul pentru hepatita b

 • Andreea spune:

  Buna seara! Baiatul meu a facut ROR doar la 1 an. Se considera ca este cea care trebuia la 9 luni si mai trebuie sa facem inca 2 doze? Sau e suficient sa mai facem doar rapel la 5 ani? Multumesc!

 • Irina spune:

  Buna ziua , am o fetiță de 4 ani și 10 luni care nu are ultima doza de Hexacima făcută. Medicul mi-a recomandat sa nu mai recuperez aceasta doză și sa ii fac la 6 ani tetraxim și o doza de engerix junior. Nu știu dacă este corect sa procedez așa.

 • Corina Stratulat spune:

  Buna seara! Fetita de 1 an, are de recuperat vaccinurile de la 11 luni. Vaccinurile de 4 luni au foat facute abia la 10 luni. Cat de repede pot fi recuperate/administrate Prevenar si Hexacima (a 3 a doza)?

 • Andree spune:

  Buna seara. Baiatul meu de 4 ani si 8 luni are lipsa vaccinul de la 11 luni. Are dozele de la 2 si 4 luni facute cum putem rexupera vaccinul de 11 luni? Este protejat cu ceve 2 doze ? In rest are tot conform schemei de vaccinare din 2015

 • Monica spune:

  Fetita mea a facut prima doza de rotarix iar dupa 2 ore a vomitat, iam dat sa manance undeva dupa 40 de minute dupa ce a luat vacinul, are ceva ca o vomitat? A vomitat vaccinul sau corpul ei la asimilat in intervalul acesta?

 • Tudor Lorena spune:

  Buna ziua! Fetita a facut prima doza de ROR la varsta de 2 ani si 5 luni (datorita unor alergii).

  Care este varsta optima la care ar trebui sa faca rapelul?

  Multumesc

 • Carabus lavinia spune:

  Buna ziua am un băiețel care împlinește 6 ani in Noiembrie și i s-a făcut vaccinurile la naștere și următorul cel care îl face medic de familie .dupa acest vaccin copilul s-a învinețit in jurul guriței și nu mai respira .. e o poveste lunga .. in concluzie după aproape un an de investigații de tot felul mi s-a spus ca copilul e foarte alergic la proteina din lapte. Baremul maxim era 6 și a ieșit pe analizele din panelul pediatric 4 ca ar avea 5,5 deci un grad foarte mare de alergie . In acest timp m am documentat împreuna cu medici și materiale de pe internet ca pana nu are o mai buna imunitate nu i se va mai administra nici un vaccin . Ultima criza a făcut o la 1 an jumate și de atunci nu am mai avut probleme. Acum copilul e sănătos și as dori sa reiau schema vaccinarii dar din cauza problemelor cauzate de ultimul vaccin medicul de familie refuza sa i facă vaccinul de 6 ani , și ne roagă sa căutam la Cluj un institut sau un centru unde sa ne informam ce sa facem in acest caz pentru ca dânsei ii este frica și spune ca nu poate sa își asume nici un fel de risc dacă i sevibtamoka ceva micuțului după vaccin . Și recomandarea dânsei este sa ne informam înainte pentru ca , copilul necesita supraveghere după vaccin . Unde sa apelez ? Va rog sa ma ajutați . Mulțumesc

 • Stratulat Corina spune:

  Buna ziua! Fetitei mele i au fost facute vaccinurile de la 4 luni (din schema obligatorie) la 10 luni. Am citit pe prospect ca cea de a 3 a doza ar trebui facuta la minim 6 luni dupa cea de a 2 a, desi medicul de familie a spus ca il poate face dupa 2 luni. Deci care ar fi intervalul minim intre a 2 a si a 3 a doza? Va multumesc!

  • andreea spune:

   Buna ziua! Ati aflat raspunsul? Si eu sunt interesata, Desi la noi faptul e consumat. Acum am aflat ca intre cea de-a doua doza si a ultima ar trebui sa fie 6 luni, dar la noi au fost mai putin de 5 luni. Ati discutat cu vreun medic, in afara de cel de familie? Multumesc!

 • Cristina Muresan spune:

  Buna ziua
  Nu reusesc sa gasesc vaccinul TETRAXIM pentru fetita mea.
  ea a fost adoptata si are 5.8 ani . Nu cunosc motivul pentru care nu a facut pana acum vaccinul .
  multumesc

 • Gherghita Mihaela spune:

  Buna ziua,
  Am facut prima imunizare cu vaccinul ROR, la 4 ani, rapelul il pot face conform schemei nationale de vaccinare, adica la 5 ani, sau trebuie sa astept mai mult timp intre ele?
  Va multumesc!

 • Bianca spune:

  Buna ziua,

  Fetita mea a primit vaccinul ROR la 9 luni, doz de la 12 luni nu a facut-o. Acum are 2 ani, ar trebui sa i se mai administreze o doza avand in vedere ca cea de la 12 luni nu a fost facuta? Sau este suficienta cea de la 9 luni pana la urmatoarea doza de la 5 ani?

 • Marius spune:

  Buna ziua.
  Fetita 4 ani si 14 kg. Nu are facute vaccinurile din maternitate deoarece a avut probleme la nastere. la 4 luni am facut un rapel pentru hep B cu euvax (ca si inceput de imunizare) dupa care au aparut diverse complicatii (ajunsi in spital, stat 2 luni). Fetita are intolerante si alergii multiple. Se mai pot recupera din vaccinuri? BCG-ul as fi vrut sa-l facem in special? Avand acel rapel cu Euvax este imunizata in vreun fel pt hep B? Multumesc

 • SIMONA spune:

  Buna ziua, baiatul meu are 3 ani si 7 luni.a fost vaccinat cu BCG, ROR, prim doza de hexacima a primit-o la 7 luni inainte de a implini 3 ani a fost vaccinat cu INFARIX IPV HIP, as dori sa stiu daca il pot vaccina acum cu doza 3 de INFARIX IPV HIP sau alternativa. Doresc sa ajung cu vaccinurile la zi.Multumesc

  • cla spune:

   In România ați găsit infarix ivp hip ?

 • Mihaela spune:

  Buna ziua! Două doze de vaccin hexavalent la 2 și la 4 luni pe ce perioada asigura imunitate? Multumesc!

 • Mihaela spune:

  Dle doctor, daca un copil sare doza de vaccin de la 11 luni și face următoarea doză de la 6 ani se consideră că e vaccinat incomplet și nu mai este eficient vaccinul? Multumesc!

 • Mihaela spune:

  Buna ziua! Vroiam să întreb dacă vaccinul hexacima fara doza de rapel mai oferă protecție? A făcut două doze, la 2 și la 4 luni, dar nu am mai făcut și cel de la 11 luni. Daca face tetravalent la școală se mai leagă de celelalte două după atâta timp și oferă imunitate? Multumesc!

 • Alexandra spune:

  Bună ziua! Fiul meu de 11 luni are doar vaccinurile din maternitate. Se mai poate face recuperarea vaccinurilor acum? Și dacă da, cum?

 • Alma Tudor spune:

  Buna ziua ! Fetita mea are aproape 5 luni. I-am facut cele doua vaccinuri in maternitate iar la 2 luni doar vaccinul pneumococic. Deoarece fetita avea dificultati respiratorii si probleme gastrice precum si o dermatita atopica severa, am amanat administrarea vaccinului hexavalent. Putem face acum, la 5 luni, a doua doza de vaccin pneumococic, cea care trebuia facuta la patru luni? Cum putem recupera vaccinul hexavalent ? Va multumesc !

 • Radu Ramona spune:

  buna seara. Am un baietel de 1 an caruia nu i-am facut vaccinurile care trebuiau facute la 4 luni , il are pe cel din maternitate si cele de 2 luni. Intrebarea mea este cum as putea sa le recuperez? Medicul de familie mi a spus ca nu stie cum sa faca recuperarea

 • Petrin Olguta spune:

  Am facut vaccinul MMR in 2014 as dori sa stiu cit timp este valabil??? Multumesc

 • Cla spune:

  Buna, am o fetița vaccinată in maternitate și cu o singura doza de hexacima, din motive de sănătate nu am putut sa o mai vaccinam, acum a împlinit 2 ani și doresc sa ii recuperez vaccinările, medicul de familie zice ca infarix hexa nu se mai poate face ca are componenta de hep b in ea și ca pe la 2 ani jumate merge tetraxim, ea spune ca așa i-au spus de la dsp , va rog sa ma ajutați cu un sfat. Mulțumesc

 • Clapa Daniela spune:

  am un baiat in varsta de 8 ani, caruia nu i-am administrat vaccinul ROR la varsta de 5 ani, La 6 ani am efectuat analize de laborator pentru a afla daca are anticorpi. rezultatul a fost: igG rujeola 1427,9 mUI/ mL iar IgM 6,6 U/mL, iar pentru rubeola IgG 47,0 UI/mL si IgM 0,080. Asta inseamna lipsa imunitatii? Avand in vedere varsta actuala-8 ani, vaccinul mai are rost?

 • Burada Alexandra spune:

  Buna ziua.este vreo problema daca intre vacc de 2 luni si cel de la 4 luni a trecut doar o luna intre administrari?
  ?

  • Dima Cristina spune:

   Buna ziua, nu e nici o problema. Intervalul minim intre doza 1 si doza 2 (a acestei imunizari) este de 4 saptamani.

  • Adrian spune:

   Vezi ca dna Dima isi da cu parerea in necunostinta de cauza. Nu degeaba schema e 2,4,11 luni. Sper sa fi avut tun pediatru/medic de familie informat:

   Extras din prospect:
   „Trebuie respectat un interval de cel puţin 2 luni între dozele administrate în cadrul vaccinării primare.

   Trebuie administrată o doză de rapel la cel puţin 6 luni de la administrarea ultimei doze a schemei de vaccinare primare, preferabil între lunile 11 şi 13 de viaţă.”

 • Gabriela tudose spune:

  Buna ziua! Fetiță mea are 8 luni. Nu avem făcut decât vaccinul de la 2 luni dar acesta fiind făcut când ea avea 4 luni. Le.am intarziat la sfatul medicului pediatru deoarece fiind mai mereu răcită le.am întârziat. Acum de curând aveam in plan sa il facem pe cel de 4 luni,insa am fost internate deoarece avea febră mare ,de la otita… Întrebarea mea ar fi ea având acum 8 luni mai este valabil cel de la 4 luni? Va mulțumesc

 • Ana spune:

  Buna ziua! Se mai pot recupera vaccinuri dupa varsta de 3 ani? Toate vaccinurile o
  bligatorii in afara de ROR?

 • Natalia spune:

  Buna seara, copilul are 1 an si 9 luni , si are doar vaccinele din maternitate. Ajutați-mă vă rog cu ordinea vaccinelor in continuare. Mulțumesc anticipat

 • Mihaela spune:

  Buna ziua! Am un nepotel de 9 luni si se apropie vaccinul ROR. Fiica mea este foarte speriata de posibile reactii adverse despre care se vorbeste in cazul acestui vaccin, in special autismul. Mai exista doar vaccin antirujeolic? Cat de sigur este ROR? Exista o anumita marca de vaccin mai sigura, produs de o firma care foloseste „ingrediente” mai sigure?

 • Mirela spune:

  Buna dimineața .
  Va rog din inima dacă puteți sa ma ajutați cu un sfat in următoarea situație : am un băiețel de 1,7 luni și este vaccinat doar cu cele din maternitate și hexavalentul de la 2 luni .
  Întrebarea mea este …pana face 2 ani in Iulie acum ce vaccinuri mai pot sa i fac ? Cum mai pot recupera ceva ?
  Știu ca hexavalentul se face pana in 2 ani iar intre doza 2si 3 treb sa fie minim 6 luni si el nu se mai încadrează .
  Va mulțumesc anticipat . Născut pe 27.07.2017

 • Baloi Marilena spune:

  Buna ziua.Fetita mea face in curand 5 ani.Nu are nici o doza de ROR facuta.Cum se poa
  te recupera acest vaccin?

 • Florentina spune:

  Buna seara! Am o fetita de 2 ani si 6 luni si este vaccinata din maternitate si Ror.. Azi am fost chemata la pediatru si i-a facut schema pt vaccin.. Locuiesc in Italia.. Azi i-a facut fetitei 2 vaccinuri.. Nu se intampla nimic daca le face acum pe cele din urma??

 • Florina spune:

  Buna ziua, baietelul meu de aproape 5 ani are toate vaccinurile obligatorii facute, in afara de unul, ROR. ul de la 1 an. Pana acum nu am sesizat, am crezut ca dr. i.a facut toate vaccinurile. Pe carnet nu e trecut, in fisa de asemenea. Ce e de facut? Pe cel de 5 ani, tot ROR, trebuie sa il facem foarte curand. Multumesc!

 • Beatrice spune:

  Buna ziua, copil de 4 ani și 7 luni nevaccinat pana in prezent, care ar fi schema vaccinare de recuperare? Va mulțumesc, o zi buna!

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

   Chiar nu are nici un vaccin administrat? Nici macar cele de la nastere? Reveniti va rog cu data nasterii si raspunsul la intrebarea de mai sus.

   • Cristina I spune:

    Buna ziua, suntem in aceeasi situatie, copil 5 ani , vaccinat doar in maternitate. Putem sa recuperam unele vaccinuri? Medicul pediatru poate reface schema sau sa ne adrrsam unui medic imunolog? Multumesc!

 • Cristina spune:

  Buna ziua,
  Am un băiețel de 18 luni căruia nu i s-a făcut încă vaccinul ROR. Care este vârsta maxima până la care se poate administra prima doză?
  Mulțumesc!

 • Diana spune:

  Buna ziua ,

  Pediatra i-a gresit vaccinul fetiței . I-a făcut intr-un picior infanrix si in celalalt hexacima ( in loc de prevenar ) .fata are 2 luni si 3 saptamani . Momentan au trecut 2 zile de la vaccinare și nu a avut reacții adverse
  La ce reacții ma pot aștepta in urmatoarele zile / luni ? Exista anumite medicamente care pot diminua efectul vecinului ?

 • Pap Ana spune:

  Buna ziua cat pot amama vaccinul de 4 luni bebe are 5luni jumatate si are o haraiala care îi provoaca tuse dar la plamani nu are nimic

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

   Mergeti la medicul de familie care va decide daca exista situatia unei contraindicatii temporare.

 • Voinea Nicoleta spune:

  Buna ziua.Am o fetita de 1 an si 6 luni si întâmpin ceva neneclaritati. Am facut toate vaccinurile pana la varsta de 11 luni. Pe cel de la 12 luni nu l-am facut caci nu m-a chemat medicul de familie. La vârsta de 11 luni a avut rosu in gat dar fara temperatura sau diaree iar net de familie a considerat că nu este nicio problemă daca i se administrează vaccinul daca este racita..vreau da va soi ca de atunci fata mea am avut-o cu febra 2 zile de la vaccin ajungând la 39.3..De la un simplu rosu in gat a facut amigdalita acută.efectiv s-a agravat instantaneu..acum are iar roșu in gat la fel fara temperatura si alte stări si med de familie a zis sa ii facem vaccinul..Nu as vrea pentru ca stiu prin ceea ce am trecut..este din cauza vaccinul toata schimbarea asta a stării de sănătate a fetitei? Mentionez ca pana la vaccinul de 11 luni nu am avut probleme cu ea. Va multumesc mult

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

   Nu exista nici o legatura intre simptomele unei infectii sezoniere si vaccin.

 • Ristea Dorinela spune:

  Buna seara, am vaccinat azi băiețelul cu ror și prevenar la recomandarea unui medic din spital Matei bals, dar medicul care la consultat azi zicea ca nu este bine sa le fac pe ambele o data, nu stiu ce sa mai cred, poate m-a ajutați cu o parere

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

   Ambele vaccinuri pot fi administrate simultan fara nici o problema! Recomandarea de vaccinare simultana este corecta!

 • Marcu Mihaels spune:

  Bună ziua,

  Copilului meu în vârstă de 15 ani trebuia sa I se administreze vaccinul DT de anul trecut..Medicul de familie nu l-a putut procura și acum am găsit la o clinica vaccinul Dultavax.Se poate administra acest vaccin? Am înțeles că unii copii au primit Adacel, trebuie neapărat Adacel ?
  Mulțumesc!

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

   Nu neaparat. Este bun si Dultavax. Insa, aici nu este nici o graba. Vaccinul de 14 ani este un vaccin de rapel care are rolul sa redestepte memoria imuna astfel incat copilul sa aiba protectie inca 10 ani. Copilul are acum protectie dar incepe sa scada. El nu trebuie administrat la o data fixa deci nu enici o graba sa il asteptati sa vina la medicul de familie.

 • Diana spune:

  Buna ziua am o fetita de trei luni jumatate si nu iam facut vaccinul de doua luni.se mai poate face sau e tarziu.multumesc

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

   Buna ziua
   Da, se poate face. Cu cat mai repede cu atat mai bine!

 • Budisan otilia spune:

  Buna ziua ,baietelul meu are 1an,vaccinul de 11 luni nu I sa facut inca, cel de un an da, e vro problema ca se face ca se face cel de 12 luni si dupa aceea cel de 11 luni ?????

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

   Buna ziua
   Nu, nu este nici o problema!

 • Ionela spune:

  Buna ziua. Fetita mea a facut doua luni in data de 18 octombrie si am sunat la medicul de familie pt programarea vaccinurilor ( pneumococic si hexavalent). Mi s-a spus sa revin la inceputul lunii cu un telefon deoarece acestea nu sunt in stoc momentan. Pana cand se pot face? Multumesc!

  • Dr. Sandra Alexiu spune:

   E bine sa recuperati cat mai repede. exista unele limitari, de exemplu hexavalentul se poate face pana la trei ani, dar vorbim de trei doze. Prina trebuie facuta incepand cu 6 saptamani si cat mai repede, ca sa inceapta protectia. Pentru Prevenar este o alta discutie, numarul de doze scade cu varsta, se poatevaccina oricand, dar din nou, cu cat mai repede cu atat mai bine…

 • Roxana spune:

  Bună ziua, azi am făcut fetiței cele 2 vaccinuri de 2 luni, sa având însă 1 luna și 3 săptămâni.
  MF ne-a chemat mai repede! Este în regula dacă au fost făcute mai devreme de 2 luni?
  Mulțumesc

  • Dr. Sandra Alexiu spune:

   Prima vaccinare cu vaccin hexavalent se poate face incepand cu sase saptamani, deci este ok.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2023 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.